Tatar Ramazan karakteri, “Türk öykücülüğünün en realist kahramanlarından biri” olarak düşünülmektedir. Bu karakter, Osmanlı’nın son dönemleri ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Polatlı’da doğup büyümüş bir gencin şanssız bir olay yaşaması sonucunda gelişmiştir. Ardından mapuslara düşmesi ile gelişen olayları hikâye edilen kişidir.
Yazar Kerimcan Korcan, 1918 senesinde Sakarya’nın Hendek ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır. 1938 yılında Donanma Kor Askeri Mahkemesi tarafından isyan suçlusu olarak yargılanmıştır. 12 yıl ağır hapse mahkum bırakılmıştır. Kerimcan Korcan’ı 10 yıl kaldığı Sinop Cezaevinden 1948 senesinde tahliye edilmiştir. 1957 senesinde 2 yıl tutuklu yargılandıktan sonra beraat etmiştir. Kendisi de yıllarca cezaevinde hapis yatan yazar Kerimcan Korcan, Tatar Ramazan ile tanıştığını yazmıştır. Çok iyi bir gözlemleme ile efsaneleşen hikayeler yazabilmiştir.
Başlıklar
Tatar Ramazan’ın Mezarı Nerede?
700 kasabai 70 vilayete ve 7 düvelde namı söylenen Tatar Ramazan’ın mezarı İzmir Kokluca Mezarlığındadır. Osmanlı’nın son zamanları ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Polatlı2da doğmuş ve büyümüştür. Gencin talihsiz bir olay sonrasında hapse düşmesi ile gelişen olayları yazar kitaba dökmüştür. Tatar ramazan hakkında farklı farklı hikâyeler yazmıştır.
Tatar Ramazan Rolünü Kim Oynuyor?
Tatar Ramazan Sürgünde filminde Tatar Ramazanı Kadir İnanır canlandırmıştır. Tatar Ramazanın dizisinde ise Bilal İnan rol almıştır.
Tatar Ramazan Filmi Hangi Cezaevinde Çekilmiştir?
Dönemin ağalık dönemini ve cezaevi şartlarını ortaya çıkarmak için çevrilen sinema filmi, Adanadaki eski cezaevi şimdi Yüreğir Hali olarak kullanılan yerde çekilmiştir. Tam adresi Fatih Keçe- Ejder Dinler/Adana.
Adana’da, 1990 yılında Sefa Önal’ın eserinden uyarlanmıştır. Yönetmenliğini Melih Gülgen’in yapmış olduğu başrollerinde Kadir İnanır, Esin Moralıoğlu, Salih kırmızı, Yaman Okay’ın oynadığı Tatar Ramazan filmi çekildi.
Tatar Ramazan Nerede Doğmuştur?
Osmanlı’nın son zamanları ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Polatlı’da doğup ve büyümüştür. Bir gencin talihsiz bir olay sonrasında hapse girmesi ile gelişen olaylar hikâye edilmiştir. Pek çok söylenen hikâyelerden ve silinen kayıtlardan dolayı hakkında kesin olarak bütün bilgileri bulunmamaktadır.
Tatar Ramazan Karakteri Gerçek Mi?
Tatar Ramazan filminin konusu aynı adı taşıyan bir hikaye kitabından alıntı olarak kurgulanmış ve sinemaya uyarlanmıştır. Tatar Ramazanla aynı cezaevinde kalan Kerim Korcan izlenimleri sonucunda kitabını yazmıştır. Yazar Kerim Korcan’ın 1969 yılında çıkarmış olduğu ve 9 hikâyeden oluşan “Tatar Ramazan” kitabında yer almıştır. Hikâyelerden biri de Tatar Ramazan filmine konu edilmiş hikayedir.
Kitaptaki dokuz hikâyeden biri olan Tatar Ramazan, cezaevi müdürü, gardiyan gibi görevlilerin davranışlarının yol açtığı olayları anlatmıştır. İlk kez, 1976’da İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda tiyatroya uyarlanmıştır. 1990’larda da iki seri şeklinde başrolünü Kadir İnanır’ın aldığı filmlerle sinemaya uyarlanmıştır.