ISBN Nedir? Peki, ISSN? Açılımları Nelerdir? Ne İşe Yararlar?

ISBN Nedir? Peki, ISSN? Açılımları Nelerdir? Ne İşe Yararlar?
0

ISBN, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından bilgi üretimini takip edebilmek ve arşiv oluşturabilmek amacıyla oluşturulan, üye ülkelerce de kabul edilen kitap numaralandırma sistemidir. ISBN kodu yalnızca kitap haline getirilmiş yayınlara verilen bir koddur. Bu nedenle yalnızca kitap olarak basılmış olan makalelerin ISBN numarası bulunmaktadır.

ISBN Ne İşe Yarar?

ISBN sayesinde, bilgi üretiminde gerekli takibi sağlamak ve düzeni oluşturmak kolaylaşmıştır. Yayınlar uluslararası bir yöntem ile düzenlenerek standardizasyon sağlanmaktadır. Aynı zamanda ISBN kodları, yayının ve yayıncının kimliğini oluşturmaktadır. Tüm bunların yanı sıra yayımcı ön sayısı verilen yayımcıların bilgileri, altı ayda bir Uluslararası ISBN Merkezine bildirilmektedir. Merkez tarafından duyurulan “Uluslararası Yayımcı Kataloğu” aracılığıyla bu sisteme kayıtlı ülkelerde de yayınlanmaktadır. Böylece daha geniş kitlelere ulaşmanın yolu açılmaktadır.

ISBN Kodu Nasıl Alınır?

ISBN işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır.

  • Öncelikle yayını yapacak olan yayıncının kayıt oluşturması gerekmektedir.
  • Üye numarası ve şifresi eline ulaşan yayıncı, sistemde materyal başvurusu bölümüne yayınlanacak eserin bilgilerini kaydetmelidir. Yaklaşık iki sayfalık materyal bilgi formu eksiksiz olarak doldurulmalı ve bu bilgilerin ajansa ulaşması sağlanmalıdır.
  • Gerekli bilgiler sisteme girildikten sonra Türkiye Ajansı materyale gerekli ISBN numara atamasını gerçekleştirmektedir.

ISBN Nereden Alınır?

http://ekygm.gov.tr/isbn.html adresine başvuru yapılarak ISBN alma işlemi yapılabilmektedir.

ISBN Sorgulama Nasıl Yapılır?

ISBN sorgulama işlemi aşağıda verilen link üzerinden, sorgulama bölümünden yapılabilmektedir:

https://www.onkamatbaa.com/isbn-sorgulma/

ISBN Almak Zorunlu Mu?

ISBN almak konusunda Uluslararası ISBN Sistemi uyarınca zorlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır. Yanı sıra ISBN kodunun, hukuki ya da telif hakları koruması da sağlamadığı da düşünülürse, almak zorunlu değildir. Ancak bazı ülkelerde ISBN’in kullanımı kanunlarla zorunlu hale getirilmiştir, Türkiye’de böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.

ISBN 978 Ne Demek?

ISBN 978, kodun ilk üç rakamını oluşturmakta ve ülkemizin kodunu ifade etmektedir. Türkiye’ye ait yayınların tamamının kodu 978 ile başlamaktadır.  ISBN kodları içerisinde de Türkiye için birinci grup olarak geçmektedir. İlk üç rakam başka ise, o kod ve yayın başka ülkeye ait demektir.

ISBN Numarası Kaç Haneli?

ISBN numarası 5 bölüm 13 haneden oluşmaktadır. Birinci grupta var olan 978 EAN kodu olarak ISBN’ye eklenmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci grup olarak da ilk 3 hane ülkeyi, sonraki 4 hane firma kodunu, bir sonraki 5 hane ürün kodunu, son 3 hane de kontrol kodunu ifade etmektedir.

ISBN Açılımı Nedir?

ISBN açılımı: International Standard Book Number (Uluslararası Kitap Standart numarası).

Makalede ISSN Ne Demek? Açılımı Nedir?

Makalede ISSN, süreli olan yayınlar içerisinde verilmiş olan uluslararası bir numaralandırma sistemidir. Ancak doğrudan yalnızca makaleye özel ISSN kodu tanımlanmamaktadır. Makalenin yayınlandığı süreli yayına kod tanımlanmaktadır. Verilen bu numara belirli süreli yayınlar için oluşturulmaktadır ve süreli yayının ismine bağlı olarak 2 küme ve 8 haneden oluşan uluslararası bir kimlik numarası anlamına gelmektedir.

ISSN Numarası Nasıl Alınır?

ISBN’le birlikte ISSN (Uluslararası Standart Süreli Yayın Numarası) de verilmektedir. Ancak yalnızca süreli yayınlar için ISSN almak istenirse aşağıda belirtilen link üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Dergi ISSN Numarası Nedir?

Dergi ISSN numarası, derginin süreli yayın olması dolayısıyla verilen numaradır.

ISSN Nereden Alınır?

http://www.ekygm.gov.tr/issn.html internet adresine başvuru yapılarak ISSN numarası alınabilmektedir.

ISSN Süreli Yayında nasıl yer almalıdır?

Matbu olarak yayınlanan süreli yayınlarda; ön kapağın sağ üst köşesinde, künye sayfasında okunabilir puntolarla ve eğer varsa barkod çubuklarının üst kısmında yer almalıdır. Web tabanlı olan dijital süreli yayınlarda ise künye sayfasının sağ üst köşesinde ve yayın adının bulunduğu kısmın sağ köşesinde okunabilir puntolarla yazılmalıdır.

ISSN Almak Zorunlu Mu?

Uluslararası ISSN Sistemi beyanında ISSN alınmasını zorunlu kılan bir düzenleme bulunmamaktadır. Ek olarak ISSN, hukuki ya da telif hakları konusunda da herhangi bir koruma sağlamamaktadır.

ISSN Açılımı Nedir?

ISSN açılımı: International Standard Serial Number (Uluslararası Standart Süreli Yayınlar Numarası).

İlginizi Çekebilir: Akademik Dergide Nasıl Yayın Yapılır?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sosyoloji Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı. ebrumelistumbul@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir