Çocuk yogası, masalları, hikayeleri, müzikleri, oyuncakları kullanarak çocuğa yeni bir bakış açısı kazandırır. Bu bakış açısıyla çocuk hayal gücünü geliştirerek daha yaratıcı, sorgulayan, kendi fikirlerini üretebilen biri haline gelir. Aynı zamanda çocuk yogasında çocuk zamanla bedensel esneklik ve güç kazanarak fiziksel koordinasyonunu arttırır. Zamanla elde ettiği fiziksel değişim sayesinde çocuğun sabır ve istikrar becerileri de gelişir. Geliştirdiği bu beceriler çocuğun yaşantısını kolaylaştırır ve onu plana çıkarır. Çocuk yogasında yoga duruşlarının yanı sıra nefes çalışmaları, çeşitli oyunlar, masallar ve hikayeler de vardır. . Dengeli yaşam sanatı olan yoga, çocukların yaşam enerjilerini daha iyi yönetmelerine imkân sağlar. Evrenin pozitif ve negatif bütün değerlerini bir arada dengede tutarak çocuklara yaşamı öğretir.
Başlıklar
- Çocuk Yogasının Okul Sürecine Katkısı
- Çocuk Yogasının Çocuğun Gelişimine Etkisi
- Çocuk Yogasının Faydaları Nelerdir?
- Çocuk Yogasının Fiziksel Faydaları
- Çocuk Yogasının Zihinsel Faydaları
- Çocuk Yogasının Sosyal Açıdan Faydaları
- Çocuk Yogasının Ruhsal Açıdan Faydaları
- Çocuk Yogası Eğitimi
- Eğitmenin Sınıf Ortamında Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
- Çocuk Yogası Ne İşe Yarar?
- Çocuk Yogası Hareketleri
- Nefes Çalışmaları
- Çocuklara Uygun Bazı Nefes Çalışmaları
- Meditasyonun Çocuklar Üzerindeki Faydaları
- Çocuk Yogası Nasıl Yapılır
- Yoga Kaç Yaşında Yapılır?
- Yaş Gruplarına Göre Yoga
- Yoga Yapmak Boy Uzatır mı?
- Çocuk Yogası Online Yapılır mı?
Çocuk Yogasının Okul Sürecine Katkısı
- Çocuklara aktif dinlemeyi öğreterek öğrenme becerilerinin gelişimine yardımcı olur.
- Dikkat süresi becerileri artar.
- Problem çözme becerisi,
- Sınav kaygısında azalma,
- Güçlü ifade yeteneği,
- İş birliğinde bulunabilme,
- Liderlik özellikleri kazanımı sağlar.
- Konsantrasyonları artar ve daha dikkatli olurlar.
- Olumlu benlik bilinci sağlar.
Çocuk Yogasının Çocuğun Gelişimine Etkisi
- Niçin neden nasıl gibi soruları kullanarak yeni keşifleri mümkün kılarlar. Çocuğun ufkunu genişletir.
- Vücutlarını hareket ettirmek için farklı yollar keşfederler; tırmanma, dans etme, yuvarlanma gibi genellikle pek çok vücut organını bilirler.
- Pek çok yeni kelime öğrenirler ve telaffuz da büyük ölçüde ilerleme kaydederler.
- Giysilerini giyme ve çıkarmada giderek aktif olurlar.
- Keşif ve hayal gücü, diğer çocuklar ile devam eden taklit oyunları onun oynama yeteneğini geliştirir.
- Yürümede, koşmada, hızlıca koşmada, uygun adım yürümede, tırmanmada, hoplamada, zıplamada dengesi ve kontrolü geliştirir.
- Plan yapabilirler ve görevleri tamamlayabilirler.
- Hareket kavramının kullanışını anlamaya başlar.
- Direktifleri daha iyi anlar ve uygular.
- Kendileri dışında başka insanların da duygu ve düşüncelerinin olduğunu fark ederler.
- Başka çocuklarla oynar ve paylaşmayı öğrenir.
Çocuk Yogasının Faydaları Nelerdir?
Çocuk yogası çocuklara fiziksel, zihinsel ruhsal ve sosyal açıdan fayda sağlayarak bütünsel bir sağlık sağlamaktadır. Çocuk, yogayla birlikte elde ettiği beceriler sayesinde daha özgüvenli hale gelir. Çevresindekilerle yarışmak yerine kendini geliştirmeye odaklanır ve her zaman kendi potansiyelinin en iyisi olmayı hedefler.
Çocuk, grup yogası dersleri sayesinde sosyal becerilerini geliştirerek kendini ifade etme yetisini güçlendirir. Akranlarıyla yarışmak yerine onlarla iş birliği yapmayı öğrenir. Karşılaştığı sorunlar karşısında pes etmek yerine sabır ve istikrar göstermeyi öğrenir ve tutum çocuğun hayata karşı bakış açısına da yansır.
Çocuk Yogasının Fiziksel Faydaları
- Sinir ve salgı bezlerini dengeleyerek iç organları düzenler.
- Bedensel esnekliğin yanında zihinsel esneklik kazandırır.
- Güç, esneklik ve koordinasyon becerilerini geliştirdiği için spor ve diğer fiziksel faaliyetler sırasında incinme ve sakatlanma durumlarını engeller.
Çocuk Yogasının Zihinsel Faydaları
- Daha kolay öğrenmeyi sağlar.
- Kendilerini incelemeyi öğrenerek kendilerini başkalarıyla kıyaslamayı bırakırlar.
- Konsantrasyon, odaklanma ve dikkat becerilerini geliştirirler.
- Kendine güven duygusunu geliştirerek daha çok başarı sağlarlar.
- Hayal güçlerini ve yaratıcılığı geliştirerek kendilerini daha iyi ifade edebilirler
- Anatomi ve fizyolojiyi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Çocuk Yogasının Sosyal Açıdan Faydaları
- Grup halinde yoga yapmak çocuğa yarışma stresini azaltarak kendine ve çevresine farkındalıkla yaklaşmasına ve uyum sağlamasına katkı sağlar.
- Takım çalışmasını geliştirir.
Çocuk Yogasının Ruhsal Açıdan Faydaları
- Çevremize iyi bakma konusunda farkındalık yaratır.
- Sevgi, öz saygı ve başkalarına saygıyı temel alarak verimli ve yapıcı bir hayat öğretisi sunar.
- Kendine güven sağlamasına katkıda bulunur.
Çocuk Yogası Eğitimi
Çocuk yogası eğitimi veren kişinin muhakkak eğitmenlik eğitimi almış olması gerekmektedir. Eğitimi almamış kişiler yanlış yönlendirmeyle çocukları sakatlayabilirler. Ayrıca çocuk yogası yetişkin yogasından farklı olarak daha çok sohbetlere dayanmaktadır bu yüzden çocuğa nasıl hitap edeceğini bilmeyen biri çocuğun gelişiminde ters bir etki yapabilir. Çocuk yogası eğitiminde eğitmenler çocuklara nasıl hitap edeceğini, ders programı hazırlamayı, sınıf yönetimini, çocukların seviyelerine göre ders hazırlamayı öğrenmektedir.
Eğitmenin Sınıf Ortamında Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
- Yoga yapılacak alan temiz tutulmalı, havalandırılmış olmalı, zeminin düzgün olması hareketlerin rahat yapılmasını sağlar.
- Egzersizleri yapmak için en uygun zaman sabahları kahvaltıdan önce veya yemekten bir iki saat önce olmalıdır.
- Yoga yapmak için bir yoga matı ve battaniye yeterlidir. Hareketlerin rahat yapılması için hafif kıyafetler giyilmesi uygundur.
- Uzun süre güneşte kaldıktan hemen sonra yoga yapılmamalıdır.
- Yoga yapmak istemeyen mükemmel yoga pozu diye bir şey yoktur çocukları fazla zorlamamak gerekir çocuk kenarda sakince oturup bekleyebilir.
- Çocukların anlayabileceği, basit bir dil kullanın.
Çocuk Yogası Ne İşe Yarar?
Her bir asana beden farkındalığının gelişmesine katkıda bulunduğu gibi bedenin güçlü, sağlıklı ve dengeli olmasına yardımcı olur. Düzenli yapıldığında omurgayı çalıştırır, bedenin dik durmasını sağlar. Kemik ve kas yapısını güçlendirir. İç organların sağlığına olumlu bir etkisi vardır. Ayrıca hafıza, konsantrasyon, irade, özgüven, sakin ve huzurlu olma gibi olumlu özelliklerin gelişmesine katkıda bulunur. Kısaca beden, zihin ve ruh sağlığı için faydalıdır
Çocuk yogası çocuğa bedenini kullanarak hayata dair bir esneklik kazanmasını sağlar. Çocuk yoga pozlarını yaparken disiplinli olmayı, sabırlı olmayı, bulunduğu ortama ayak uydurmayı, kendini çevresindekilerle kıyaslamamayı öğrenmektedir. Aynı zamanda çocuk yogası çocuklara çeşitli nefes teknikleriyle nefes kontrolünü de öğretmektedir. Bu yoga hareketlerini ve nefes tekniklerini eğitmen, çocuğa oyunlaştırarak eğlenceli bir hale getirip sunar.
Çocuk Yogası Hareketleri
Yogadaki hareketlere asana denmektedir. Çocuk yogasında asanaların gerçek ismi kullanılmaz. Çeşitli hayvan isimleri, nesne isimler, doğa isimleri kullanılır.
- Kelebek duruşu: Ayak tabanlarını birbirine yapıştırıp ellerinle ayak bileklerini yakala. Dizlerini kelebek kanadı gibi iki yana açarak bacaklarını yukarı aşağı hareket ettir. Tıpkı bir kelebeğin kanat çırpması gibi çırp çırp çırp…
- Çiçek duruşu: Kelebek duruşundayken kollarını dizlerinin altından geçirir ve yanlara açar. Ayaklar yerden kalkmalıdır. (Kelebek bu çiçeğe konmuş olsun diyebilirsiniz.)
- Kaplumbağa duruşu: Ayak tabanları birleşik oturmaya devam ederken kollarını dizlerinin altından geçirin, avuç içleri yere değsin. Bu sefer başını ayaklarına değdirmeye çalışsın. (Kelebek bu sefer kaplumbağanın sırtına konmuş olsun.) Kaplumbağayı yavaş yavaş yürütebilirsiniz minik minik popoyu oynatarak, bacakları iki yana açarak aynı hareketi yaptığında büyük kaplumbağa olur.
- Lotus Duruşu: Ayakların kasıklarına doğru gelecek şekilde bağdaş kur. Ben, göletin sakin suyu üzerinde yüzen bir nilüfer çiçeğiyim. (Lotus çiçeğinden bahsedebilirsiniz, eller nefes alırken yukarı doğru açılır, çiçek açmış olur. Nefes verirken ellerle kollarından sıkı sıkı tutup kendine sarılırsın çiçek de kapanmış olur.)
- Yıldırım Duruşu: Dizlerinin üzerine oturup kalçanı topuklarına yerleştir. Ayakları yana doğru kaydır, ortaya oturmaya çalış. Burada rahatsan sırtının üstüne yat. Devamında ellerinden destek alarak kalk.
- Aslan Duruşu: (Nefes egzersizi) Dizlerinin üzerine otur dizlerini iki yana aç ellerini dizlerinin ortasında avuç içleri yere iterek koy. Ağzını açıp dilini çenene doğru iyice çıkar. Yukarıya bakıp tıpkı bir aslan gibi kükre. Roaaarrr! (Vücutta biriken kötü enerjiyi atmayı sağlar.)
- Deve Duruşu: Dizlerinin üzerinde kalk, ellerini yavaşça arkaya götür ve topuklarından yakalamaya çalış sırtın geriye doğru bir yay çizerken karnını ve göğsünü ileriye it. (Kurak çölde ihtiyacım olan tüm su, bir devede olduğu gibi hörgücümde saklı.)
- Çocuk Duruşu: Dizlerinin üzerine otur, başını öne eğ ve alnın yere değsin. Kolların dizlerinin yanında uzasın. Rahatla ve dinlen.
- Aşağı Bakan Köpek Duruşu: Dört ayağının üzerine gelip önce köpek taklidi yap. Sonrasında aşağı bakan köpek için dizlerini kaldır, başın kollarının ortasından yere doğru uzasın, dizlerini mümkünse bükme (Çişini yapan köpek için tek ayağını kaldır. Kokusunu bıraktığını anlat.) (Yukarı bakan köpek için ayaklarını yere bırak el bileklerinden yüksel üst bedenin havada göğüs kafesi karşıya baksın) (Mutlu köpek taklidi yapıp dil dışarda nefes vererek nefes egzersizi yapabilirsin)
- Yay Duruşu: Karnının üzerine uzanıp ellerinle ayak bileklerini yakala. Yay pozuna girerek öne ve geriye sallan.
- Mum Duruşu: Sırtüstü uzan, bacaklar birleşik ellerinden destek alarak bacaklarını yukarı doğru uzat ellerinle de belini destekle. (Mumu üflemeye çalış)
- Dağ Duruşu: Ayakta sırtın dik bir dağ gibi güçlü kıpırdamadan dur. Kollar bedenin iki yanında, avuç içleri karşıya baksın. (Volkanik dağ gibi patlamak istersen kollarını yukarı doğru açarken bacakları iki yana aç ve tekrar dağ ol patla.)
- Ağaç Duruşu: Ayakta dimdik dur. Ayak tabanların yeri iterken omurganın düz, başının tepesi tavana paralel olsun. Ağaç olmak için bir bacağını kaldır ayak tabanını diğer bacağının iç tarafına yerleştir. Kollar yukarı doğru uzasın.
- Tekne Duruşu: Yerde otururken dizlerini kendine doğru çek ve bacaklarını yukarı doğru uzat. Dengeni sağladın mı? Kollarını da bacaklarına doğru uzat.
- Uçak Duruşu: Ayakta dururken belinden öne doğru uza, üst bedenin yere paralel olsun, kollarını yana doğru aç ve uçar gibi sallan
- Terazi Duruşu (Savaşçı 3): Ayakta dururken belinden öne doğru uza. Kollarında başının yanından öne doğru uzasın. Üst bedenin yere paralel, dengeyi sağladın mı? Bir bacağını geriye doğru uzat ve aynı hizada teraziyi yakalamaya çalış. (uçak pozundan ellerini ileriye uzatarak)
- Yarım Ay : Ayakları ve kolları iki yana aç. Sağ ayağı sağa doğru çevirip dizi bükerek sağ elini yere koy dizi düzeltip sol bacağı yere paralel olacak şekilde kaldır. Sol kolu da yukarı kaldır iki yana dene.
- Savaşçı 1: Kollarını ve bacaklarını iki yana aç sağ ayağını sağına çevirirken üst bedenin de sağa dönsün. Kolların kulaklarının yanından yukarı doğru uzasın. (Rahatsan geriye doğru bükül ve tavana bak)
- Savaşçı 2: Kollarını ve bacaklarını iki yana aç. Sağ ol ayağını sağına doğru çevir. Dizlerini bükerek aşağı doğru eğil. Kollar yanlara uzamaya devam etsin. Diğer tarafla da dene.
- Sandalye Duruşu: Ayaklarının üstünde dimdik dur. Kolların kulakların yanından uzarken dizlerinden sanki bir sandalyeye oturacakmış gibi değil.
- Kartal Duruşu: Dağ duruşunda dimdik dur. Dizleri bük ağırlığı sağ ayağa verirken sol bacağı sağ bacağın üzerine dola kolları ön tarafa al dirsekleri bük. Sağ dirseği solun üzerine yerleştirip kolları birbirine dola. Avuçlar birbirine değsin, dengeni bulduğunda kolları aç ve bir kartal ol.
- Güvercin Duruşu: Sağ bacağı dizi bükerek ellerin arasına yere yerleştir. Sol bacağı rahat bir şekilde arkaya uzat. Omuzları geri alarak göğsü aç ve tam karşıya bak.
- Kaydırak Duruşu: Yere otur ayaklarını ileri uzat. Elleri kalçanın yanına yerleştir. Kalçayı yukarı kaldır. Eller omuzun hemen altında olsun.
- Köprü Duruşu: Küçük Köprü – Büyük Köprü Sırtüstü uzan dizleri bükerek ayakları kalçanın önüne yerleştir. Kolları kalçanın yanına uzat. Nefes alırken kalçayı kaldır.
- Sandviç Duruşu: Yere otur, ayaklarını uzat, elleri yere koy, sırt düz, nefes alırken elleri yukarı kaldırıp nefes verirken öne doğru eğil ayaklarını veya ayak bileklerini tutmaya çalış.
- Balık Duruşu: Sırtüstü uzan. Elleri kalçanın altına avuçlar yere dönük dirsekler vücuda yakın yerleştir. Kalçayı ellerin üzerine yerleştir. Dirseklerinden güç alarak göğsünü kaldır, başın tepesini de yere yerleştir.
- Mutlu Bebek Duruşu: Sırtüstü uzan dizleri karnına doğru çek. Kollarını dizlerinin iç tarafından ayaklarına doğru uzat. Ayak tabanlarından yakalayıp dizlerini yere doğru çek ayak tabanları tabana paralel olsun.
- Tavşan Duruşu: Dizllerinin üzerinde yüksel, baş tepesini dizlerin önüne doğru yere koy. Ellerini arkanda birleştirerek yukarı doğru çek.
- Kobra Duruşu: Yere yüzüstü uzan. Elleri göğsünün iki yanına koy. El bileklerinden güç alarak başını kaldırt göğüs kafesin karşıya baksın. (Boynunu sıkıştırma.) Bunu yaparken çocukları dişlerinin arasından yılan gibi tıslamaya teşvik ederek yılan nefesi yaptırabilirsin.
- Çekirge Duruşu: Yere sırtüstü uzan çeneyi yere koy sonra kolları ileriye uzatıp nefes alırken kolları bacakları ve başı yerden kaldır.
- Kedi Duruşu: Elleri omuzların altına yerleştir eller ve dizler üzerinde doğrularak kedi duruşuna geç. Eller omuz dizler kalça genişliğinde olsun. Nefes verirken omurgayı kamburlaştırarak başı öne eğ nefes alırken omurgayı çukurlaştırarak başı kaldırıp yukarıya bak.
- Kaplan Duruşu: Çocuklar ellerinin ve dizlerinin üstünde durur, bir bacağı kuyruk yapmak için arkaya uzatır ve ters taraftaki kolunu da ileri uzatır.
- Kurbağa Duruşu: Bacaklar dizden bükülü ve yerde geriye doğru bakıyor durumda olmalıdır. Sıçrayıp ayaklar ellerin yanına getirilerek zıp zıp akış halinde küçük kurbağa şarkısı söylenebilir.
- Dansçı Duruşu: Dağ pozuna gelin. Vücut ağırlığınızı sağ tarafa verin. Nefes alırken sol kolunuzu kaldırın ve sol ayak bileğinizi bedeninizin gerisinde yakalamaya çalışın. Rahatsanız sağ kolunuzu da öne doğru gönderin. Pozu dengelemek için diğer tarafa da uygulayın.
- Karga Duruşu: Ellerinizi mata yerleştirin. Ayaklarınızla yavaş yavaş ellerinize doğru yürüyün. Bu esnada dirseklerinizi bükmeye başlayın. Kollar 90 dereceye gelince ilk önce sağ dizinizi sağ dirseğinizin üzerine, ardından sol dizinizi sol dirseğinizin üzerine yerleştirin. Bu esnada bakışlar ileri doğru olsun.
- Çita Duruşu: Bir kurbağa gibi çömel. Bacaklarını geriye atarak pusudaki bir çitaya dönüş.
- Flamingo Duruşu: Bir dizini bükerek tek ayak üzerinde dur ve kollarını iki yana aç. Denge sağladıktan sonra öne doğru bükülüp kollarınla bacağını sarabilirsin ya da ayağının üstünü geride yakalayabilirsin.
- Yunus Duruşu: Dizlerinin üzerine otur. Ellerinle dirseklerini kavrayarak dirsek genişliğini bul ve dirseklerini matına yerleştir. Dirsek açıklığını bozmadan avuç içlerin yere bakacak şekilde kollarını aç. Ardından ayaklarını matına takıp dizlerini yerden kaldır ve bacaklarını ger. İşte taklacı bir yunus oldun.
- Fil Duruşu: Ayaklarını kalça genişliğinde açıp sağlamca yere köklenebileceğin bir duruş bul. Başının tepesinden ileriye uzayarak kollarını serbest bırak. Kolların bir filin hortumu gibi salınsın. Ellerini birbirine kenetleyip bir hortum oluşturabilirsin.
- Shavasana (Şavasana): Yogada nefes çalışmaları, ısınma hareketleri ve asanaları shavasana adı verilen yaklaşık 5 dakikalık bir dinlenme takip eder. Yogi uykusu olarak da bilinen shavasana, aynı zamanda yerde sırtüstü yatarak uzanılan duruşun adıdır. Savasanada sakinleşmek üzere nefes teknikleri kullanılabilir. Bedeni ayaklardan başa rahatlatacak telkinler verilebilir. Ayrıca müzik dinletilebilir. Masal okunabilir ve zihinde canlandırma çalışması yaptırılabilir. Sakinleşmelerini ve rahatlamalarını sağlayacak yüz ve el masajları da uygulanabilir. Shavasana sırasında beden hareketsiz olduğundan çocukların üzeri bir battaniye ile örtülebilir. Bu, kendilerini güvende hissetmelerini ve vücut ısılarının korunmasını sağlar.
Nefes Çalışmaları
Nefese odaklanmak konsantrasyonumuzun artmasını, zihnimizin sakinleşmesini, bedenimizin rahatlamasını ve düşüncelerimizin netleşmesini sağlar. Nefes, dikkati bedenin farklı bölgelerine vererek konsantrasyonun artmasını sağlar. Düşünceleri netleştirir ve zihni sakinleştirir. Bedeni rahatlatır. Gerginlik ve stresi azaltır.
Çocuklara Uygun Bazı Nefes Çalışmaları
- Kapalabhati: Oturuş pozisyonunda normal bir şekilde nefesimizi alır sonra güçlü bir şekilde nefesimizi veririz. Çocuklar bunu hızlı veya yavaş şekilde 15/20 kez yapabilirler. Faydaları: Vücuda enerji verir. Akciğerleri temizler. Odaklanma ve konsantrasyonu artırır.
- Ejderha Nefesi: Ejderha duruşunda durun ve ağzınızdan güçlü bir şekilde nefes verin. Faydaları: akciğerlere ve vücudu temizler. Faydaları: Stresi, endişeyi ve karışıklığı azaltır ve yok eder.
- Kalp Nefesi: Bu nefesi oturarak, ayaktayken veya yere sırtınızın üzerine uzanarak da yapabilirsiniz. Ellerinizle göğsünüzün üstünde bir kalp şekli oluşturun, nefes alırken kalbinizin içine nefes alın, nefes verirken kollarınızı açıp sevginizi; dünyaya, arkadaşlarınıza ve toprağa dağıtın. Faydaları: Göğüs bölgesindeki nefesinizi geliştirir. Vücudu ve aklı sakinleştirir.
Meditasyonun Çocuklar Üzerindeki Faydaları
- Hayal gücünü geliştirir.
- Beyni sakinleştirir ve sessizleştirir.
- Konsantrasyon ve odaklanmayı geliştirir.
- Tedirginliği azaltır, tüm vücudu rahatlatır.
- Tansiyonu, stresi ve endişeyi düşürür, hayal kırıklıklarını akıldan siler.
- Enerjiyi dengeler.
- Hayal gücümüzü ve yaratıcı yeteneklerimizi geliştirir.
- Öz disiplini ve kontrolü sağlar
Çocuk Yogası Nasıl Yapılır
Yoga eğitmeni sınıfa girdiğinde şu aşamaları takip etmelidir:
- Çocuklar ile sohbet
- Nefes çalışmaları
- Isınma hareketleri
- Asanalar
- Savasana
Sınıfa ilk girdiğinde eğitmen çocuklarla sohbet ederek çocuklarla kaynaşmayı sağlamalıdır. Çocuğun kendini rahat hissettiği bir ortamda bulunması önemlidir. Sınıfta kaynaşma sağlandıktan sonra eğitmen yavaş yavaş nefes çalışmalarına geçmelidir. Nefes çalışması olarak o günkü sınıfın durumuna göre bir nefes pratiği seçilebilir, sonrasında ısınmaya başlayarak çocuğun bedeni harekete hazırlanmalıdır. Dans ederek ya da çeşitli oyunlar oynayarak ısınılabilir. Isınma aşamasından sonra asanalara geçilebilir. Asanaların bir akış içinde olması önemlidir. Hareketler birbiriyle uyumlu olmalıdır ki çocuk sıkılıp bırakmasın. Masallarla yoga tekniği uygulanarak bir akış hazırlanabilir. Masallara Yoga, pratik öncesinde bir masal okunarak sonra o masalı yoga hareketleriyle canlandırmadır. Çocuk bu şekilde dikkatini daha çok verebilir. Asana pratiği bittikten sonra savasana yapılarak çocuğun dinlenmesi sağlanır ve sonrasında ders bitirilir.
Yoga Kaç Yaşında Yapılır?
Çocuklar 2 yaşından itibaren motor yeteneklerini kullanmaya başlayarak ve dünyayı da keşfetmeye başlarlar. Bu yüzden yogaya başlamak için 2 yaş en ideal yaştır.
Yaş Gruplarına Göre Yoga
2-4 Yaş Grubu İle Yoga: Bu yaş grubu sese duyarlıdır bu yüzden yapılan hareketlerde ses kullanılabilir. Ayrıca bu yaş grubundaki çocuk oyuncaklara bağımlıdır. İlgisini çekecek sesli bir oyuncakla pozlar yapılabilir. 2 yaş grubundaki çocuklar çabuk sıkılmaya meyilli oldukları için ders süresi çok uzun olmamalıdır. Pozlarda uzun sürme durmak çocuğu sıkabilir, dersin 20-25 dakika sürmesi çocuk için yeterlidir.
5-7 Yaş Grubu İle Yoga:
Bu yaş grubundaki çocuklar akranlarıyla iş birliği yapabilecek seviyededir. Oyun oynamak ve çevresindekilerle iletişim kurmak isterler. Bu yüzden partnerli yoga pozları bu yaş grubunda uygulanabilir. Çocuğun dikkatinin dağılmaması için ders süresi maksimum 30 dakika olmalıdır.
10-15 Yaş Grubu İle Yoga:
Bu yaş grubu artık verilen direktifleri dinleyip uygulayabilecek yaştadır. Bedenleri pozlarda uzun süre kalmaya hazır haldedir. Bu yüzden bu yaş grubuyla asana ağırlıklı pratikler yapılabilir ve daha bedensel odaklı dersler işlenebilir. Ders süresinin 45 dk olması yeterlidir.
Yoga Yapmak Boy Uzatır mı?
Yoga yapmak boy uzatmaz lakin boy uzatmaya katkı sağlar. Erken yaşta yoga yapmak çocuğun kas gelişimine fayda sağlar. Kasların sağlıklı gelişmesi çocuğun boyunun da sağlıklı uzamasına yardımcı olur. Ama şu unutulmamalıdır ki boy uzunluğunu belirleyen şey genetiktir bu bağlamda yoga çocuğun erişebileceği maksimum uzunluğa erişmesine katkıda bulunur. Ve çocuğun kaslarını uzattığı için çocuk daha dik durur bu da çocuğun olduğundan uzun durmasına sağlar. Yoga yapan birinin boyu uzamasa bile kasları uzadığı için uzun bir görüntüye sahip olur.
Çocuk Yogası Online Yapılır mı?
Çocuk yogası online olarak yapılabilir. Online çocuk yogası yaparken toplu ders yerine özel ders yapılması daha sağlıklıdır. Online derslerde sınıf ortamı oluşmadığı için ve çocuklara doğrudan müdahale edilemediği için kalabalık gruplarla ders yapıldığında herkese odaklanmak eğitmen için zor olabilir. Çocuk yogasında eğitmenin çocukların üzerindeki hakimiyeti ve kontrollü önemlidir. Toplu online derslerde hakimiyet kurmak zor olduğu için çocuklarda sakatlanma gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca toplu online derslerde çocuklar odak problemi yaşayabilirler. Bu sebeple online yoga derslerinin tek kişilik ders şeklinde yapılması tavsiye edilir.
Çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.