Aile Danışmanlığı Sertifikası Hakkında 32 Soru 32 Cevap

Aile Danışmanlığı Sertifikası Hakkında 32 Soru 32 Cevap
4

Aile danışmanlığı çerçevesinde merak ettiğiniz sorular sorular cevaplanmıştır. Bu süreçte edindiğim bilgiler ve tecrübelerin sizler için faydalı olmasını temenni ediyorum.

Başlıklar

1) Sosyologlar Nasıl Aile Danışmanı Olur?

Sosyologların, öncelikle 4yıllık lisans programlarını tamamlamaları gerekmektedir. Aile danışmanlığı eğitimi, 04/09/2012 de yayınlanan ve yürürlükte olan 28401 sayılı yönetmelikte belirlenen şartlarda verilen bir eğitimdir. Eğitim programının içeriği, en az 300 saat teorik, 120 saat uygulama, 30 saat süpervizyon olarak 450 saatlik olmalıdır. Bu içeriğe sahip olan  YÖK onaylı üniversiteler ve MEB onaylı eğitim kurumlarının vermiş olduğu sertifikaya sahip olan kişiler aile danışmanlığı sertifikasına sahip olabilmektedir. Bunun için kişilerin lisans diplomaları ile başvuru da bulunması gerekmektedir.

2) Aile Danışmanları Nerelerde Çalışabilir?

Aile danışmanları, kamu veya özel sektörde çalışabilmektedir. Aile danışmanlığı merkezi açabilirler. Aile danışmanlığı merkezlerinde aile danışmanı olarak görev alabilirler. Resmi kurum ve kuruluşlarda oluşturulacak olan Aile Danışmanlığı birimlerinde aile danışmanı uzmanı olarak çalışabilirler. Adalet Bakanlığında, Aile ve Çocuk Mahkemelerinde bilirkişilik yapabilmektedirler. Özel okullarda rehber öğretmenliği yapabilirler. Kreşlerde danışmanlık hizmeti verebilirler. Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay gibi kurumlarda hizmet verebilirler. Belediyeler de aile danışmanlığı hizmeti verebilirler. Aile danışmanı çalışma alanları maddelendirilecek olursa;

  • Aile danışmanlığı merkezi açılabilir.
  • Aile danışmanı olarak aile danışmanlığı merkezlerinde çalışılabilir.
  • Kurumlarda yer alan aile danışmanlığı birimlerinde görev yapabilirler.
  • Aile ve Çocuk Mahkemelerinde bilirkişi olarak çalışılabilir.
  • Özel okullarda rehber öğretmenliği yapılabilir.
  • Kreşlerde danışmanlık yapılabilir.
  • Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay’da hizmet verilebilir.
  • Belediyelerde aile danışmanlığı hizmeti verilebilir.

3) Aile Danışma Merkezleri Ne İş Yapar?

Bünyesinde Aile Danışmanları ve daha birçok alandan uzman bulunduran bu merkezler, ilişki sorunu yaşayan bireylerin evlilik, ayrılık ve boşanma gibi durumlar karşısında nasıl davranacaklarını veya nasıl üstesinden gelineceği konusunda bireylere yardımcı olmaktadır. Genel olarak aile ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir soruna uzman bir bakış ile çözüm bulmaya veya yaşanacak daha büyük sorunları önlemeye çalışmaktadır.

4) Hangi Bölüm Mezunları Aile Danışmanı Olabilir?

Psikoloji, PDR( Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Tıp, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Hemşirelik lisans mezunu olan herkes aile danışmanı olabilmektedir.

5) Aile Danışmanlığı Eğitimi Nereden ve Nasıl Alınıyor?

Aile Danışmanlığı eğitimi, sertifika programını açan üniversite veya eğitim kurumlarından ön kayıt oluşturduktan sonra eğitim hakkında gerekli olan koşulları sağlayarak alınmaktadır. MEB onaylı eğitimi tamamlayan bireyler, sertifika almaya hak kazanarak aile danışmanı olmaktadır.

6) Aile Danışmanlığı Düşünen Biri Lisanstayken Neler Yapmalı?

Aile danışmanı olmak isteyen öğrenciler, lisans döneminde iken aileye yönelik okumalar yaparak, kendilerini eğitime hazırlayabilirler. Aile sosyolojisi veya psikoloji hakkında yazılmış olan kaynaklardan bu eğitimin temelini oluşturabilir ve bu konuda çalışmalar ya da araştırmalar yaparak kendini geliştirebilir. Hatta tezini aile üzerine yazması da çok faydalı olacaktır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Aile Danışmanlığı Sertifikası Veren Üniversiteler 2023 – 2024

7) Aile Danışmanlığında İstihdam Kolay Mı?

Aile danışmanlığı sertifikasını alan kişiler, eğer kamuda çalışmak isterlerse KPSS ile sosyoloji veya psikoloji  için açılmış olan kadrolara başvuru yapabilir ve çalışabilir. Fakat her birimde olduğu gibi alım kısıtlı olacağından dolayı istihdam sağlanacak alanlar belirli bir sayıyı oluşturmaktadır. Daha çok özel sektörde istihdamı daha rahat sağlanır. Çünkü sertifikası bulunan bireyler, hem online hem de danışmanlık merkezlerinde ofis odası kiralayarak aile danışmanlığı hizmeti verebilir.

8) Aile Danışmanı Olarak İş Bulmak İleride Zorlaşır Mı?

Aile veya bireyle ilgili olan danışmanlık hizmetleri, her zaman toplumda iş imkanı sağlayan ve ihtiyaç duyulacak alanlar olarak kalmaya devam edecektir. Kendini bu konuda farklı eğitimler ile destekleyen bireyler, bugün de ileride de aynı şekilde iş bulabilir.

9) Aöf Mezunları Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Her eğitim kurumunun ve üniversitenin kendine özel koşulları bulunabilmektedir. Bazı üniversiteler açıköğretim fakültesinden yukarıdaki geçerli olan mesleklerden birinden mezun olmuşsa kabul etmektedir. Bunlara örnek olarak Üsküdar Üniversitesini verebiliriz.

10) Aöf Mezunları Aile Danışmanlığı Merkezi Açabilir Mi?

Açıköğretim mezunları aile danışmanlığı merkezi açabilir. Merkezi açabilmek için önemli olan kriter eğitimin MEB onaylı bir sertifika ile sonlandırılmasıdır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyologlar Aile Danışmanı Olabilir mi?

11) Aile Danışmanının Ortalama Maaşı Ne Kadar?

İstihdam edilen kuruma göre değişebilmekte olduğu gibi ortalama 2500-3000 tl arasındadır.

12) Aile Danışmanlığı Sertifikası Alırken Kurum Noktasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta alınan kurumun vermiş olduğu sertifikanın MEB onaylı olmasıdır. Aynı zamanda üniversitelerden alınacak olan sertifikalar daha güvenilir olabilmekte ama güvenilir olan birçok eğitim kurumu da bulunmaktadır. Bu süreçte eğitim kurumu veya üniversiteden sertifika alan bireylerin yorumlarından faydalanmak ve en çok bilinen bir kurumun tercih edilmesi önem taşımaktadır.

13) Yüksek Lisans Yapmadan Aile Danışmanı Olunur Mu?

Aile danışmanı olabilmek için yüksek lisans yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Aile danışmanı olmak için lisans mezunu olmak yeterlidir.

14) Online Aile Danışmanlığı Nedir? Ne Düşünüyorsunuz?

Pandemi dönemi ile birlikte online eğitimlerin yaygınlaşmasıyla eğitimin faydalı olup olmayacağı da düşünülmektedir. Aldığınız kurum veya üniversite eğer bilinen ve sürekli tercih edilen bir yer ise eğitimin zorunlu durumdan dolayı online olarak alınmasında bir fark olmadığını düşünüyorum. Önemli olan sizin eğitimi alırken kendinizi ona odaklayarak ek okumalar yapmanızdır. Ama eğer örgün olarak eğitim veren bir kurum bulursanız birinci tercihinizin o olması sizin iyi olacaktır. Bu online eğitimlerin kötü olduğunu göstermez yalnızca örgün eğitimin odaklanma açısından daha kolay öğrenmeyi sağlamasıyla alakalıdır.

15) Aile Danışmanlığının Yanında Cinsel Terapi Eğitimi Almak Gerekir Mi?

Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olan bireyler, sorunların temelini daha iyi anlayabilmek ve daha bütüncül yaklaşabilmek için eğer imkanları varsa cinsel terapi eğitimini de almalarını tavsiye ederim. Almak zorunlu değildir fakat çok fazla cinsel terapi eğitimi alınmayan bir ülke de bu eğitimi alarak bu işi yapmak daha fayda sağlayacaktır.

16) Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans İlişkisinden Bahseder Misiniz?

Aile danışmanı olabilmek için yüksek lisans şartı bulunmamaktadır. Fakat aile danışmanlığı yüksek lisans programları bulunmaktadır. Bu programlar, akademik alanda çalışma yapmak isteyen ve bakanlıklarda çalışmak isteyen kişiler için daha geniş bir eğitim yelpazesi sağlamaktadır.

17) Aile Danışmanlığının Geleceği İle İlgili Yorum Yapabilir Misiniz?

Sosyolojik ve psikolojik olarak toplumun ihtiyacı olan danışmanlık hizmetleri, eskiye göre önem kazanmış ve istihdam oranında artış yaşanmıştır. Bu seyirde devam edeceğini düşündüğüm eğitimler ve meslek grupları içerisinde yer alan aile danışmanlığının gelecekteki istihdam oranının artacağı alanlardan biri haline geleceğini düşünüyorum.

18) Aile Danışmanı Olmak İsteyenlerde Hangi Özellikler Olmalı?

Aile danışmanı olmak isteyen kişilerde olması gereken en önemli özellik aile konusuna ilgi duyuyor olmasıdır. Çalışma ve inceleme alanı olarak bu konuda okumaktan ve öğrenmekten sıkılmayacak birinin bu mesleği tercih etmesi gerekmektedir. Çünkü aile konusu tüm toplumun en temel konusudur. Bu yüzden önce kişi gerçekten bu konuda okuma yapıp ilgi duyup duymadığını anlamalıdır. Aynı zamanda bir işten çabuk sıkılan ve sabırsız kişilerin bu mesleği tercih etmesi de karşısındaki kişiye yeterince odaklanamamasına ve yeteri kadar faydalı olamamasına yol açar. Yani mesleği seçecek kişinin yargılamadan objektif bir bakış açısıyla sorunlara yaklaşabilecek biri olması gerekmektedir.

19) Aile Danışmanı Olmak İsteyen Birine İlk Öneriniz Ne Olurdu?

İlk önerim aile danışmanı olduktan sonra cinsel terapi eğitimi ve çift terapisini de alması olurdu. Çünkü aile danışmanlığı kapsamı geniş olan ve içerisinde birçok farklı eğitiminde alınmasını gerektiren bir meslektir. Fakat bu tercih meselesidir. Önemli olan bu konuda ne kadar uzmanlaşmak isteyip istemediğinizdir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Aöf Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir Mi?

20) Her Üniversite Aile Danışmanlığı Eğitimi Verir Mi?

Her üniversitenin aile danışmanlığı eğitimi olmayabilir. Bunun için üniversitelerin sayfalarından verip vermediği kontrol edilerek ya da öğrenci işleri ile görüşülerek bilgi alınabilir.

Aile danışmanlığı nedir

21) Aile Danışmanlığı Eğitimi Sadece Üniversitede Mi Var?

Aile danışmanlığı eğitimi yalnızca üniversitelerde değil, eğitim kurumlarında da verilmektedir. Yani özel olarak aile danışmanlığı sertifikası veren psikoloji eğitimlerinin de yer aldığı kurumlar bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak CİSED, KİMPSİKOLOJİ verilebilir.

22) Aile Danışmanlığı Sertifikasının Yanında Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Aile danışmanlığı sertifikasını alan kişinin cinsel terapi eğitimi ve evlilik-çift terapisi eğitimini de alması gerekmektedir.

23) 4.Sınıfta Aile Danışmanlığı Eğitimi Alınır Mı?

4.sınıfta aile danışmanlığı eğitimi alınabilmektedir. Fakat sertifikayı almak için mezun olmak gerekmektedir. Eğitim sürecini 4. Sınıfta tamamlayıp sertifikayı lisans diplomasını aldığı zaman alabilir. Bunun için alınan kuruma danışılmasında fayda vardır.

24) Uzaktan Alınan Aile Danışmanlığı Sertifikaları Geçersiz Mi?

Uzaktan alınan sertifikalar geçersiz değildir. Sertifikanın geçersiz olması için MEB onaylı olmaması gerekir. Bunu anlamak için kurumun MEB ile olan ilişkisine bakabilirsiniz.

25) Aile Danışmanı Klinik Açabilir Mi?

MEB onaylı sertifikaya sahip olan kişiler klinik açabilmektedir. Bunun için gerekli olan koşullar vardır.  Koşullar yasal olarak sağlandığında klinik açılabilmektedir.

26) Sosyologlar Aile Danışma Merkezi Açabilir Mi?

Sosyologlar, aile danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra merkez açabilmektedir. Fakat bunun için aile danışmanlığı yönetmeliğinde gereken şartları yerine getirilmesi gerekmektedir.

27) Aile Danışmanlığı Yüksek Lisansı Kimler Yapabilir?

Sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler aile danışmanlığı yüksek lisansı yapabilmektedir.

28) Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Kaç Yıl?

Aile danışmanlığı yüksek lisans programı 2 yıldır. Başarılı geçen 2 yılın ardından sertifikanız verilmektedir.

29) Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Zor Mu?

Yüksek lisans programları, daha fazla düşünmeye ve araştırmaya odaklı programlardır. Lisanstan farklı olarak sizin düşüncelerinizin ve yorumlarınızın da önemi vardır. Bu yüzden daha geniş bir çalışma gerektirir. Zor olarak adlandırmak yanlış olur. Fakat daha fazla öğrenmeyi gerektirdiği için sıkı bir çalışma gerektirir.

30) Aile Danışmanlığı Sertifikası Ne Kadar?

Ücretleri alınan üniversite ve kurumlara göre değişiklik göstermektedir. 3000TL-5000TL arasında değişiklik göstermektedir.

31) Aile Danışmanlığı Sertifikasında Kaç Saat Eğitim Alınmalıdır?

En az 300 saat teorik, yine en az 30 saat süpervizyon çerçevesinde 120 saat uygulamalı toplam 450 saat eğitim alınmalıdır.

32) Aile Danışmanlığı Sertifikası Hangi Üniversitelerde Veriliyor?

Sertifika veren birçok üniversite bulunmaktadır. Ama aralarında eğitimi iyi olanlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz. Aile danışmanlığı sertifikası veren üniversiteler;

  • Marmara Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Üsküdar Üniversitesi
  • Medeniyet Üniversitesi
  • Uludağ Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi
  • Gelişim Üniversitesi
  • Aydın Üniversitesi
  • Başkent Üniversitesi
  • Balıkesir Üniversitesi

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Öğrencisi, Aile Danışmanı, Yemek Sosyoloğu

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. Harika bir çalışma olmuş,kendi açımdan çok bilgilendirici ve iyi bir yönlendirici soru-cevap olmuş.Paylaşımlarınız için teşekkürler.

  2. Hanımzer Zehra 19 Temmuz 2021

    Aile danışmanlığı sertifikası alıyorum şu an iş aramaktayım. Özel okullarda rehberlik alanında çalışılabildiğini neye dayanarak yazdınız? Ona göre ben de o alana yönelmek istiyorum.

  3. Yıldız teknik üniversitesi verdiği sertifika alan varmı acaba üniversite ile görüştüm MEB onaylı degil yök onaylı olduğunu e devlette görülmediğini söyledi bilginiz varmı acaba bu şekilde alınan bir sertifika geçerlimi

    • Evet bende yıldız teknik üniversitesinde almayı düşünüyorum e devlette gözüküyor dediler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir