Herkese selamlar, bir sorum var; sosyolojik düşünmenin toplumsal sorunları çözmede ne gibi katkıları olabilir? Cevaplar için teşekkürler.
Herkese selamlar, bir sorum var; sosyolojik düşünmenin toplumsal sorunları çözmede ne gibi katkıları olabilir? Cevaplar için teşekkürler.
Sosyologer ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın!
Öncelikle, toplumsal sorunu çözümlemek için o soruna toplumun normal bireyi gibi bayağı yaklaşmamak gerekir. Bunu da en iyi yapacak olan sosyologlardır. Sosyolojik düşünce ise, görünenin ardındaki görünmeyi de görebilmektir. Bu nedenle de toplumsal sorunları çözmede sosyolojik düşünce bizlere gerçeği gösterir, insanların olaylara bakamadığı yerden bakmasını sağlar, klasikleşmiş düşünce kalıplarını kırar, düşündürür ve kimi zaman ise kabullenilmeyen gerçeklerle can acıtır.
Merhaba,Sosyoloji diğer bilimlerden farklı bir disiplindir. Diğer bilimler konuları açısından görece daha bellidir. Ancak sosyoloji hemen her konu için çalışma alanı olarak bakılabilir. Bizim alanımız hem felsefe disiplini gibi soyut konular üzerine de düşünülebilirken aynı zamanda anket gibi veri üzerinden analizler de yapabilme imkanı sunmaktadır. Bugün ekranlarda tartışma programlarında “sosyolojik” demeden konuşabilen neredeyse bir kaç kişi hariç kimse yoktur. Sosyoloji aslında yaşamsal bir konudur. Örneğin kurumlar, siyasi yapılar, gelenek ve görenekler dahil olmak üzere üzerine düşünülen her konu sosyolojik analizlere imkan tanır. Çünkü insanlar sosyal varlıklardır ve insanlar yalnız yaşayamazlar. Sosyal birliktelik toplumların oluşmasını sağlar. Yani biz sosyologlar toplumsal sorunlara farklı farklı bakış açıları kazanırız. Anthony Giddens, Focault, Max Weber, Prens Sabahattin, Pareto, Karl Marx, Ziya Gökalp gibi onlarca sosyolog bizlere farklı bakış açıları kazandırmaktadır. Bizler ortaya konan kuramsal çalışmalar ve aynı zamanda uygulamalı çalışmalarla toplumu analiz etmede farklı bakış açılarıyla bakıp yorumlayıp sorunlara çözüm noktasında öneriler sunabiliriz. Türkiye’de sosyoloji hak ettiği değeri görmese de emin olun ki geleceğin bilimi olacak sosyoloji toplumsal sorunların çözülmesinin kilit noktasıdır.
Kişilerin bir davranışı neden yaptığı araştırılarak ortadaki neden kaldırılır ve sorunda buna bağlı olarak ortadan kalkmış olur.Toplum içerisindeki iletişimin nasıl olduğu araştırılır ve sorunlu bölüm tespit edilerek sorun ortadan kaldırılırSosyolojik düşünce ile, toplum içerisindeki bireylerin davranışları uygulamasındaki dürtü ortadan kaldırılır. Toplumda huzur sağlanır. Sorun incelenerek ve saptanarak, soruna çözüm yolu aranır.
Sosyoloji görünenin aksine onun arkasını da araştırıp paylaşır. Bu nedenle toplumsal sorunların gizli ve açık sebeplerini, dolaylı yoldan etkileyenleri, hatta etkilemeyenleri bile bizlere açık bir şekilde gösterir. Hem doğrulanabilie hem yanlışlanabilir yönlerini paylaşır. Böylece sorunlar hakkında daha net ve güvenilir bilgilere ulaşabiliriz.
Önyargıları kenara bırakarak, farklılıkların farkına vararak düşünmeyi sağlar. Bilimsel verilerle ve olgusal+ilişkisel düşünerek kavramları işe koşmayı sağlar. Çözüm üretmek sosyoloğun işi değildir. Ama sorunun ne olduğunu keşfeder ve çözüme dair ipuçları sunar. Sosyolog bir nevi teşhis ve tanı ortaya koyar.
Merhaba, Sosyoloji ortada görünen bir olguya dair bilimsel perspektiften yaklaşarak duruma dair bir çerçeve oluşturur. Bu çerçeve hangi yaklaşımdan bakıldığına göre bireyde anlam kazandırır. Mesela son dönemde toplumda orta direk kavramının artık yok olduğuna dair söylemler gelişmekte, bu durum Marksist yaklaşıma göre farklı mesajlar verir, Parsonscu yaklaşıma göre farklı mesaj verir. Nitekim bir tarafta çatışmacı bir yorumlama var diğer tarafta işlevsel bir yorumlama vardır. Yaklaşımlardan bağımsız salt bir yorumlama kişisel bir yorumlamadan öteye geçemeyeceği için bu bilimsel yaklaşımlar toplumsal sağduyunun gelişimine katkı sağlar.