Tezsiz Yüksek Lisans Tezli Yüksek Lisansa Çevrilebilir Mi?

Tezsiz Yüksek Lisans Tezli Yüksek Lisansa Çevrilebilir Mi?
Tezsiz Yüksek Lisans Tezli Yüksek Lisansa Çevrilebilir Mi?
0

Tezsiz yüksek lisans, en az bir ders dönemi başarıyla tamamlandıktan sonra gerekli evraklar toplanıp, tezli yüksek lisans için gerekli koşullar sağlandıktan sonra enstitüye başvuru yapılarak tezli yüksek lisansa çevrilebilir. Bu işlem için çoğunlukla bölümlerin ilgili sekreteryaları ile iletişime geçilmeli ve tam koşullar öğrenilmelidir. Bazı üniversitelerin ve bazı bölümlerin koşullarında değişiklik görülebilmektedir.

Tezsiz yüksek lisans diploması çoğunlukta iş hayatında, sektörde terfi almak için tercih edilmektedir. Akademik kariyer içerisinde geçerliliği bulunmamaktadır. Tezsiz yüksek lisans mezunu öğrenci doktora programına kabul edilmemektedir. Doktoraya devam edebilmek için de tezsiz yüksek lisansı, gerekli yerlere başvurular yaparak ve gerekli koşullar sağlanarak tezli yüksek lisans programına çevirmek gerekmektedir.

Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans Arasındaki Fark Nedir?

  • Tezli yüksek lisans, öncelikle akademik eğitim ve akademik kariyer için tercih edilmektedir. Ancak, akademik kariyerde devam etmek istemeyen öğrenciler yüksek lisans eğitimini iş hayatında da lehine kullanabilmektedir. Tezsiz yüksek lisans programı ise yalnızca iş hayatında terfi amacıyla tercih edilebilmektedir.
  • Tezli yüksek lisans programında bitirmek için tez yazılırken tezsiz yüksek lisans programında tez yerine bitirme projesi yapılmaktadır.
  • Tezli yüksek lisansta yabancı dil şartı bulunmaktadır ancak tezsiz programlarda bu koşul aranmamaktadır.
  • Tezli yüksek lisans programında ALES’ten yeterli puanı alma koşulu aranmaktadır, tezsiz yüksek lisansta ALES puanı zorunlu değildir.
  • Tezsiz yüksek lisans mezunu öğrenciler, doktora programına başvuramazlar. Yalnızca tezli yüksek lisans programı mezun öğrenciler doktora eğitimlerine devam edebilirler.
  • Tezsiz yüksek lisans programının süresi iki yarı yıl olmak üzere toplam bir öğretim yılıdır. Tezli yüksek lisans programının süresi ise ise iki yarıyıl ders, iki yarıyıl tez dönemi olmak üzere 2 yıldır.

Tezsiz Yüksek Lisans Tezli Yüksek Lisansa Nasıl Çevrilir?

Tezli yüksek lisans programına geçmek isteyen öğrenci öncelikle okuduğu tezsiz yüksek lisans programında en az bir yarıyılı tamamlamış olmalı ve tüm dersleri başarıyla geçmiş olmalıdır. Bu koşul her üniversitede aranmamakla beraber çoğu kurum bu koşulu sunmaktadır. Ayrıca öğrenci, bölümün istediği minimum ALES puanına sahip olmalıdır. Daha sonra prosedürün gerektirdiği sıralama ile enstitüde gerekli işlemler yapılarak geçiş sağlanabilmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Mezunu Tezli Yüksek Lisans Yapabilir Mi?

Tezsiz yüksek lisans mezunu, sıfırdan bir programa başlayacağı için istediği üniversitede ve lisans eğitiminin kabul gördüğü her bölümde tezli yüksek lisans yapabilir. Bunu engelleyen herhangi bir prosedür bulunmamaktadır.

Tezsiz Yüksek Lisans Derslerini Tezlide Saydırma Mümkün Mü?

Tezsiz yüksek lisans programından tezli yüksek lisans programına geçiş yapan öğrenci almış olduğu derslerden doğrudan muaftır. Yeniden aynı dersleri görmemektedir. Ancak farklı dersler varsa ve kredi saydırılmak istenirse enstitülerin uygulamaları öğrenilmelidir. Çoğunlukla dersler aynı olacağından, her iki programın da diplomaları aynıdır, notlar ve ortalama aynı olmaktadır.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sosyoloji Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı. ebrumelistumbul@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir