Üniversitede okurken okulunuzun kütüphanesinde çalışabilirsiniz. Bazı üniversiteler kendi öğrencilerine okurken çalışabilecekleri iş imkanları sunuyor. Bu işler genelde yarı zamanlı oluyor ve saatlik bir ücretlendirme sistemiyle ilerliyor. İşinizin çalışma saatleri sizin ders programınıza göre sizinle beraber hazırlanıyor. Ayrıca okulunuzun sadece kütüphanesinde değil, diğer birimlerinde de çalışabilirsiniz. Genelde ilk akla gelen kütüphane oluyor çünkü “aynı zamanda ders de çalışabilirim” düşüncesiyle ilerlenebiliyor ama maalesef böyle bir şey mümkün değil. Siz oraya çalışan olarak gittiğiniz zaman ders çalışamazsınız. Her işte olduğu gibi kütüphanede de mesai saatleri içinde işinizi yapmanız gerekiyor fakat öğrenci olduğunuz için sizden beklenen işler kısıtlı ve daha çok orada çalışan tam zamanlı çalışanların işini kolaylaştıracak destekler şeklinde oluyor. Bu sebeple okulun hangi birimi sizin yeteneklerinize ya da okuduğunuz bölüme uyuyorsa ona göre bir birim seçin.
Bu iş ilanları size mail olarak atılıyor ya da okulun sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Genelde bu konuyla okulunuzun Sağlık Kültür ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü ilgileniyor, bu yüzden zaman zaman oraya gidip birimlerde çalışan öğrenci eksikliği olup olmadığını sorabilirsiniz. Ben Doğuş Üniversitesinde okuyorum ve benim okulumda öğrencilere sunulan bu yarı zamanlı iş imkanına “Asistan Öğrenci Programı” deniliyor. Asistan öğrenci programında hedeflenen öğrencileri kurumsal hayata hazırlamak ve maddi gelirlerine de katkı sağlamaktır.
Diğer üniversitelerde genelde içerik aynı oluyor ama ismi değişebiliyor. Asistan öğrenci olarak başvuruda bulduğunuzda CV’inzle başvuruyorsunuz ve başvurduğunuz birimin müdürüyle mülakata giriyorsunuz. Gerekli şartları sağladığınızda işe alınmış oluyorsunuz. İşe alındıktan sonra stajyer sigortanız oluyor. Ayrıca çalıştığınız yer sizin okulunuz olduğu için dersten çıkıp direkt çalışmaya gidebiliyorsunuz ya da bazen tek bir ders için okula gittiğinizde kalan vaktinizi çalışarak ve saatinizi doldurarak geçirebilirsiniz. Bu yüzden üniversite öğrencisi için çok uygun bir iş.
Başlıklar
- Kütüphane Görevlisinin Sorumlulukları Nelerdir?
- Kütüphanede Çalışmak İçin Ne Gerekli?
- Kütüphanede Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?
- Kütüphane Görevlisi Nasıl Olunur?
- Kütüphanede Çalışmak İçin KPSS Şart Mı?
- Kütüphaneci Kaç Saat Çalışır?
- Okurken Kütüphanede Çalışmak Mümkün Mü?
- Yarı Zamanlı Öğrencilerin Kütüphanede İş Tanımı Ne?
- Kütüphanede Çalışan Kişiye Ne Denir?
Kütüphane Görevlisinin Sorumlulukları Nelerdir?
• Kütüphane koleksiyonuna yeni gelen kitapların ve dergilerin kataloglama, sınıflama işlemlerini yapılması, bu yayınların kütüphane programına kayıt girişlerinin yapılması.
• Teknik işlemleri tamamlanan kitapların rafa çıkmaya hazır hale getirilmesi.
• Kütüphane üye kayıt ve silme işlemlerinin yapılması.
• Ödünç- iade ve uzatma işlemlerinin yapılması, teslim süresi geciken kitapların takibinin sağlanması.
• İade gecikmelerinden veya hasarlı kitap tesliminden kaynaklanan durumlarda gerekli yaptırımların sağlanması.
• İade alınan kitapların rafa yerleştirilmesi ve raf düzeninin sağlanması.
• Kurumdan ayrılan personel ve öğrencilerin ilişik kesme işlemlerini gerçekleştirmek.
• Üyelerin kütüphaneye alınmasını istediği kitapların tedariginin sağlanması ve kullanıcıya iletilmesi.
• Engelli okuyucuların kütüphane hizmetlerini kullanmasında yardımcı olmak.
• Kurum tarafından yayınlanan basılı veya elektronik kaynaklar için ISBN numarası başvurusu yapmak.
• Yarı zamanlı öğrencilerin iş planlamasını yapmak ve takibini sağlamak.
• Kullanıcıları kütüphane kullanımı hakkında bilgilendirmek.
• Kütüphane koleksiyonunda olmayan yayınların başka bir kurumdan tedarik edilmesi ve kullanılması, gerekli takiplerin sağlanması.
• Kütüphanenin, bilgisayar sistemlerini ve bilgi kaynaklarının kullanımını kullanıcılara anlatmak.
• Kütüphanenin genel tertip ve düzenin sağlanmasını.
•Verilen yazılı ve sözlü görevleri yerine getirmek.
Kütüphanede Çalışmak İçin Ne Gerekli?
Okuduğunuzun üniversitenin kütüphanesinde çalışmak için kütüphaneye gidip bilgi alabilirsiniz. Okulun öğrencisi olmanız ve gerekli şartları sağlamanız ve tabii ki personel eksikliği olması durumda kütüphanede çalışabilirsiniz. Bu gerekli şartlar duruma göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden kütüphaneden gidip bilgi almak çok önemli.
Kütüphanede tam zamanlı çalışmak için ise üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezun olmuş olmanız gerekmektedir.
Kütüphanede Çalışmak İçin Nereye Başvurulur?
Öğrenci olarak kütüphanede çalışmak isterseniz öncellikle kütüphaneyle konuşmanız gerekmektedir, eğer işe alınma söz konuysa okulun Sağlık Kültür ve Spor Müdürlüğüne gidip iş başvurusu formunu doldurmanız gerekmektedir.
Tam zamanlı personel olarak çalışmak için ise Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra iş ilanlarını takip ederek ve size uyan üniversitelerle ya da halk kütüphaneleriyle görüşmeye giderek CV’nizi bırakarak başvuruda bulunabilirsiniz.
Kütüphane Görevlisi Nasıl Olunur?
Kütüphane görevlisi olmak için Üniversitenin Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Yarı zamanlı öğrenci olarak kütüphanede çalıştığınızda Kütüphane Görevlisi unvanına sahip olmazsınız. Sadece kütüphanenin asistan öğrencisi olursunuz.
Kütüphanede Çalışmak İçin KPSS Şart Mı?
Hayır, değil. Özel kurumlarda KPSS şartı aranmadan, kriterlerini sağlayarak çalışabilirsiniz.
Kütüphaneci Kaç Saat Çalışır?
Kütüphaneci şu kadar çalışır diye belirli bir saat yoktur. Bu durum kurumlara göre değişkenlik gösterir. Ayrıca 7/24 açık olan kütüphanelerde gece vardiyasına da kalabilirsiniz. Bu tamamen duruma ve kuruma bağlı.
Okurken Kütüphanede Çalışmak Mümkün Mü?
Evet, okurken üniversitenizin kütüphanesinde çalışabilirsiniz. Yarı zamanlı olarak, belirli bir ücret ve sigorta karşılığında çalışabilirsiniz.
Yarı Zamanlı Öğrencilerin Kütüphanede İş Tanımı Ne?
Yarı zamanlı öğrencilerin kütüphanedeki temel görevi işleyişe yardımcı olmaktır. Ödünç-iade işlemlerini gerçekleştirmek, kullanıcılara kütüphane hakkında bilgi vermek, iadesi alınan ve yeni gelen kitapların raf dizilimini yapmak, bozulan rafları düzetmek, kitapların teknik işlemlerini yapmak, kitapların içindekiler ve kapak bilgisini sisteme yüklemek, zaman ince okuma yaparak kitapların yerini kontrol etmek, kitap sayımı yapmak, kütüphanenin tertibini sağlamak gibi işlemler de yarı zamanlı öğrencinin iş tanımına dahildir.
Kütüphanede Çalışan Kişiye Ne Denir?
Kütüphanede çalışan Bilgi ve Belge Yönetimi mezunu çalışan görelilere “Kütüphaneci” ya da “Kütüphane Görevlisi” denir. Kütüphanede çalışan yarı zamanlı öğrencilere ise Asistan Öğrenci denmektedir.
Keşfedin: Formasyon Veren Üniversiteler
Sevgili Beste, yeni eğitim öğretim dönemi başlamışken hali hazırda öğrenci olanlar kadar yeni üniversiteli arkadaşlarımıza kılavuz niteliğinde bir içerik olmuş, tebrik ederim. Bu vesile ile içeriğin nezdinde yazar arkadaşlarımıza da ilham olması bağlamında özellikle deneyimli üniversitelilerin öğrenci toplulukları ve/veya kulüpleri (üyelik, yönetim, etkinlik vs. gibi) hakkında hazırlayacağı bir içeriğin yeni üniversiteli arkadaşlarımıza faydalı olacağı yönündeki düşüncemi de paylaşmak isterim. Sevgiler.