Annenin, Bebek ve Çocuğuyla İletişimi Nasıl Olmalı?

Annenin, Bebek ve Çocuğuyla İletişimi Nasıl Olmalı?
anne cocuk iliskisi 1
0

Erken yaş döneminden çocukluktan çıkış dönemine kadar erkek çocuklarımıza ve kız çocuklarımıza nasıl davranmalıyız? iletişimimiz nasıl olmalı hep beraber okuyup öğrenelim.

Erken yaş dönemi (2-5 yaş)

İki yaşından altını bebeklik dönemi olarak adlandırabiliriz. Bebeklik döneminde anne ve çocuk ilişkisi, anne açısından ihtiyaç görme, bebek açısından da ihtiyaç gördürme dönemi diyebiliriz. Bunun dışında konuşmayı, yürümeyi, acıyı, tatlıyı ve bunun gibi temel hayat kurallarını bebeklik döneminde öğrenir. İlk çocukluk dönemi olarak da adlandırılan erken yaş döneminde ise başta çocuğun karakteri olmak üzere, zekası, beden gelişimi bu dönemde önem kazanır. Çocukların en hızlı büyüyüp öğrendikleri dönemdir erken yaş dönemi.  Ayrıca bu dönem içinde çocuğunuz cinsiyetinin farkına varmaya başlayacaktır.

Orta çocukluk dönemi (6-12 yaş)

Bu dönem çocuklar için karakter oluşumu dönemidir. Çocuğun şahit olduğu şiddet veya kötü alışkanlıklar, söylenilen sözler, öğretilen tepkiler vb. bütün olaylar çocuğun artık bilinç altına değil direk bilincine yer edebilir. Bu dönemde çocuklar dünyanın farkına varırlar ve bazı şeyleri farkında olarak algılar ve öğrenirler. Annem böyle yaptı, babam böyle yaptı, annem böyle söyledi şeklinde kafasına olaylar yerleşebilir. Bu yüzden anne ve baba çocuk ilişkisi bu dönemde daha çok dikkat gerektirebilir. Bu dönemde de çocuğunuz inatçılık gösterebilir

Ergenlik dönemi

Bu dönem herkes tarafından malum olan en problemli dönemdir. Anne babadan öğrenme dönemi nerdeyse son bulmuştur. Yaşam tecrübelerinden faydalanma dönemi başlamıştır. Tabi bu dönemde çocuğunuz ile frekansınızı tutturabilirseniz. Bu dönemde sıkça şahit olunan asi olma söz dinlememe kendi kafasına göre işler yapma olayları kaçınılmazdır. Bu dönemde anne ve çocuk ilişkisi için en önemli nokta frekansı tutturabilmektir. Çocuğa arkadaş gibi davranmak, ona bu şekilde bir şeyler anlatmaya çalışmak en çok bilinen iletişim yöntemidir.

Çocukluktan çıkış

Ergenliğin bitmesiyle artık çocuk değil genç diye isimlendirmemiz daha doğru olur. Ama bizim için 30 yaşında bile olsa gözümüzde hala çocuktur. Bu dönemde anne ve çocuk iletişimi arasında en büyük sorun çocuğunuza bir şeyi dayatmanızdır. Ergenlik dönemini yen atlatmış çocuklarımızda bir süre daha asi hareketler devam edecektir. Bu dönemde de anne ve babadan çocuğundan beklediği çocuğunun sorumluk almasıdır.Çoğunuza sorumluluk kazanabilmesi için daha bilinçli davranışlar sergileyebilirsiniz.

Sizlere anne ve baba çocuk iletişimi, bebekle annenin iletişimi gibi çok önemli konuları aktardık. Umarız faydamız dokunmuştur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir