Devlet Üniversitesinden Özel Üniversiteye Geçiş Nasıl Olur?

Devlet Üniversitesinden Özel Üniversiteye Geçiş Nasıl Olur?
1

Devlet üniversitesinden özel üniversiteye geçiş için kriterleri sağlamanız gerekir. Okula göre değişse de not ortalaması en az 2.00’ın üstünde olması gerekir. Genellikle dönem sonunda olsa da öğrencilerin yatay geçiş tarihlerini mutlaka takip etmesi gerekir. Gitmek istediğiniz özel üniversitenin ‘’Duyurular’’ bölümünden yatay geçiş dönemlerini takip edebilirsiniz.

  • Üniversiteler, dönem ortalaması yüksek öğrencileri tercih edebilir.
  • Üniversiteler, kendine özel sınavlar yapabilir.
  • Kontenjanları üniversite belirler.
  • Geçişe uygunluğunuz için ilgili üniversitenin duyurular sayfasına göz atınız.

Üniversiteden Yatay Geçiş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Üniversiteden yatay geçiş başvurusu yapmak için öğrenciler en erken ilk yılını tamamlamış olması gerekir. Yatay geçiş, yükseköğretim kurulunun yayınladığı kontenjan ile gerçekleşir. Üniversiteler not ortalama puanını kendi belirlese de en az 2.00’ın üstünde not ortalama puanı almadan geçiş yapamazsınız. Puan türü, not ortalaması, geçiş zamanı, başvuru sayısı ve özel durumlar yatay geçişinizi önemli ölçüde belirler. Ek olarak şartlar, üniversitenin kendi sitesinde ”Duyurular” kısmında belirtilir.

Not Ortalaması

Özel üniversiteler tam burslu yatay geçiş için not ortalamasına çok önem verirler. Yatay geçiş şartları arasında yüksek öğretim kurumlarının en önemsedikleri not ortalamasıdır. Üniversiteler genellikle not ortalamasını kendisi belirlese de 3.00 ya da 3.50 olması beklenir. Yatay geçiş kontenjanı sınırlı olduğu için en yüksek not ortalaması olan öğrenci alınır.

Puan Türü

Öğrencinin okuduğu bölüm ile geçiş yapmak istediği bölüm farklı puan türündeyse sınava girdiği yıl geçiş yapacağı bölümün puan türünün hesaplanması gerekir. (TM – 2’den MF – 3’e geçiş yapacak öğrencinin, sınava girdiği MF – 3 puanının da hesaplanması gerekir.)

Geçiş Zamanı

Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için birinci yılını tamamlaması gerekir. Okulun hazırlığı varsa, hazırlık ve ilk seneyi bitirmesi gerekir. Ön lisans öğrencileri ilk yarıyıl veya son yarıyıl, lisans öğrencileri ise ilk yıl ya da son yıl başvuru yapamaz.

Başvuru Sayısı

Öğrenci yatay geçişe en fazla 2 kere başvurabilir. Üniversite onaylarsa, bir kez reddedildiğinde bir sonraki yarıyılda tekrar başvuru yapabilir. Bu tür kararlar üniversiteye bırakılsa da normalde ikinci başvuru ikinci yılın sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı

Bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Genellikle bu oran %5 ile %10 arasındadır. Yatay geçiş kontenjanı üniversite tarafından belirlenir.

Özel Durumlar

Kayıt donduran öğrenciler yatay geçiş haklarını kaybetmez. Disiplin ya da suç işlemiş öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Özel Üniversiteden Devlet Üniversitesine Geçiş Nasıl Olur?

Yatay Geçiş Belgeleri Nelerdir?

Yatay Geçiş Kayıttı için istenen belgeler; (Yurt İçi ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti)

  • Öğrenci Belgesi,
  • Transkript Belgesi,
  • Disiplin Belgesi, (Transkripte ya da öğrenci belgesinde bulunuyorsa ayrıca belgeye gerek yok.)
  • Ders içerikleri,
  • Kimlik fotokopisi,
  • ÖSYM yerleştirme belgesi ve yerleştirme puan sonuç belgesi,
  • 2 tane fotoğraf,
  • Lise diploması (E Devlet çıktısı ya da onaylı aslı gibidir.)
  • Yatay geçişe engel durumu olmadığına dair blege,

Yatay Geçiş Kayıttı için istenen belgeler; (Yurt Dışı)

  • Transkript belgesi (Apostil) ve Türkçe çevirisi,
  • Öğrenci belgesi (Apostil) ve Türkçe Çevirisi,
  • Disiplin belgesi (Apostil) ve Türkçe çevirisi,
  • ÖSYM yerleştirme belgesi ve yerleştirme puanını gösteren belge,
  • Kimlik fotokopisi,
  • 2 tane fotoğraf,
  • Lise diploması, (E Devlet çıktısı ya da onaylı aslı gibidir.)
  • EGM tarafından alınan yurda giriş çıkış belgesi ya da E Devlet Çıktısı,
  • YÖK tanınırlık belgesi,
  • Pasaport sayfalarının fotokopisi,
  • İkamet izin kartının fotokopisi,
  • Üniversite dünya sıralama belgesi,
  • Ders içerikleri ve çevirisi,

Üniversite 1. Sınıfta Geçiş Olur Mu?

Lisan öğrencileri yatay geçiş başvurusunda bulunmak için en erken 1. yılını tamamlamış olması gerekir. Ön lisans öğrencileri ise en erken 1. dönem sonu başvurabilir. Ön lisans öğrencileri ilk dönem ve son dönem, lisans öğrencileri ise ilk yıl ve son yıl başvuramazlar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Üniversite 1.Sınıfta Yatay Geçiş Yapılır Mı? Ne Zaman Yapılır?

Merkezi Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş bahar dönemi açılmak zorunda olmadığı gibi üniversitenin kararına bağlıdır. Yaz döneminde tüm üniversiteler kontenjan açmak zorundadır.

Yatay Geçiş İçin Gerekli Not Ortalaması Kaç Olmalı?

Yatay geçişe başvurmak için not ortalaması en az 2.00’ın üstünde olması gerekir. Yatay geçiş kontenjanları sınırlı olduğu için üniversiteler en yüksek not ortalamasına sahip olan öğrencileri seçer. Not ortalaması 3.00 ile 3.50 arasındaki öğrencilerin yatay geçiş başvurularının kabul edilme oranı daha yüksek olur.

Bir Kere yatay Geçiş Yapan Bir Daha Yapabilir Mi?

Merkezi yatay geçiş ile 1 kere geçiş yapma hakkı bulunur. Merkezi yatay geçiş ile bölüm ve üniversite değiştirebilirsiniz. Ortalama ile yatay geçiş de sınır bulunmaz. Ortalamayla yatay geçiş de sadece üniversite değiştirebilirsiniz, bölüm değiştiremezsiniz.

Merkezi Yatay Geçiş Hangi Sınıflarda Yapılabilir?

Merkezi yerleştirme puanında sınıf fark etmeksizin bir dönem okumak şartıyla yatay geçiş yapılabilir. YÖK’ün Ek-1 Maddesine göre; üniversitede en az bir dönem okumak şartıyla, hazırlık sınıfı dahil her sınıfta yatay geçiş yapmak mümkündür.

Devlet Üniversiteleri Arası Geçiş Var Mı?

Devlet üniversiteleri arası merkezi yerleştirme puanı ve ortalama puanıyla yatay geçiş yapılabilir. Ortalama ile geçmek isteyen kişiler not ortalamasını yüksek tutması gerekir. Merkezi yerleştirme puanıyla geçiş yapacak kişiler ise gideceği bölümün, sınavda aldığı puan türüne göre hesaplanır.

Yatay Geçiş Yapmak Bursu Keser Mi?

Yatay geçiş yapan öğrenci, bursunun kesilmesini istemiyorsa KYK burs/ Kredi nakil başvurusunda bulunması gerekir. Üniversite değiştiren öğrenci kredi nakil başvurusunda bulunmazsa bursu kesilir. KYK burs, kredi nakil başvurusu için buraya tıklayın.

Yatay Geçiş Kaçıncı Sınıftan Başlar?

Not ortalaması ile yatay geçiş yapan lisans öğrencileri ilk yıldan sonra, önlisans öğrencileri ilk dönemden sonra başvurabilir. Merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapacak öğrenciler ilk dönemden sonra başvurabilir.

Açıköğretime Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Açıköğretim üzerinden yatay geçiş yapacak kişiler merkezi puan ya da not ortalaması ile geçiş başvurusunda bulunabilirler.

Devlet Üniversitesinden vakıf Üniversitesine Geçiş Olur Mu?

Devlet üniversitesinden vakıf üniversitesine ortalama notu ya da merkezi yerleştirme puanı ile geçiş yapılabilir. Maddi kazanç için bazı vakıf üniversiteleri yatay geçişi önlemek adına transkriptleri yatay geçiş sonrasına bırakabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Çift Anadal Nedir? Nasıl Yapılır? Şartları ve Merak Edilenler

Yatay Geçiş yapan Kaçıncı Sınıftan Başlar?

Aynı bölüme geçiş yapan öğrenciler kaldığı yerden devam eder. Uyuşmayan dersleriniz varsa alttan alırsınız. Farklı bölüme geçiş yapan öğrenciler 1. sınıftan başlar. Aldığınız dersler muaf olarak sayılır.

Yatay Geçişte Ücret Alınıyor Mu?

Yatay geçiş başvurusunda genellikle ücret talep edilmese de kuruma göre değişiklik gösterebilir. Yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin duyurularından öğrenebilirsiniz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Yandal Nedir? Nasıl Yapılır? Şartları ve Merak Edilenler

Founder of Sosyologer

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Merhaba ders ortalamamı çok yüksek tutup vakıf üniversitesine %100 burslu gidebilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir