Aile Danışmanlığı Nedir? Nasıl Olunur?

"Aile Danışmanlığı" kendimize yeni bir meslek sayfası olarak açabileceğimiz bir alan. Danışmanlık süresince aileyi, çevreyi, içinde bulunulan toplumu ve beraberindeki sorun ve bağlı oldukları dinamikleri iyi okumak gerekiyor. Bu bağlamda özellikle sosyologların aile sosyolojisi temelli donanımlarıyla alanda yer almaları daha sağlıklı ve çözüm odaklı bir danışmanlık sistemi oturtmalarını sağlıyor. Peki nedir?

Aile Danışmanlığı Nedir? Nasıl Olunur?
aile danismani nedir
2

Aile içerisinde veya eşler/çiftler arasında zaman zaman oluşan gerginlikler zamana bırakmanın çözüm olacağı düşünüldükçe beraberinde daha büyük sorunları getirir ve bu da ailenin işlevselliğini yitirmesine sebep olur. Bu neden aile danışmanlığı çok ufak görülen problemler için de büyümüş ve asla çözülemeyeceği düşünülen sorunlar için de elzemdir. Aile danışmanı bu süreci sağlıklı hale getirmek için aile ile birlikte çalışır. Aile danışmanlığı evlilik öncesi danışmanlık, çift danışmanlığı ve boşanma süreci danışmanlığını kapsar. Ayrıca çocukların da ailenin bir parçası olduğu ve çocuk-çocuk, çocuk-ebeveyn iletişimsizliği gibi konuların da aile danışmanlığının bir parçası olduğunu unutmamak gerekir.

• Nasıl Aile Danışmanı Olunur?

Aile danışmanı olabilmek için süpervizyon dahil toplamda 450 saatlik bir eğitimden ve eğitimin sonunda yapılan sınavdan geçmek gerekir. Bu eğitimin MEB onaylı, Yükseköğretim Kurumu onaylı kurumlardan veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden alındığı takdirde geçerliliği olur. Aile danışmanlığı eğitimini alabilmek için üniversitelerin sosyoloji, sosyal hizmetler, psikoloji, pdr, çocuk gelişimi, tıp ve hemşirelik bölümlerinden lisans mezunu olma şartı aranır (Güncel bilgilere göre ilgili bölümlerin 4. Sınıf öğrencileri de eğitimi alabilmekte). Ayrıca bu bölümlerin lisans mezunları yüksek lisans veya doktoralarını aile danışmanlığı üzerine yaptıkları takdirde aile danışmanı sayılırlar ve görev yapmaları için sertifika şartı aranmaz.

• Aile Danışmanlığı Eğitimi Süresince ve Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Aile danışmanlığı eğitimi alınacak kurumun sertifika geçerliliği ve eğitimi verecek uzman kadrosu ayrıntılı şekilde araştırılmalıdır. Sürenin uzun olması sebebiyle bu eğitim bir okul gibi görülmeli ve derslerde tam olarak devamlılık gösterilmeli (ders saati ile orantılı olarak belirli yüzdelikte devamsızlık hakkınız var). Eğitimi veren uzmanların önerileri dışında konularla ilgili özellikle uygulama ve danışmanlık hizmetleri ile ilgili farklı uzmanlar tarafından yazılmış kaynaklar okumalısınız. Aile danışmanlığı kuramlarını öğrenirken aile tipleri ile ilişkilendirerek prova etmeli ve mutlaka sizin ilk danışmanlık tecrübeniz olacak süper vizyonunuza özen göstermelisiniz. Verilen eğitimde teorik kısımlar yadsınamaz fakat sizin sertifikanızı aldıktan sonra yapacağınız iş uygulamaya dayalı olacağı için özellikle danışmanlıkta kullanılan teknik ve ödevler konusu üzerinde yoğunlaşmanız durumlara daha pratik çözüm yolları düşünmenizi sağlar. Aile danışmanlığı sertifikası size birçok farklı eğitimin de kapılarını açan bir sertifika, aile danışmanlığı sürecine katkısı olacağını düşündüğünüz ek eğitim ve seminerler araştırarak donanım sahibi olmanız hem daha kapsamlı bir danışmanlık hizmeti sunmanızı hem de iş yelpazenizi geliştirmenizi sağlar.

Önerebileceğim bazı eğitimler:

  • Çocuk resimleri analizi.
  • Masal terapi.
  • Oyun terapi.
  • Yaratıcı drama.
  • Terapötik kartlar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyologlar Aile Danışmanı Olabilir mi?

• Aile Danışmanı Olarak Göreve Başlamak İçin Neler Yapılmalı?

Aile danışmanları; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlıdırlar fakat kamuda tanımlı herhangi bir kadroları yoktur. Sosyal hizmet merkezlerinde aile danışmanlığı hizmeti veren kişiler bu merkezlerde çalışan psikolog, pdr ve sosyal çalışmacılara verilen hizmet içi eğitimi almış kişilerdir. Sertifika, yüksek lisans veya doktora ile aile danışmanlığı ünvanı alan kişiler Özel Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği’ne bağlı olarak açılmış danışmanlık merkezlerinde çalışabilir veya kendi danışmanlık merkezlerini açmak için merkezi açmak istedikleri ilin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne gerekli başvuruları yapabilir. Bunun dışında özellikle bünyesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü olan belediyelerde ve STK’larda (çoğunlukla gönüllü olarak) çalışabilirler. Bu iş alanını genişletmek ek olarak aldığınız eğitimler ve kendinize sağladığınız donanımla doğru orantılı olarak genişler.

• BONUS: Aile Danışmanlığı Eğitimi Online Olarak Alınabilir Mi?

Pandemi dolayısıyla eğitim sistemimiz kökten değişti ve tabi bu mesleki eğitimler için de online eğitime geçişe sebep oldu. Şu anda birçok kurum online olarak aile danışmanlığı eğitimi vermekte, öncelikle şuna dikkat etmelisiniz yönetmeliğe uygun olması için eğitimi online olarak aldığınızın sertifikanızda yazmaması gerekiyor. Eğitim her ne kadar online gerçekleşiyor olsa da gerekli saati tamamlamalı ve süper vizyonunuzu gerçekleştirmelisiniz. Bu şartlara uyduğunuz takdirde gerekli tüm aşamalardan geçmiş olarak sertifikanızı alabilir ve aile danışmanı olabilirsiniz. Ancak danışmanlık süreci hassas bir süreç olduğu için bunun en temelindeki eğitimin en verimli şekilde ve uzmanlarla sürekli iletişim halinde olarak alınması gerektiğini düşünüyorum. Online mı yüz yüze mi? ikilemi yaşayanların yüz yüze eğitimi beklemesini öneririm.

Sosyolog & Aile Danışmanı

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Erel Alkan 21 Kasım 2020

    Sosyoloji öğrencilerinin ”Aile danışmanlığı” hakkındaki sorularını cevaplar nitelikte bilgilendirici bir yazı olmuş. Tebrikler

  2. Merhaba ben okul öncesi öğretmenliği lisans mezunuyum. Önlisans çocuk gelişimi ya da açıköğretim sosyoloji bitirdiğimde aile danışmanı olabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir