Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
asperger sendromu
0

Asperger sendromu, Dr. Hans Asperger tarafından tanımlaması yapılmış ve otizmin dışında tutulmuş bir sendromdur. Otizmli bireylerden farklı olarak, asperger sendromunda dil ve konuşma becerilerinde gerileme yoktur. Bu sendromun belirlileri yine otizmli bireylerden farklı olarak daha büyük çocuklarda görülür. Özellikle sosyalleşmeye başladıkça azalan sosyalleşme becerisi ile alakalı bir durumdur.

Asperger sendromu, çocukluk döneminde insanlarla sosyal etkileşimi zorlaştıran bir sıkıntıdır. İçene kapanıklık ve iletişim problemleri, becerilerinde sıkıntılar en büyük belirtileridir. Maalesef bilinmesi lazımdır ki ömür boyu süren bir rahatsızlıktır. Genel anlamda otizm ile benzerliği olduğundan 2013 senesinden itibaren otizm spektrum bozukluğu içerisinde geçmeye başlamıştır.

Asperger Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

Asperger sendromu, genelde 4 ile 11 yaş arasında tanısının koyulmasıyla başlar. Tipik özellikleri sosyal iletişimlerde bozukluk, tekrarlayıcı davranışlar, aşırı içe kapanıklık şeklinde meydana gelir. Tanı koymak için tek bir belirti yeterli olmaz. Çocukları farklı ortamlarda gözlemlemek ve tanı koymak için öğrenme, motor gelişim özelliklerini iyi gözlem yapmak gerekir. Yetişkinlerde bu tanıyı koymak daha zorken otizm içinde olduğu gibi erkenden fark etmek çok önemlidir.

Asperger Sendromu’nun Belirtileri

Yaşam boyu devam edecek olan bu sendromun çocukluk, genlik ve yetişkinlik dönemlerinde belirtileri görülebilir. Rutin yaşamayı seven ve sosyal becerileri gelişmemiş bireylerde genellikle görülür. Özellikle çocukluk dönemlerinde çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda özellikle belirtileri şunlardır:

  • Rutini ve alışkanlıkları severler değiştirmek istemezler,
  • Aşırı düzeyde içlerine kapanık olurlar,
  • Tekdüze konuşma ve tekrarlayıcı davranışlar gösterirler,
  • Konuşmalar resmi olur, göz kontağı yapamazlar,
  • Bazı konularda aşırı detaycı olabilirler,
  • Sevdiği konularda konuşur tek taraflı sohbet yaparlar,
  • Motor becerilerinde yaşıtlarından geridedir.

Asperger Sendromu Tedavisi

Asperger sendromu yaşam boyu sürse de uygun tedaviler ile belirtileri çok büyük oranda azaltılır. Çocuğun sosyal becerileri geliştirilmeye çalışarak ya da özel eğitimlerle desteklenme yapılır. Uygulanan tedavi, sosyal vasıfları geliştirmekle birlikte iletişimi geliştirmek ile davranış tekniklerinden oluşur. Çocuk gelişimine göre sürekli güncellenen program evde de devam etmeli ve sürdürülebilir olmalı. Son olarak bu bir otizm spektrum bozukluğu içerisinde yer alır ve tanı olmaktan çıktığı unutulmamalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir