Erteleme hastalığı, insanların yapmaları gereken mevcuttaki işleri sürekli geciktirme durumudur. Sırf bu meseleden kaçmak için bireyler sürekli başka şeyler ile meşgul olurlar. Devamlı bir uğraşları ağırdan alma ve çeşitli bahaneler ile kendini gerçekleştirmediği eylem için haklı çıkarma isteği görülür.
Bu insanların durumu psikolojiktir ve bir psikoloğa gidilmesi dahilinde kurtulunur. Çok olumsuz bir huydur ayrıca bu tip kişilerin çevrelerindekiler de bundan huzursuz olur ve rahatsızlık duyarlar.
Başlıklar
Erteleme Hastalığının Sebepleri
- Eksik motivasyon
- Zamanı kötü yönetmek
- Mükemmeliyetçilik algısı
- Başaramamaktan kaygı duymak
- Kişiliğe uygun olmayan iş seçmek
- Bilgisizlik
- İş bitirebileceğine inanmama
Görüldüğü gibi erteleme hastalığının sebepleri en genel tanımıyla ‘’özgüvensizliktir’’. Kişilerin kesinlikle bir uzman psikologdan yardım alması onların hayat kalitelerini artırmaları için önemlidir. Toplumsal yaşam içerisinde herkesin sorumlulukları vardır ve bireylerin buna uyması lazım geldiği için kimsenin işten kaçması ve buna bahane bulması sosyalleşmede kendisine yer edinememesini sağlar.
Erteleme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Erteleme hastalığı tedavisi, önce kişinin böyle bir rahatsızlık yaşadığını kabullenmesi gerekir. Onu işi yapmaktan alıkoyan ne varsa bir düşünmeli ve tüm materyalleri göz önünden defetmelidir. Her gün düzenli ama az aralıklarla gerekenlerin eyleme dökülmesi için plan yaparak iyileşme gerçekleşir. Ayrıca bireyin stres yönetimini sağlaması çok önemli olup bedensel yorgunluğa ve isteksizliğe bir çare olması lazımdır. Asıl düzelme psikoloğa gidip gereken görüşmeler ışığında bir çizelge izlemek ve eğer yetersiz olursa psikiyatr randevusu almak doğru olacaktır. Kendinize güvenmeniz ve artık hiçbir şeye yaramadığınızı düşünüyorsanız bu fikri de kafanızdan atıp nötr bir zihin ile yaşama devam etmelisiniz.
Erteleme Hastalığından Nasıl Kurtulunur? Evde
Erteleme hastalığından kurtulmak, önce bir oturup düşünmek ve neden böyle davrandığınızı kendinize sormanız ile olur. Evde iyileşmek oldukça basittir yeter ki kişiler bunu can-ı gönülden isteyip hayata geçirebilsinler. Önce devamlı kaçtığınız konuları masaya yatırıp orada sizi rahatsız eden bir şey var mı bunu tespit edin.
Belki geçmiş travmanız veya o meselenin hiç size uymayan ve bu sebeple gerçekleştirmek istemediğiniz bir şey olması söz konusudur. Tüm bunları bahanesiz bir biçimde ele alarak, tembel bir insan mı yoksa harekete geçmeyi arzulayan ama bir türlü düşük enerji ve depresyon nedeni ile başaramayan biri mi olduğunuzu bulmanız lazım.
Erteleme Davranışı Nedir?
Erteleme davranışı, yapılması gereken bir işi zamanında yapmamaktır ve bunun ilgili yere yetiştirilememesidir. Bu oldukça olumsuz ve disiplinsiz bir eylem olarak algılanır ve bu tip kişiler toplumda tembel olarak tanınır diğerlerine güven vermezler. Bir şeyi hallederim deyip sözünde durmayan sürekli bahaneler bulan ama içinde kesinlikle olumsuz bir amaç taşımayan çoğunlukla psikolojik bir bozukluktur. Oldukça basit bir şekilde çözülebilen bu konu psikolog yardımı ile açıklığa kavuşturulabilir.
Erteleme Sendromu Ne Demek?
Erteleme sendromu, bir görevi veya çalışmayı yapmamak için araya başka iş sıkıştırmak, ondan kaçmak, bahaneler bulmak ve devamlı süreyi uzatmaktır. Süregelen bu durum kişiyi diğer insanlara karşı mahcup eder ama elinden bir şey gelmez çünkü bazen kronikleşen bir psikolojik rahatsızlığa dönüşebilir.
Yine de çözümsüz bir şey değildir, diyelim ki işyerinde memnun olmayan ve kendini oraya ait hissetmeyen birisiniz o zaman gerekenleri ortaya koymakta geri planda kalmanız motivasyon eksikliğinden olabilir ve meseleleri görmezden gelme eğiliminde olabilirsiniz ve bu da sizi adı geçen davranışa sürükleyebilir.