Çift Anadal Nedir? Nasıl Yapılır? Şartları ve Merak Edilenler

Çift Anadal Nedir? Nasıl Yapılır? Şartları ve Merak Edilenler
0

Çift anadal ikinci bir üniversite diploması almak için üniversite eğitimi sırasında eğitim alınmasıdır. Çift anadal sayesinde öğrenciler, üniversite sınavına girmeye gerek kalmadan yeni bir bölüm okuyabilir. Halihazırda üniversite eğitimi almakta olan lisans öğrencileri çift anadal programı kapsamında lisans ya da ön lisans programına, ön lisans öğrencileri ise sadece ön lisans programına başvuru yapabilir. Bu durum öğrencilerin yeni bir bölüm okumalarını sağlamak ve aynı zamanda üniversite eğitimi esnasında istedikleri bölümleri okumalarını sağlamaktadır. Aynı anda ise birden fazla çift anadal yapılması mümkün değildir. Bu kapsamda her öğrenci gerekli şartları sağlaması halinde sadece bir bölümde çift anadal yapabilir. Ayrıca aynı anda hem lisansta hem de ön lisans programlarında da çift anadal yapmak mümkün değildir. Başvuru yapmak için ise yıl ve not şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Çift Anadal Nasıl Yapılır?

Çift anadal yapmak için öğrencilerin belirli konuları bilmeleri gerekir. Aynı yükseköğretim kurumunda çift anadal yapılması için programlar arasında ilgili bölüm ve fakültelerin önerileri üzerine senato kararı ile çift anadal programı açılmaktadır. Öğrenciler de çift anadal yapmak için ilgili bölümün onayını almak durumundadır.

Çift anadal başvurusu için öncelikle bölümde anadal programı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Her üniversitede çift anadal programı olmadığından her üniversitede bunu yapmak mümkün değildir. Daha sonra çift anadal programı başvuru tarihleri arasında gerekli şartların taşınması durumunda programa başvuru yapılacaktır. Tarihler her üniversiteye göre değiştiği için tarih açısından başvuru yapacak adayların dikkatli olmaları gerekmektedir.

Çift Anadal Şartları Nelerdir?

Çift anadal şartları yerine getirilmesi halinde öğrenciler bu programa başvuru yapabilirler. Öğrencilerin yerine getirmeleri gereken çift anadal şartları şu şekildedir;

  • Öğrenci üniversite eğitiminde en erken 3’üncü yarıyılın başında, en geç 5’inci yarıyılın başında başvuru yapabilir.
  • Başvuru yapılacak yarıyıla kadar ana dalda aldığı tüm dersleri tamamlamış olması gerekmektedir.
  • Not ortalamasının en az 3.00 olması, başarı sıralaması açısından da en az yüzde 20 içerisinde olması gerekmektedir.

Bu şartları taşıyan öğrenciler çift anadal için başvuru yapabilir.

Çift Anadal ve Yandal Farkı Nedir?

Çift anadal ve yandal farkı açısından öne çıkan en önemli etmen diplomadır. Çift anadal yapan birisi, başka bir bölümden de mezun oluyor ve böylece iki alanda diploması olmaktadır. Yandal programında ise bu durum geçerli değildir ve diploma yerine bir belge verilmektedir. Yandal sonucunda bir alanda uzmanlaşmak söz konusudur ancak o alanda diploma alınmadığı için iş bulmak açısından sorun yaşanabilir.

Çift Anadal Ne Zaman Yapılır?

Çift anadal yapmak için anadal diploma eğitiminde yani öğrenci olunan bölümde en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılın başında olmak gerekmektedir. Bunun dışında kalan öğrenciler için istisna durumlar yoktur ve bu süreler dışında çift anadal programı başvurusu yapılmamaktadır. Çift anadal programında bitirme tarihi olarak ise normal eğitim koşulları geçerlidir. Öğrenciler bu kapsamda normal eğitim koşullarına göre çift anadal programını bitirebilir.

Çift Anadal Kaçıncı Sınıfta Yapılır?

Çift anadal normal eğitimin üçüncü yarıyılı, en geç de beşinci yarıyılında yapıldığı için en erken olarak ikinci sınıfta, en geç üçüncü sınıfın başında yapılmaktadır.

İlgili Makale: Yandal Nedir? 

Çift Anadal Hangi Üniversitelerde Var?

Çift anadal her üniversitede bulunmuyor, bu yüzden çift anadal yapmak isteyen öğrenciler bu programın sunulduğu üniversiteleri tercih etmelidir;

  • Yıldız Teknik Üniversitesi
  • Celal Bayar Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Çukurova Üniversitesi
  • Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
  • İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  • Kocaeli Üniversitesi
  • Anadolu Üniversitesi
  • Osmangazi Üniversitesi
  • Aksaray Üniversitesi
  • Bilecik Üniversitesi

Başta olmak üzere pek çok kamu ve vakıf üniversitesinde yer almaktadır.

Sosyologer, tüm platformda sosyoloji çerçevesinde paylaşımlar yapan ve sosyologlara yayın imkanı tanıyan dijital bir platformdur. Dijital sosyoloji arşivi oluşturma amacı ile kurulmuştur.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir