Felsefe mezunlarının yüksek lisans yapabileceği alanlar;
- Felsefe
- Sosyoloji
- Psikoloji
- Eğitim bilimleri (felsefe grubu öğretmenliği)
- Tarih
- Sanat Tarihi
- Arkeoloji
- İletişim
- Reklamcılık
- Gazetecilik
- Kadın Çalışmaları
Yukarıda en çok tercih edilen bölümler sıralanmıştır. Ancak felsefe bölümü lisans mezunları bu alanlar dışında, koşullara ‘Disiplinlerarası’ ibaresi konulan ve özellikle de sosyal bilimler enstitüleri içerisinde yer alan her yüksek lisans programına başvuru yapabilirler.
Başlıklar
Felsefe Mezunları Sosyoloji Bölümünden Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
Felsefe mezunlarının başvuracağı sosyoloji yüksek lisans programlarında özel olarak alan içi bir şart konulmamış ise felsefe mezunları sosyolojide yüksek lisans yapabilir. Felsefe bölümü mezunları eğer alan dışı bir yerde yüksek lisans yapacaksa çoğunlukla alanı en yakın disiplin olan sosyolojiyi tercih etmektedirler. Sosyoloji bölümünün yüksek lisans koşullarında alan şartının aranması nadir görülen bir durumdur. Bu nedenle felsefe mezunları rahatlıkla sosyoloji bölümlerinde yüksek lisans yapabilmektedirler.
Felsefe Mezunları Psikoloji Bölümünden Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
Disiplinlerarası açılan tüm yüksek lisans programlarında olduğu gibi felsefe mezunları psikoloji bölümünde de yüksek lisans yapabilmektedirler. Yüksek lisans programının başvuru koşullarında disiplinlerarası ibaresi var ise her bölümden adaylar başvuru yapabilmektedir.
Felsefe Mezunları Tarih Bölümünden Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
Tarih bölümü sosyal bilimler enstitülerine bağlı olduğundan felsefe mezunları tarih bölümünde yüksek lisans yapabilmektedir. Ancak burada da tek önemli konu yüksek lisans koşullarında farklı bölümlerden adayların alınıp alınmayacağı açıklamasıdır. Yüksek lisans programı spesifik bir alana dairse bazen farklı bölümlerden adaylar kabul edilmemektedir.
Felsefe Bölümünden Mezun Olduktan Sonra Neler Yapılabilir?
Felsefe bölümünden mezun olan kişiler, doğrudan alana yönelik spesifik bir sektör olmadığından özel ilgi alanlarına göre kendilerine bir yol çizmelidirler. Bu doğrultuda yapabilecekleri birçok şey bulunmaktadır. Felsefe eğitiminin temel amacı, felsefe kültürünü okumak anlamak ve yorumlamak için gerekli olan bakış açısını ve düşünme disiplinini sağlamak ve sorgulayan düşünürler yetiştirmek olduğundan birçok sektörde kendilerine iş bulabilirler.
- İlgi alanları ve uzmanlaşma konularına göre felsefe bölümü mezunları;
- Akademik hayatlarına devam ederek akademisyen olabilirler.
- Bir yayınevinde editör olabilirler.
- Alacakları ek sertifika ve eğitimler ile bir eğitim kurumunda çalışabilirler.
- Farklı sektörlerde felsefi danışmanlık yapabilirler.
- İletişimin esas alındığı firma ve mağazalarda çalışabilirler.
- İnsan Kaynakları birimlerinde iş bulabilirler.
- Firma, şirket veya kurumlarda yönetici olabilirler.
Tüm bu iş olanakları ve daha fazlası mezun olan kişinin hem lisans eğitimi boyunca hem de sonrasında kendini yetiştirmesine ve donanımına bağlıdır. Düşünmek, yorumlamak ve üretmek üzerine bir bölüm mezununa her sektörde ve alanda ihtiyaç olabilmektedir.