Avrupa’daki Göçmen Karşıtlığı ve İslamofobi

Avrupa’daki Göçmen Karşıtlığı ve İslamofobi
gocmen karsitligi islamofobi
0

Bu yayında Avrupa’daki göçmen karşıtlığı çeşitli kavramlarla açıklanacaktır. Göç sosyolojisi çerçevesinde ele alınan bu yayın ders notu niteliğinde olduğu için bütünlük ve akışkanlık aramayınız.

Avrupa’da Göçmen Karşıtlığı

ABD, Kanada ve Avustralya’dan farklı olarak tarihi ve kültürel kodlarında farklı olanla aynı yerde yaşama kültürünün olmaması Avrupa toplumlarının, göçmenlerin ‘misafir değil, kalıcı’ olduklarını idrak etmesinden sonra göçmenlere bakışları değişmiştir. Batı toplumlarında farklı kültürlerin göç gerçeğinin ve aktörlerinin kabul görme algısının idealize edilmesine rağmen Avrupa toplumlarında göçmenler ile birlikte yaşama kültüründe ciddi problemler olduğu görülmektedir. Göçmenlerin ötekileştirilmesiyle ‘yabancı düşmanlığının ortaya çıkması ve ‘ötekinin bir güvenlik sorunu’ olarak algılanması söz konusudur.

Pegida Nedir?

Avrupa ülkelerinde ırkçı söylemler ve toplumların yabancı göçmen ve Müslümanlara karşı bakışları 2014 yılında Almanya da ortaya çıkan Pegida hareketi ile iyice gün yüzüne çıkmıştır. Pegida’nın çok az Müslüman ve mültecinin yaşadığı Dreden şehrinde ortaya çıkması ve binlerce kişi ile devamlılık gösteren bir harekete dönüşmesi, medyanın yabancı düşmanlığı ve islamofobi’nin yayılmasındaki etkisini göstermesi bakımından dikkat çekicidir.

Almanya’da Türklere Yönelik Saldırılar

İslamofobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığından Avrupa’daki en büyük Müslüman gruplardan birini oluşturan Türkler de olumsuz etkilenmekte, ölümlerle sonuçlanan kundaklama ve cinayetlere kurban gitmektedirler.

İslamofobi Nedir?

Göçmen karşıtlığı, yabancı korkusu ve islamofobi birbiri ile yakından ilişkili ve doğrudan dış göç’ ile bağlantılı kavramlardır. Kelime anlamı olarak ‘İslam korkusu’ anlamına gelen islamofobi, İslam dinine ve Müslümanlara karşı ön yargı ve ayrımcılığı ifade etmekte kullanılmaktadır.

Avrupa’da Müslüman Nüfus

Avrupa’daki Müslümanların etnik kökenleri çok çeşitlidir. Kısaca özetlemek gerekirse Avrupa’daki Müslüman nüfus Türkiye gibi iş gücü anlaşmaları ile gelenler, Avrupa’da doğanlar ve İslam’ı seçen Avrupalılardan oluşmaktadır.

Merhaba ben Kübra Erciyas, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Sosyoloji Bölümü öğrencisiyim. Sosyoloji arşivi oluşturma gayesi ile buradayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir