Tezsiz Yüksek Lisans Formasyon Yerine Geçer Mi? Öğretmenlik Yapılabilir Mi?

Tezsiz Yüksek Lisans Formasyon Yerine Geçer Mi? Öğretmenlik Yapılabilir Mi?
4

Hayır, tezsiz yüksek lisans formasyon yerine geçmez. Yüksek Lisans Tezli ve Tezsiz olarak ikiye ayrılmaktadır. Tezli Yüksek Lisans uzmanlaşırken literatürde olmayan bir konuyla ilgili ortaya konan bir tez konusunu bilimsel yollarla araştırıp yazmak ve yapılan savunma sonunda kabul olursa bilim uzmanlığını kazanmak demektir. Tezli programlar 2+1 yıl şeklinde uygulanabilir. Normalde bir yıl ders dönemi bir yıl tez dönemi olarak kabul edilir. Ancak bazen ekstra bir yıl kullanma hakkınız olur. Ekstra bir yıl için güz ve bahar dönemlerinde kayıt ücreti yatırılmaktadır. Doktora sürecine göre daha kolay bir süreç olmasına rağmen kendi içinde müthiş zorluklar barındırır. Tezsiz Yüksek Lisans ise daha çok akademik yanı olmadan, belki iş yerinde kademe atlama, maaş artışı gibi avantajlar sağlayan bir uzmanlaşma çeşididir. Bu programda 3 dönem kuralı getirildi. Bu süreçte derslerinizi verip yapacağınız bir proje çalışmasıyla programdan mezun olursunuz. Ancak bu formasyon olarak kullanılamaz.

Tezsiz Yüksek Lisans Öğretmenlik Yapabilir mi?

Evet. tezsiz yüksek lisans mezunu öğretmenlik yapabilir. Ücretli öğretmenlik için.

Hayır. Kamu okullarına atanma için

Öğretmenlik meslek yasası diye bir yasa çıktı ama bu yasa sadece kamuya atanan öğretmenleri ilgilendirdiği için bu soruya farklı öğretmenler gözünden bakmak isterim. Öğretmen nedir?

  1. Kamuya atanan 657 sayılı “Çakılı Memur”
  2. Kamuya sözleşmeli atanan (belli bir süre sonra ve belli şartları yerine getirirse 657 olacak.)
  3. Ücretli Öğretmen (Kamuda “Köle”lik şartlarında çalışan öğretmen)
  4. Özel Sektör Öğretmeni (Özel’de “Köle”lik şartlarında çalışan öğretmen)
  5. Uzman Eğitici vs. olarak devam eden bir meslektir.

Geçmişte Formasyon Tezsiz Yüksek Lisans şeklinde verilmekteydi. Ancak buraya yerleşmek için ALES puanı vs. isteniyordu. Bu döneme göre o zamanlar verilen formasyon çok daha kaliteliydi. Daha sonra kaldırıldı. Formasyon belge olarak dağıtılmaya başlandı. Belli bir ücret alındığı ve çok masraflı olmadığı için parayı ödeyebilen herkes aldı. Ancak daha sonra bir süreliğine bu uygulama kalktı. Prof. Dr. Ziya Selçuk aslında önemli bir adım attı ancak süreci tamamlayamadı. Formasyon eğitiminin niteliğini yükseltecek bir şey düşündü ama kar zarar hesabı yapan siyaset bu fikirden derhal döndü. En son olarak üniversiteler Formasyon Belgesi vermeye tekrar başladılar. Sonuç olarak formasyon belgeniz yoksa kamuya atanamazsınız ama formasyon belgeniz olmadığı halde ücretli öğretmenlik yapabilirsiniz. Özel sektör çok daha rahat ve daha danışıklı denetlendiği için burada çalışmanız daha kolay o yüzden orayı çok detaylandırmayacağım.

Tezsiz Yüksek Lisans MEB’de Geçerli Mi?

Evet, atanmış bir öğretmenseniz bu mezuniyet sizin memurluk derecenizde ve azda olsa maaşınızda olumlu etki yapar. Ama atanmanız için hayır. MEB’de öğretmen olarak atanmanız için Formasyon Sertifika Belgeniz olması gerekmektedir.

Pedagojik Formasyon Yüksek Lisans Sayılır Mı?

Hayır pedagojik formasyon yüksek lisans sayılmaz. Sevgili arkadaşlar herhangi bir üniversiteye kayıt olduğunuzda o sizin e-devletinizde görünür ve size öğrencilik hakkı verir. Örneğin Lisans, Yüksek Lisans, Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora ama Pedagojik Formasyon bir sertifika programı ve size öğrencilik hakkı vermez. Sadece aldığınız üniversiteye girebilirsiniz, dersler katılırsınız dönem bitince biter. Bu yüzden bu sertifikayı almanız sizin yüksek lisans yapmış bir bilim uzmanı yapmaz. Ancak Eğitim Bilimler Enstitülerinde açılacak programlara başvuruda formasyon şartı arandığı için aksi bir madde ilana konmazsa o programlara başvurabiliyorsunuz.

Hakan Çakmak

 Sosyolog-Rehber Öğretmen

Merhaba, Anadolu Üniv. Sosyoloji (Pedagojik Formasyon) ve Hitit Üniv. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Şimdi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans tez dönemindeyim. Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık süreci ve tercih dönemlerinde ücretli danışmanlık yapmaktayım. iletişim için: hcakmak805@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Merhaba ben Mesleki eğitim fakültesi mezunuyum ,22 senemi çalışıyorum, Bugün Tezli Lisan mezunu olanların uzman öğretmen sayılacak diye duydum,doğrumudur,bilginiz varmı, şimdiden teşekkürler,Transkilipte bitirme tezi olarak gözüküyor

    • Hakan Çakmak 30 Ağustos 2022

      Merhaba,
      bu öğretmen meslek kanununun amacı öğretmenleri geliştirme ve aynı zamamda kademe ilerlemesi ve maaşında az da olsa olumlu bir gelişme olmasını sağlamak amacıyla yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanı “Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız. 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkanını getiriyoruz. Uzman öğretmenlerimiz hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında 1000 TL artış olacaktır. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz ise sınavdan muaf tutulacaktır. Uzman öğretmenler sınavda başarılı olduklarında başöğretmen unvanıyla görev yapacaklardır. Maaşlarında da 2000 TL artışa gideceğiz. Doktora yapmış öğretmenlerimiz ise bu sınavdan muaf tutulacaktır. 1. derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerini 3600’e çıkarıyoruz.” (https://www.google.com/amp/s/www.mebpersonel.com/amp/meb-personel/uzman-ogretmen-nedir-uzman-ogretmen-nasil-olunur-h254677.html) diye bir açıklaması var. Buradan da anlaşıldığı gibi YL yapan bir öğretmen kendini geliştirmeye devam ettiği için onları sınavdan muaf tutuyorlar. Bu açıdan evet sorunuzda duyduğunuz doğru ancak sona doğru yazdığınız transkript ve bitirme tezi kısmını anlayamadım. Daha açarsanız sevinirim.

      • merhabalar ,

        benim sorum ;

        sağlık yönetimi (tezsiz) yüksek lisans yapan biri pedagojik formasyonda alırsa sağlık meslek liselerinde öğretmen olabilir mi ?

        teşekkürler

  2. merhaba şuan bu yüksek lisansı hangi üniversiteler veriyor acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir