İyi bir öğrenci olmak için, bilgiyi doğru bir şekilde işlemeyi öğrenmek gerekmektedir. Bunun yanında, toplumsal yaşam içerisinde kendinizi olduğunuz gibi ifade etmekten çekinmemek önemlidir. Ötekilerin özel alanına ve kendi özel alanınıza dikkat ederek iletişim dilinizi geliştirmeniz sizin için faydalıdır. Hem bilgili hem donanımlı hem de saygılı bir insan olmak sizi akademik anlamda daha başarılı yapacaktır.
Başlıklar
- İyi Bir Öğrenci Nasıl Olunur?
- İyi Bir Öğrenci Olmak İçin Saygılı, Dürüst Ve İyi Bir İletişimci Olmak
- Eksikliklerini Keşfedip Kendini Geliştirmeye Çaba Harcamak
- İyi Öğrenci Olmak İçin Çalışma Düzenini Sistematikleştirmek
- Sayısal Derslerden Nasıl Başarılı Olunur?
- Sözel Derslerden Nasıl Başarılı Olunur?
- İstikrarlı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
İyi Bir Öğrenci Nasıl Olunur?
Her yaştan bireyin merak ettiği bir soru olarak iyi bir öğrencinin nasıl olması gerektiği kişisel farklılıklara göre farklı cevaplara gebedir. Ancak genel anlamda iyi bir öğrencinin yapması ve yapmaması gereken bazı davranışların öğrenilmesi elzemdir. İyi bir öğrenci olmaktan önce saygılı, dürüst ve titiz düşünen bir birey olmayı öğrenmek gerekmektedir. Yapılan iş veya bulunulan konum ne olursa olsun birey olarak kişisel gelişimin ilerletilmesi en önemli anekdottur. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;
- İyi Bir Öğrenci Olmak İçin Saygılı, Dürüst Ve İyi Bir İletişimci Olmak
- Eksikliklerini Keşfedip Kendini Geliştirmeye Çaba Harcamak
- İyi Öğrenci Olmak İçin Çalışma Düzenini Sistematikleştirmek
İyi Bir Öğrenci Olmak İçin Saygılı, Dürüst Ve İyi Bir İletişimci Olmak
Başarılı öğrenci olmak, başarılı bir birey olmanın adımlarını takip etmekten geçmektedir. Bireyler, etrafındaki insanlara karşı saygılı ve dürüst olduğu takdirde iletişim yeteneğini geliştirebilir ve kendisine yeni sosyal alanlar açabilir. Bu sayede, akademik başarısı için yeni network ağları geliştirmiş biri olarak kendisine yeni fırsatların sunulmasında girişken bir adım atmış olur. Başarılı olmanın temel kuralı, kişisel gelişim konusuna önem vererek sosyal çevrede sözü dinlenen, yaptığı iş takdir gören ve tüm olumsuzluklara rağmen krizi yönetebilen bir formda olmaktan geçmektedir.
Eksikliklerini Keşfedip Kendini Geliştirmeye Çaba Harcamak
İlkokulda başarılı olmak, ortaokulda başarılı olmak ve lisede başarılı olmak bireyin eğitim hayatı boyunca kendini geliştirmesine bağlıdır. Tüm bu aşamaları atlattıktan sonra üniversite hayatına kendini bilen, yaptığı işin sorumluluğunu alan, iletişim yeteneği gelişmiş ve kendine güvenen bir formda atılmak mümkündür. Başarılı olmanın 3 temel kuralı, kendini bilmek, yaptığın işi önemsemek ve çevrene karşı anlayışlı olmaktan geçmektedir. Tabi, bunlar genel geçer yargılar olduğu için her bireyin kişisel gelişiminde yaşadığı deneyimler ve çıkardığı sonuçlar farklılaşacaktır.
İyi Öğrenci Olmak İçin Çalışma Düzenini Sistematikleştirmek
Bir bireyin ilkokul döneminden başlayarak sistematik olarak ders çalışmayı kendine misyon edinmelidir. Tabi, her bireyin psikososyal gelişimi farklı olacağı için düzenli ve sistematik çalışma kavramı bireysel niteliklere göre farklı anlaşılmalıdır. Herkesin düzeni herkese uymayacağı için bu yazılanları okurken endişeye ve kaygıya kapılmadan kendi özellikleriniz ve yetkinlikleriniz dahilinde bir akademik gelişim vizyonu benimsemelisiniz. Sınıf birincisi olmak isteyen birisi rekabet etmekten zevk almalı ve rekabeti insanın gelişimi için doğal bir ihtiyaç olarak görmelidir. Kendi düzenli ve sistematik çalışma programını oluşturan birisi bu düzeni sağlamayan bireylere nazaran fark atmayı başaracaktır.
Sayısal Derslerden Nasıl Başarılı Olunur?
Sayısal derslerde başarılı olmanın en temel yolu, bol bol soru çözmekten geçmektedir. Matematik, geometri ve çeşitli sayısal alanlarda soru çözmek bireyin eksikliklerini fark etmesini sağlamaktadır. Sözel derslerde olduğu gibi okuma ve anlamadan ziyade, sayısal alanlarda soru çözmek ve eksikliklerin üzerine gitmek başarının kapısını aralamaktadır. Bir eğitmen yardımı ile sayısal derslerde zorlanılan konuları tekrar edebilir ve üzerine soru sayısını artırarak yeni bir ders çalışma programı oluşturabilirsiniz.
Sözel Derslerden Nasıl Başarılı Olunur?
Sözel derslerde başarılı olmanın en önemli yolu, okumak ve anlamaktan geçmektedir. Okuduğunuz metni özümsemeniz için erken yaşta kitap okuma alışkanlığı geliştirmelisiniz. Erken yaşta geliştirilen kitap okuma alışkanlığı, ilerleyen yıllarda okuduğunuz bir şeyin anlamını kolayca kestirebilmenizi sağlayacaktır. Tekrar tekrar okumaktan ve sıfırdan başlamaktan korkmamalısınız. İyi bir öğrenci, azimle ve hırsla eksikliklerinin üzerine giderek özgüvenini başarı ile tazelemelidir.
Şimdiki sınavlara hazırlanma süreçlerinde gençlerin sözel dersleri angarya olarak gördüğü gerçeği üzerine birkaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle, başarı sadece matematik veya geometri sorusu çözmek değil, gündelik hayatta keskin bir kavrayışa sahip olmak ve iletişim kurmak için düzgün sözcükleri seçmekten geçer.
Yani sadece sınav başarınız değil kimliğinizi oluşturma aşamanızda kendinize kattığınız iletişim donanımları ile kazandığınız itibar da önemlidir. Bu nedenle, ebeveynler çocuklarına erken yaşta kitap okumanın önemini anlatmalı ve geleceğe kavrayışı keskin bireyler yetiştirmeyi sağlamalıdır.
İstikrarlı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
İstikrar kazanmak isteyen bireyler, kararlı olmalı ve geri adım atmamayı öğrenmelidir. Hiçbir zaman pes etmemeli ve herhangi bir olumsuzlukta özgüvenlerini kaybetmemelidir. Özgüvenleri düştüğü zaman içlerinde bir hırs ve mücadele ateşi yakarak oyuna devam etmelidirler. Denemek ve yanılmaktan asla korkmamak gerekmektedir. Yanılgılar insanı büyütür ve başarıya giden yolda meşaleyi yakmanıza yardımcı olur. Acele etmeden sakince bir amacı odağınıza alarak ilerlemeli ve sakin olmalısınız. Deneyim yaşama heyecanını kaybetmeden esnek ve uyumlu bir yapıya bürünerek çevrenizle iletişiminizi geliştirmelisiniz. Gerçekçi olmayı kendinize misyon edinmeli, hayallerinizi sadece idealist bir çerçevede gündeme getirmeli, mantıklı olmalısınız.