Psikoloji okumak bize sadece meslek kazandırmaz, insan davranışlarının doğasını öğreterek hayata karşı kullanacağımız bir beceri öğretir. İnsan ilişkileri yaşamımızın büyük bir kısmını oluşturduğu için insan davranışlarını anlayabilme ve yorumlayabilme becerisi hayatımızda büyük bir kolaylık sağlar. Psikoloji bilimi bizlere empati kurmayı öğreterek sosyal yaşantımızda daha uyumlu biri olmamızı sağlar.
Psikoloji okumak insan ruhuna yapılan sürükleyici bir maceraya benzer ve her bir adımı sizi daha da çok içine çeker. İnsan davranışlarının sebebini merak ediyorsanız, ruhun derinliklerini görmek istiyorsanız psikoloji macerasına atılmak tam size göre olabilir.
Başlıklar
- 1.Yönelebileceğiniz Pek Çok Alt Dalı Var
- 2.Mezun Olduğunuzda Yönelebileceğiniz Çok Fazla İş Alanı ve Sektör Olması
- 3. Terapist Olarak Çalışabileceğiniz Çok Fazla Alan Var
- 4.Kendinizi Daha İyi Tanırsınız
- 5.İnsan Düşünce ve Davranışlarının Değişebilir Olduğunu Öğrenirsiniz
- 6.Farklı Disiplinlerle Tanışırsınız
- 7.Daha Çok Okuyan Biri Olursunuz
- 8.Bilimsel Bilgi Edinmeyi Öğreneceksiniz
- 9.Eleştirel Düşünme Beceriniz Artacak
- 10.İnsan Davranışlarını Anlamlandırabilirsiniz
- Psikoloji Okuyacaklara Öneriler
- Psikoloji Okuyan Biri Ne İş Yapabilir?
- Psikoloji Okumak Mantıklı Mı?
- Açıktan Psikoloji Okumak Mümkün Mü?
- Psikoloji Okumak Pişmanlık Mı?
- Türkçe Psikoloji mi İngilizce Psikoloji mi Okumalıyım?
1.Yönelebileceğiniz Pek Çok Alt Dalı Var
Tercih yaparken liseden daha yeni mezun olmuş olmanız ve geleceğiniz hakkında tam fikirlerinizin oturmaması sağlıklı tercih yapmanızı engelleyebilir. Lakin psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan hem kendinizi daha iyi tanımış olup hem de hedeflerinizi somutlaştırmış olursunuz. Mezun olduktan sonra kendi ilgi ve yeteneklerinize göre yüksek lisansta bir alanda uzmanlaşabilir ve çalışabilirsiniz. Bu alanlar:
- Klinik psikoloji
- Eğitimsel psikoloji
- Spor psikolojisi
- Adli psikoloji
- Sağlık psikolojisi
- Örgütsel psikoloji
- Çocuk ve ergen psikolojisi
- Sosyal veya toplum psikolojisi
2.Mezun Olduğunuzda Yönelebileceğiniz Çok Fazla İş Alanı ve Sektör Olması
Psikoloji lisans eğitimini tamamladıktan sonra herkesin bildiği “terapistlik” mesleğinden ziyade çok fazla alana yönelebilirsiniz. Psikoloji bölümü mezun olduğunuzda elinize kocaman bir alet çantası verir ve bu çantadaki malzemeleri ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda çeşitli alanlarda kullanabilirsiniz. Bu alanlar;
- Akademik
- Eğitim
- Halkla İlişkiler
- Hizmet
- İdari İşler
- İnsan Kaynakları
- Müşteri İlişkileri
- Organizasyon
- Pazar Araştırma
- Pazarlama
- Reklam
- Sağlık
- Satış
- Üretim/İmalat
- Yönetim
Bu alanların yanında yönelebileceğiniz sektörler de çok faladır;
- Bilişim
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Danışmanlık
- Dershane ve Kurslar
- Eğitim
- Gıda
- Hastaneler
- Hizmet
- Holding/Şirketler Grubu
- İlaç Sanayi
- İnsan Kaynakları Danışmanlığı
- İnşaat
- Mağazacılık
- Otomotiv
- Perakende
- Sağlık
- Telekomünikasyon
- Turizm
- Üniversiteler
- Üretim
3. Terapist Olarak Çalışabileceğiniz Çok Fazla Alan Var
- Özel Klinikler ve Psikoterapi Merkezleri: Özel kliniklerde, psikoterapi merkezlerinde, psikiyatri kliniklerinde ve ruh sağlığı merkezlerinde bireysel terapi, çift terapisi, aile terapisi gibi danışmanlık hizmetleri sunabilirsiniz.
- Toplum Merkezleri ve Sosyal Hizmet Kuruluşları: Toplumda bulunana dezavantajlı gruplar için çeşitli destek hizmetleri sağlayan sosyal hizmet kuruluşları ya da toplum merkezlerinde ücretsiz terapi ve danışmanlık hizmetleri verebilirsiniz. Bu gruplar örneğin, şiddet mağdurları, göçmenler, evsizler gibi gruplardır.
- Eğitim Kurumları: Okullarda veya kurs merkezlerinde öğrenci danışmanlığı yapabilirsiniz. Danışmanlık kapsamında öğrencilerin akademik başarılarını desteklemek, sosyal ve duygusal sorunlarına çözüm bulmak gibi görevler üstlenebilirsiniz.
- Hastaneler ve Sağlık Kurumları: Hastanelerin psikiyatri departmanları ve buna bağlı olan psikoterapi birimlerinde hizmet verebilirsiniz. Bu alanlarda genellikle çeşitli psikolojik hastalıklarla mücadele eden hastalarla çalışırsınız.
- Rehabilitasyon Merkezleri: Madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi konularda rehabilitasyon merkezlerinde terapi hizmetleri sunabilirsiniz. Bu tür merkezlerde bağımlılıkla mücadele eden bireylerin terapötik destek almasına yardımcı olabilirsiniz.
4.Kendinizi Daha İyi Tanırsınız
Genelde her psikoloji öğrencisi öğrendiklerini önce kendi üstünde dener. Kendi ruhumuza olan bu yolculuk aslında kendimizi tanıma serüvenidir. Bu yolculuk size yapabildiklerinizi ve yapamadıklarınızı daha iyi fark ettirerek bir yol haritası çizecektir. Kendini tanıyan birey hayatta daha emin adımlarla yürür.
5.İnsan Düşünce ve Davranışlarının Değişebilir Olduğunu Öğrenirsiniz
Psikoloji okurken. Psikoloji tarihi boyunca, çeşitli düşüncelere ve davranışlar olduğunu göreceksiniz. Zamanın düşünceleri ve davranışları nasıl etkilediğini öğrenmek size düşünce ve davranışların değişebilir olduğunu öğretir ve bu sayede ilerlemeye açık hale gelirsiniz. Ayrıca insanlara değişim için fırsat vererek onların gelişimine de katkı da bulunursunuz.
6.Farklı Disiplinlerle Tanışırsınız
İnsan “Biyopsikososyal” bir varlıktır. İnsanı incelediğimiz bu bölümde insanı anlayabilmek için pek çok bilimden faydalanılır. Biyoloji, felsefe, sosyoloji gibi alanlardan da dersler almak bize multidisipliner çalışma ortamı sağlar. Farklı çalışma alanları da sosyal hayatımızda ve iş yaşantımızda farklı bakış açıları olarak heybemize eklenir.
7.Daha Çok Okuyan Biri Olursunuz
İnsanları tanıyabilmenin en iyi yollarından biri de tartışmasız kitap okumaktır. Kitaplar içinde çeşit çeşit insana ev sahipliği yapan dünyalardır ve bir psikoloji öğrencisi olarak gerçek hayatta belki hiç tanımayacağımız insanları ve onların hikayelerini kitaplar sayesinde tanıyabiliriz. Bu yüzden kitap okumak psikoloji bölümü için bir gerekliliktir. Ayrıca okuduğunuz kitapları psikoloji bilginizle harmanladıkça kitap okumak sizin için daha keyifli bir hale gelecek ve hayatınızın bir parçası olacak.
8.Bilimsel Bilgi Edinmeyi Öğreneceksiniz
Her şeyden önce psikoloji bir bilim ve bu bölümü okurken bilimsel bilgi edinmenin yollarıyla ilgili pek çok ders alacaksınız ve bu da size olaylara bilimsel bir gözle bakmayı ve nesnel yaklaşmayı öğretecek. Daha objektif ve sistematik düşünme beceriniz artacaktır.
9.Eleştirel Düşünme Beceriniz Artacak
Psikoloji bölümü okuduğunuz süre boyunca size görünenin ardındakini göstermeye çalışacaktır ve bu sayede artık siz de gündelik yaşantınızda bile her şeyi olduğu gibi kabul etmek yerine sorgulayarak ve eleştirel düşünerek seçimler yapıp, kararlar verirsiniz.
10.İnsan Davranışlarını Anlamlandırabilirsiniz
John B. Watson psikoloji için “Gözlemlenebilen davranışların bilimsel incelemesi” tanımını yapmıştır. Psikoloji okumak bize insan davranışlarının sebebini tanıtır ve empati yeteneğimizi kuvvetlendirir. Bu sayede de sosyal ilişkilerimizde daha sağlıklı bir iletişim kurabiliriz.
Psikoloji Okuyacaklara Öneriler
- Gideceğiniz üniversiteyi ve imkanlarını iyice araştırın
- Düzenli bir okuma alışkanlığı edinin
- İngilizcenizi Geliştirin
- Farklı türdeki etkinliklere katılın daha çok sosyalleşin
- Kendi terapi sürecinizden geçin
- Psikolojinin alt dallarına hakim olun, psikoloji okumak demek sadece terapi yapmak değildir.
- Gönüllü çalışmalara katılın
- Farklı kurumlarda staj yapın
- Sürekli uğraş edindiğiniz bir hobiniz olsun
- Kendinizi geliştirecek eğitimler alın.
- Gidebilirseniz muhakkak Erasmus yapın ya da yurt dışına çıkın.
Psikoloji Okuyan Biri Ne İş Yapabilir?
Psikoloji okuyan biri; yüksek lisans yaparak klinik, gelişim, sosyal, adli, deneysel ve endüstri gibi çeşitli alt dallarda uzmanlaşarak hastanelerde, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, madde bağımlılığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde, nöropsikoloji laboratuvarlarında, adliyelerde, cezaevlerinde, sivil toplum kuruluşlarında, huzurevleri ve yaşlı bakım evlerinde, anaokulu ve kreşlerde, şirketlerin insan kaynaklar biriminde, spor takımlarında ve formasyon eğitimlerini alarak okullarda öğretmen olmak üzere pek çok yerde çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra psikologlar Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gibi çeşitli bakanlıklarda da istihdam edilmektedirler. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışmalar yürütebilirler.
Psikoloji Okumak Mantıklı Mı?
Psikoloji bölümüne ilgi duyuyorsanız ve yetkinlikleriniz de bu alana uyuyorsa kesinlikle psikoloji okumak sizin için mantıklı olacaktır lakin para kazanmak için psikoloji okursanız mantıksız bir seçim yapmış olursunuz çünkü hiçbir bölüm kendi başına para kazandırmaz, yoğun bir emek ve çaba ister.
Keşfedin: Uygulamalı Psikoloji Yüksek Lisans Programı
Açıktan Psikoloji Okumak Mümkün Mü?
Hayır, değil. Psikoloji bölümü sadece örgün eğitimde verilmektedir. Sosyoloji veya adalet gibi bölümleri açıktan tercih edebilirsiniz. Psikoloji açıktan okunamaz.
İlgili İçerik: Sosyoloji Okuyup Psikoloji Çap Yapmak
Psikoloji Okumak Pişmanlık Mı?
Psikolojiyi gerçekten isteyerek ve severek okuduysanız psikoloji okumak asla pişmanlık değildir. Çünkü yukarıda bahsettiğim gibi psikoloji sadece meslek kazandırmaz aynı zamanda pek çok yetkinlik edinmemizi de sağlar. Ayrıca mesleki etik kurallara bağlı olan ve kendini geliştiren, ilgi alanını bilen ve buna yönelen her psikoloji öğrencisi iş bulmakta da zorlanmaz. Psikoloji bölümünün tek dezavantajı herhangi bir alanda yüksek lisans yapmadığınızda yeterince yetkin sayılmamanız ve sadece psikolog olarak iş bulmanızın zor olması. İş bulma sürecinde uzmanlığınızın olması bu süreci daha da kolaylaştıracaktır. Yüksek lisans yapmak sanki sizi daha donanımlı biri haline getirecektir bu yüzden bu süreç gözünüzü korkutmasın.
Türkçe Psikoloji mi İngilizce Psikoloji mi Okumalıyım?
Psikoloji literatüründeki pek çok kaynak İngilizce olduğu için İngilizce psikoloji okumak size çok büyük avantaj sağlayacaktır. Biraz zorlayabilir ama bu zorluğun karlığını kesinlikle mezun olduğunuzda alacaksınız.
Keşfedin: Açıktan Sosyoloji Okumak