Uzman Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Ekim Başvuru Dönemi

Uzman Doçentlik Dosyası Hazırlama | 2024 Ekim Başvuru Dönemi
0

Doçentlik başvuru dosyası hazırlama, akademik kadro olarak doçentlik başvurusu yapabilmek için gerekli olan belgelerin özgeçmiş veya bilgilerin derlenmesi işlemidir. Doçentlik dosyası hazırlama işlemi için hazırlık yapmayı düşünen akademisyenler profesyonel olarak bu konuda doçentlik başvuru danışmanlığı hizmeti veren kurumlardan destek alabilmektedir. Doçentlik süreci uzun ve çetrefilli bir süreç olduğu için işi en titiz yoldan yapmak isteyen akademisyenlerin çoğu da bu hizmete başvurmaktadır.

Doçentlik başvuru dosyası hazırlama işleminden sonra adayların Doçentlik Başvuru Sistemi  (DBS) üzerinden belgelerini yüklemeleri gerekmektedir. Bu süreçte dosyaların eksiksiz olması gerektiği için profesyonel hizmet alınması önemlidir. Eksiksiz yüklenen dosyalar öncelikle kurul tarafından incelenmekte ve daha sonrasında 5 jüriye gönderilerek sonuç beklenmektedir. Eksik bilgilerin olduğu başvurular kurul aşamasında reddedildiği için bu süreçte deneyimli kişilerle çalışılması ve doçentlik başvuru danışmanlığı alınması gerekmektedir.

Doçentlik Bilgi Sistemine Yüklenecek Belgeler

docentlik basvuru danismanligiDoçentlik dosyası hazırlama ile ilgilenen ve doçentlik başvurusu yapacak adayların 12 farklı başlığa belgelerini yüklemesi gerekmektedir. Bu süreçte adaylar özellikle yayınlamış oldukları tüm yayınları girerek eksiksiz bir şekilde akademik ve kişisel hayatına dair belgelendirme yapmalıdır.

Temel Bilgiler

Doçentlik başvurusu yapacak adayların kişisel iletişim ve adres bilgileri ile akademik iletişim kaynaklarını paylaşması gerekmektedir. Akademik iletişim kaynakları arasında en temel ispatlardan birisi ORCİD ID numarası olduğu için mutlaka doğru ORCID ID numarası girilmelidir. Yerel ve uluslararası alanda akademik paylaşım yapılabilmesi için yayıncıların ORCİD numarasına sahip olması gerekmektedir. Bu aşamada adayların aynı zamanda kariyer, görev, eğitim, ödül gibi ilgili bilgilerin de sistemde olması önemlidir.

Temel Alan Bilgisi

Doçentlik başvurusu yapan kişilerin hangi temel alanda çalışma yapacağı ve katkı sunacağı bildirilmelidir. Bu nedenle de başvuru dosyası mutlaka temel alan bilgisi içermelidir. Kurul ve jüriler bu temel alana uygunluk doğrultusunda değerlendirme yaptığı için temel alanı olmayan adaylar başvuru yapamamaktadır. Adaylar belirlenen 12 temel alandan birinde çalışma yapmalıdır.
Belirlenen temel alanlar şu şekildedir:

  • Eğitim Bilimleri
  • Fen Bilimleri ve Matematik
  • Filoloji
  • Güzel Sanatlar
  • Hukuk
  • İlahiyat
  • Mimarlık, Planlama ve Tasarım
  • Mühendislik
  • Sağlık Bilimleri
  • Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler
  • Spor Bilimleri
  • Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Detaylı Eğitim Bilgisi

Eğitim bilgisinin doğru girilmesi başvurunun kabulü ya da reddi için kritik önem taşımaktadır. Bu nedenle hem eğitim hem de tez bilgilerinin doğru ve kanıtlanabilir bir şekilde yüklenmesi gereklidir. Otomatik olarak adayın bilgileri Doçentlik Bilgi Sistemi (DBS) üzerinde gözükmüyor ise adayların manuel olarak dosyaları sisteme yüklemesi zorunludur.

Yabancı Diller

Doçentlik başvuru kriterleri arasında adayın Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından birisinden 55 puan veya üzeri alması gerekmektedir. Türkiye’de yapılan sınavların yanı sıra denkliği bulunan uluslararası sınavlara girmiş olmak da yabancı dil yeterliliğini kanıtlamak için uygundur.

Verilen Dersler

Doçent adaylarının yüksek lisans, doktora, lisans, ön lisans gibi kademelerden birinde ders vermiş olması zorunludur. Doçent adaylarının bu kategoriden 2 puan alması gerekmektedir. Verdikleri derslerin ispatı gelecekte verilebilecek derslere ve uzmanlık alanına ispat açısından önemlidir. Bu nedenle de ders verilen üniversitelerden alınan ve içeriği kapsamlı olan belgelerin sunulması gereklidir.

Not: Adaylar daha önce ders vermedi ise Yükseköğretim Kurumu tarafından yurt dışı kurumlarında 2 yıl faaliyet gösterdi ise ders verme koşulunu sağlayacaktır.

Projeler

Doçentlik dosyası hazırlama işlemi yapan adaylar özellikle yaptıkları projeleri detaylı bir biçimde açıklamalıdır. Proje ile ilgili tüm detayların, örneğin sonuç raporu gibi, sisteme yüklenmesi verinin daha hızlı bir şekilde doğrulanmasını sağladığı için adayların bu aşamadan daha kolay bir şekilde puan almasını sağlamaktadır.

Katkıda Bulunulan/Yönetilen Tez ve Çalışmalar

Doçent adayları mutlaka yönettiği tezleri girmelidir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken nokta ise henüz süreci tamamlanmamış olan tezlerin bu kategoriye dahil edilmemesidir.

Akademik Yayınlar

Doçentlik dosyası hazırlama sürecinde adaylar için en önemli noktalardan birisi tüm yayınların eksiksiz bir biçimde sisteme girilmesidir. Eğer ki adaylar yanlış veri bildiriminde bulunursa etik ihlalle suçlanabilmektedir. Makale girişinde özellikle makalenin tüm detaylarına (Doi numarası, sayfa ve yayın sayısı, cilt, endeks, yazarlar vb.) yer verilmelidir. Tüm makale ve yayınların bu sisteme uygun şekilleri de sisteme yüklenmiş olmalıdır. Uluslararası bildirilerin ise yeri ve mekanının kitapçıkta kanıtlanmış olması gereklidir. Kongre bilgilerini belirten adaylar ise 15 Aralık 2016 yılından sonraki tüm kongreler için katılım belgelerini yüklemelidir. Adaylar aynı zamanda editörlüklerini yaptıkları kitapları da bu kategoriye ekleyebilmektedir.

Ödüller

Doçent adayları aldıkları patent, tasarım ya da diğer tüm ödüllerini bu kategoriye yükleyebilmektedir. Doğrudan bu kategoriden puan verilmese de bilimsel aktifliğini kanıtlaması açısından bu kategori de önemlidir.

Diğer Kısmı

Sertifika ve kurs bilgileri, üyelikler gibi diğer tüm akademik faaliyetlerde başvuru dosyasında yer alabilmekte ve sistemde girişi sağlanabilmektedir.

Doçentlik Başvurusunun Tamamlanması ve Beyannamenin Hazırlanması

Doçentlik dosyası hazırlama ve başvuru işleminin yapılmasından sonra adaylar sistemde beyanname oluşturma kısmına yönlendirilmektedir. Doçentlik dosyası hazırlama işleminde hata yapan adaylar ise sistemde beyanname hazırlama kısmına geçememektedir. Hazırlanacak olan beyannamede 10 farklı bölüm bulunmaktadır. Bu aşamalara puanlama sistemine dahil edilmesi istenen tüm yayınların yüklenmesi gerekmektedir. Yüklenecek tüm yayınların aynı zamanda doktora öncesi mi sonrası mı yazıldığı da eklenmelidir.

Beyannamede adayların karşısına çıkan bölümler şu şekildedir:

  • Uluslararası Makale
  • Ulusal Makale
  • Lisansüstü veya Uzmanlık Tezlerinden Üretilen Yayınlar
  • Kitap
  • Patent
  • Atıf
  • Tez Danışmanlığı
  • Bilimsel Araştırma Faaliyeti
  • Eğitim-Öğretim Faaliyeti

Beyanname işlemi tamamlandıktan sonra ise adaylar başvuru işlemlerini tamamlamaktadır.

Doçentlik Başvurusuna Gelen Ret Sonucuna İtiraz ve Dava Süreci

Doçentlik başvurusuna gelen ret sonucunda adaylar sonucun açıklandığı tarihten itibaren 2 ay içerisinde Üniversitelerarası Akademik Kurul’a itirazda bulunarak dilekçelerini iletebilmektedir. İtiraza dilekçe yolundan sonra ise dava yolu ile devam etmek isteyen adayların aynı şekilde 2 ayı bulunmaktadır. Bu itiraz dilekçeleri idari mahkemelere teslim edilmelidir.

Doçentlik Ekim 2023 Başvurularının Alınması

2023 yılının Ekim döneminde yapılacak olan doçentlik başvuruları 20 Ekim tarihinde başlayacak ve 31 Ekim 17:30’a dek sürecektir. Başvurulara ilişkin tüm detaylar ise Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nın başvuru işlemleri sayfasında yayınlanacaktır.

Doçentlik Eser İnceleme Kaç Gün Sürer?

Jürilerin 1 ay boyunca eser inceleme süresi bulunmaktadır. Başvurulan üniversitenin takvimine ve sürecin yoğunluğuna bağlı olacak şekilde bu süreç değişim gösterebilmektedir.

Doçentlik Jüri Süreci Ne Kadar Sürer?

Doçentlik jüri süreci bir aydan bir yıla kadar sürebilmektedir. Jürilerin atanması ve ilgili adayların dosyalarının incelenmesi gibi birçok resmi prosedür olduğundan dolayı süreç genellikle kısa süre içerisinde tamamlanamamaktadır.

Doçentlik İçin En Az Kaç Puan Gerekir?

Doçentlik başvurusunda bulunan adayların bilimsel etkinlik kısmından 100 puan alması ve doktora yaptığı dönem sonrasından en az 90 puan değerinde bilimsel çalışma yapmış olması gerekmektedir. Doçentlik sınavlarında genel olarak kriterler her temel alan için üniversite ve Yükseköğretim kurumu tarafından belirlenmektedir. Bu nedenle de zaman zaman puanlamalarda farklılıklar oluşabilmektedir. Diğer tüm kriterler ve puan sınırlamaları için adayların Üniversitelerarası Kurul açıklamalarını takip etmeleri gerekmektedir.

Doçentlik Kriterleri Değişti Mi?

Evet, Mart 2024 başvurusundan sonra doçentlik kriterleri değişmiştir. YÖK’ün ÜAK’ın da fikrini alarak değiştirdiği doçentlik kriterler, uluslararası makale gibi birçok alanda farklılığa uğramıştır.

Doçentlik Başvuru Sisteminde Yayınlanan Bilgiler ve Adaylar İçin İlgili Linkler

Faydalandığımız Kaynak: https://artezdanismanlik.com/

Sosyologer, tüm platformda sosyoloji çerçevesinde paylaşımlar yapan ve sosyologlara yayın imkanı tanıyan dijital bir platformdur. Dijital sosyoloji arşivi oluşturma amacı ile kurulmuştur.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir