Formasyon Almadan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Girilir Mi?

Formasyon Almadan KPSS Eğitim Bilimleri Sınavına Girilir Mi?
1

Evet, formasyon almadan KPSS eğitim bilimleri sınavına girilir. Formasyon sertifika programı başvuru şartları uygun olan herkesin başvurup alabileceği bir durum olduğu için muhtemel adaylar olarak KPSS’de özellikle de Fen ve Edebiyat Fakülteleri mezunları GK GY ve Eğitim Bilimlerine başvuru yapabileceklerini düşünüyorum. Eskiden şöyle bir durum mevcuttu. Sınavdan atanmaya yetecek puanı alan ancak formasyonu olmayan adayların atanması yapılır ve bir yıl içinde formasyon almalarına izin verilirdi. Bu durumla ilgili net bir açıklama durumu olmamakla birlikte benzer bir durum şimdi de geçerli olabilir diye düşünmekteyim. Çünkü ÖSYM Kılavuzunda başvuru için “Lisans mezunu olmak ya da sınavın geçerlilik süresi boyunca mezun olma durumunda olma” diye belirtiliyor.

KPSS Lisans Eğitim Bilimleri Sınavına Kimler Girilebilir?

Lisans düzeyinde mezun olan her arkadaşımız KPSS Lisans için başvurabilir. MEB’in yayınladığı Formasyon olma hakkı verilen tüm bölümler başvuru yapabilmektedir. Örneğin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan arkadaşlarımız “Adalet Öğretmenliği” alanında formasyona alabilme hakkına sahip oldukları için bu bölüm mezunları diğer lisans mezunları gibi Eğitim Bilimleri için başvuru yapabileceklerdir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Pedagojik Formasyon Geri Mi Geldi? Meb’in Formasyon Açıklaması

KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı Nedir?

Eğitim Bilimleri Sınavı, öğretmenlik yapmak için aday olan bir kişinin pedagojik formasyon bilgisini ölçmek için yapılan bir sınavdır. Toplamda 80 soru sorulmaktadır. Bu sorular:

  • Ölçme ve Değerlendirme
  • Öğretim İlke ve Yöntemler
  • Sınıf Yönetimi
  • Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
  • Program Geliştirme
  • Öğrenme Psikolojisi
  • Gelişim Psikolojisi

derslerinden sorulmaktadır. Kimi zaman basit tek cümlelik bilgi sorusu sorulurken kimi zaman hikayeleştirilerek okuduğunuzu anlamaya yönelik olarak sorular sorulabilir.

Formasyon Almadan ÖABT’ye girilir mi?

Evet, şartlarınız uygun olduğu sürece sınavlara girebilirsiniz. Elinizde sınav ücreti ödeyebilecek maddi durumunuz olduğu sürece istediğiniz zaman sınavlara başvurabilirsiniz. Ancak puan aldığınız durumda atanmanız için Formasyon Belgeniz olmak zorundadır. Ya da imkan tanınırsa atanır atanmaz formasyon Belgenizi en kısa zamanda almanız gerekecektir.

Yazarın diğer yayını: Sosyoloji mezunu rehberlik öğretmeni olabilir mi?

Merhaba, Anadolu Üniv. Sosyoloji (Pedagojik Formasyon) ve Hitit Üniv. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Şimdi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans tez dönemindeyim. Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık süreci ve tercih dönemlerinde ücretli danışmanlık yapmaktayım. iletişim için: hcakmak805@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Hocam çocuk gelişimi mezunuyum formasyonum e devlette goukmuyor.kpss eğitim bilimleri oturumuna giremiyorum yardımcı olur mu lütfen 🙏🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir