İntihal Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır? 

İntihal oranı hesaplama çerçevesinde bilgiler verilmiştir.

İntihal Oranı Hesaplama Nasıl Yapılır? 
0

İntihal oranı hesaplama, makaleler ve tezler başta olmak üzere çeşitli çalışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Sözlükte aşırma anlamına gelen intihal, en genel haliyle bir başkasının çalışmasından bazı parçaları alıntı olduğunu belirtmeden olduğu gibi almak olarak tanımlanabilmektedir. İntihal yalnızca önüne geçilmek istenen bir durum değil, aynı zamanda ciddi bir suçtur. Bu nedenlerle intihal hesaplama programlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

İntihal Oranı Nedir?

İntihal oranı, bir çalışmada özgün olmayan kısımların niceliğini ifade eden kavramdır. Özellikle akademik çalışmalarda intihal oranının hesaplanması son derece önemlidir. Çünkü %20’ye kadar intihale izin verilmekte ancak daha yukarısı kabul edilmemektedir. Bu nokta dikkate alınmadan hazırlanan çalışmalar akademik kariyerin bitmesi kadar uzanabilmektedir. Bununla birlikte makale yazımı, editörlük, içerik üreticiliği gibi alanlarda da önem arz etmektedir.

İntihal Oranı Hesaplama

İntihal oranı hesaplama, iki şekilde yapılabilmektedir. Bu seçeneklerden ilki ücretli ve ücretsiz alternatifleri bulunan intihal programlar kullanmaktır. Bu seçenek ikinciye göre daha kolay ve pratiktir. Seçeneklerden ikincisi ise hesaplama için matematiksel işlem uygulamaktır. Peki bu işlem nedir ve nasıl uygulanmaktadır? Dilerseniz şimdi bu sorunun cevabını bir örnekle öğrenelim.

  • Toplam benzeyen kelime sayısına “A”, bilimsel çalışmadaki toplam kelime sayısına “B” diyelim. Formül: A/B x 100 ‘dür.
  • Toplam benzeyen kelime sayısı (A) = 2.000; bilimsel çalışmadaki toplam kelime sayısı (B) = 40.000 olsun.
  • Benzerlik oranı: 2.000/40.000 x 100 = %5

İntihal Oranı Hesaplama Programları?

İntihal oranı hesaplama programları, ücretli ve ücretsiz seçenekleriyle son derece işlevsel programlardır. Bu programlar tez çalışmaları, resmi yazılar, makaleler vb. alanlarda işleri fazlaca kolaylaştırmakta ve suç işlemenin önünde geçmektedirler. Söz konusu programlar kullanım kolaylığı ve kısa zamanda sonuç vermesi ile birçok kişi tarafından tercih edilmektedirler. Bu programlardan en çok kullanılan Turnitin programıdır. Turnitin’e alternatif ücretsiz bazı programlar şunlardır:

  • DupliChecker
  • PlagiarismChecker
  • Plaguim
  • PlagTracker
  • Plagiarisma

Bu ücretsiz programlar Turnitin’den sonra en çok kullanılan programlardır. Programdan programa küçük farklılıklar olsa da genel olarak yüklenen çalışmanın taranması ve tarama sonucunda benzerlik oranını oluşturan cümlelerin gösterilmesi şeklinde çalışmaktadırlar. Gelişen teknoloji ile birlikte pratik sonuçlar sunmaktadır.

Kaynak: https://teztarama.com/intihal-orani-hesaplama-nasil-yapilir-5-program/

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir