Sosyologlar, ‘’Aile danışmanlığı’’ mesleğini en iyi yerine getirebilecek kişilerdir. Bunun sebebi ise lisans eğitiminde alınan derslerdir. Lisans dönemi boyunca bir sosyolog adayı, aileyi; aile içi ilişkilerden, sosyalizasyon sürecine kadar toplumun en küçük birimi olarak inceleme altına almaktadır. Ailenin toplumdaki yeri, çocuğun toplumdaki yeri, kadının toplumdaki yeri gibi neredeyse hiçbir bölümün değinmediği spesifik konuları da inceleyen sosyoloji bilimi, aileyi tüm dinamikleri ile incelemektedir.
Başlıklar
Aile Danışmanlığı Sertifikası Nereden Alınır?
Yukarıda listelenen bölümlerden en az 4 yıl eğitim alan bireyler, MEB, YÖK veya eğitim açan üniversitelerin birinden en az ‘’300 saat teorik’’ ‘’150 saat uygulamalı’’ eğitim aldıktan sonra eğitimi başarı ile tamamlarlarsa ‘’Aile Danışmanlığı Sertifikası’’ sahibi olmaktadır. Alınan bu sertifika sonucunda da ‘’Aile danışmanı’’ unvanını edinmektedir.
⇒ Sosyologer’i Instagram’dan takip etmek için buraya tıklayınız.
Aile Danışmanının Görevleri Nelerdir?
- Terapi yapmadan önce ele alınacak konuları belirlemek ve bu konuları aile bireyleri ile konuşmak,
- Gözlem, test ve görüşme yolu ile aileye mensup bireyler hakkında bilgiler edinmek,
- Ayrılık, ev yönetimi, çocuk yetiştirme gibi mevzularda danışan insanları bilgilendirmek,
- Danışan kişileri, problemlerine göre uzman kişilere yönlendirmek,
- İlerleme notlarının, faaliyetlerin, önerilerin ve değerlendirmelerin yer aldığı dosyayı arşivlemek,
- Aile içerisinde meydana gelen sorunlarda bireylerin daha yapıcı davranması için stratejiler ve beceriler sunmak.
Kimler Aile Danışmanı Olabilir?
- Sosyoloji,
- Psikoloji,
- Sosyal Hizmet,
- Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik,
- Hemşirelik,
- Çocuk Gelişimi
- TIP
Aile Danışmanının Özellikleri Ne Olmalı?
- Meslek etiği
- İletişim becerisi,
- Gözlem becerisi,
- İkna becerisi,
- Duygularla baş etme becerisi,
- Problem çözebilme becerisi.
Aile Sosyal Destek Danışmanlığı Nedir?
Aile Sosyal Destek Programı ( ASDEP ) çatısı altında olan ve hanelere, yerinde durum tespiti yapılan hizmete; aile sosyal destek danışmanlığı adı verilmektedir. Bu danışmanlar, evlere ziyaretlerde bulunarak durum tespitinde bulunmaktadırlar. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerini yürütmektedirler.
Aile Danışmanları Nerede Çalışır?
Aile Danışmanlığı Sertifikası alındıktan sonra bunun akabinde ‘’Özel Aile Danışma Merkezi’’ açılabilmekte ve aynı zamanda yine daha önceden açılmış danışma merkezlerinde görev alabilmektedir.
Dijitalleşme ve Aile Danışmanlığı
Bu başlık tamamen benim yorumuma dayalı olacak. Koronavirüs salgını sırasında çok hızlı bir şekilde dijitalleşme artmıştır. Bunun akabinde de birçok meslek ve danışmanlık dijitale geçmiştir. Tabi, bu durumu sadece diğer mesleklerle sınırlandırmamak gerekmektedir. Belki de bundan 5 yıl sonra bütün aile danışmanları ‘’Online aile danışmanlığı’’ adı altında hizmet vereceklerdir.