Sosyolog, geniş bir alana sahip olan birey ve grupların bulunduğu yapıları, kültürleri, kurumları, sosyal davranışları, normların oluşumunu, kısaca, toplumu detaylarıyla inceleyen kişilere denir. Sorgulayıcı, eleştirel, araştırmacı bakış açısına sahip olan bu kişiler, topluma ve kurumlara yönelik araştırmalar yaparak toplumsal yapıya yönelik bilgi birikimi oluştururlar.
Sosyologlar, gruplar, toplumlar, örgütler, kurumlar ve bireyler üzerinde araştırmalar yapan ve veri toplayan kişilerdir. Araştırmaları sırasında derinlemesine görüşme, anket, gözlem gibi birçok nitel araştırma metoduna başvururken sayısal verileri ortaya koymak için farklı yöntemleri de kullanırlar.
İletişimi kuvvetli, analitik düşünme yetisine sahip olmak, öğrenmeye açık, olaylara eleştirel yaklaşmak, istatiksel analiz yapabilme becerisine sahip olmak sosyologlarda aranan özelliklerinden bazılarıdır.
Başlıklar
Sosyolog Nerelerde Çalışır?
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
- Devlet Planlama Teşkilatı
- Tarım Bakanlığı
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- Orman Bakanlığı
- Üniversiteler
- Özel Eğitim Kurumları
- Milli Eğitim Bakanlığı’ na bağlı Orta Öğretim Kurumları
- Dershaneler
- Etüt Merkezleri
- İnsan Kaynakları Departmanları
- Kurumsal ve Dijital İletişim Departmanları
- Araştırma Merkezleri
- Medya Kurumları
Sosyoloji Bölümü Nedir? Alanının Özellikleri Nelerdir?
Sosyoloji, toplulukların oluşumu ve gerçekliklerini derinden inceleyen bilim dalıdır. Toplumsal olay ve olguları nitel ve nicel araştırma yöntemlerini kullanarak araştırır. Psikoloji, antropoloji, ekonomi, istatistik gibi birçok bilim dalıyla temas halinde olması ve iç içe çalışmalar yürütmesi bakımından interdisipliner bir alandır. Çalışmalarını gerçekleştirirken neden – sonuç ilişkisine odaklanmaktadır. İnsan ve grupların olduğu her yerde bu bölüme ihtiyaç vardır.
Toplumu anlamlandırmak, geçmiş ve gelecek arasında köprü kurmak, gelecekte alınan kararları yönlendirmek, toplumu iyileştirmek ve sorunlara uzun vadeleri çözümler üretmek için sosyoloji bölümüne ve mezunlarına ihtiyaç vardır.
Bu bölüm ise Fen – Edebiyat Fakültelerinde eğitim süresi 4 yıl olan bir bölümdür. Günümüzde açık öğretim bölümleri arasında da yer almakta, hem örgün hem de uzaktan mezunlar vermektedir. Ülkemizde neredeyse bütün üniversitelerde vardır. Bu durum sosyolog alımları ve mezunları arasında açıklık oluşturmaktadır.
Sosyolog Ne Kadar Maaş Alıyor?
Sosyolog çalışma alanları ve pozisyona göre değişiklikler olsa da bu unvana sahip kişiler ortalama 4500 TL maaş alır. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda alınan maaşlar 4 bin ve 6 bin TL arasında değişiklik gösterirken, özel sektörde yer alan pozisyonlarda alınan maaşlar ise 2500 ve 4 bin TL arasındadır.
Kamuda Sosyolog Ne İş Yapar?
Devlet dairelerinde çalışmaya başlayan sosyologların yaptıkları işler çalıştıkları bakanlıklara göre şekillenmektedir. Toplumun geneline hitap edecek araştırmalar yaparak sorunların köklerine inmeye çalışırlar. Eğitim, danışmanlık, program ve planlama yapmak, çalıştıkları kurumun çalışma alanı dikkate alınarak toplumun sorunlarına çözüm üretmek kamuda çalışan sosyologların görevleri arasındadır.
Belediyede Çalışan Sosyolog Ne İş Yapar?
Belediyelerde çalışan sosyologların çalışmaları belediyenin bağlı olduğu il, ilçe ve köyleri kapsamaktadır. Bu kapsamda sorunları belirleyip çözümler üretmek, belediyenin faaliyetlerine katkı sunmak, vatandaşların ihtiyaçlarını belirleyerek çözümlerine ve köküne odaklanmak, özellikle yaşlılar, engelliler ve çocuklara yönelik araştırmalar yapmak, eğitimler oluşturmak gibi görevlerde yer alırlar.
Bu alan için belediyelerin yaptıkları alımlar farklı zamanlarda, ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle belediyelerin işe alım duyurularını yakından takip etmek gerekir.
Sosyoloji Mezunları Hangi Memurluklara Başvurabilir?
Sosyoloji mezunları 4001 kodu adı altında açılan memurluk kadrolarına başvuru yapabilirler. 4001 koduna bağlı olarak açılan kadrolar nüfus dairesi, kaymakamlık, sosyal güvenlik kurumlarında olan boş pozisyonlardır. Bu kod geniş bir alana sahiptir ve sosyoloji mezunları dahil tüm lisans mezunlarına başvuru şansı sahiptir.
Bu memurlukların puanları ve şartları birbirinden farklı olmaktadır. Sosyolog iş imkanları fazlasıyla sınırlı olduğu için bu bölüm mezunları, alternatif olarak farklı memurluklara yönelmektedir.
Sosyolog Hastanede Ne İş Yapar?
Sosyolog alımları devlet dairelerinde oldukça sınırlı olmasına ek olarak hastanelerde sosyologlara yönelik bir kadro açılmamakta ve sosyoloji mezunları, bu unvanla hastanelerde çalışamamaktadır.
Sosyologlar Günü Ne Zaman?
Sosyologlar Günü, dünya genelinde her sene Kasım ayının on dördünde ( 14 Kasım ) kutlanır. 14 Kasım olarak seçilmesinin sebebi ise Sarbonne Üniversitesi Sosyoloji fakültesinin temelini oluşturan Rus Okulu’nun bu tarihte açılmasıdır.
İlgili İçerik: Sosyoloji Nedir?
İlginizi Çekebilir: Sosyoloji Staj İmkanları