Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehberlik Öğretmeni Olabilir Mi? 15 Soru 15 Cevap

Sosyoloji bölümünden mezun olanlar “Rehber Öğretmen” olabilecek mi? Direkt olmasa da dolaylı yollardan olabilir. Nasıl mı?

Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehberlik Öğretmeni Olabilir Mi? 15 Soru 15 Cevap
17

Ülkemiz sınırları içerisinde kimlerin hangi alanda öğretmenlik yapabileceği “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN ESASLAR” [1] ile belirlenmiştir. Bu yasa değişen şartlara göre değişmekte bazı eklemeler ve çıkarmalar yapılmaktadır. Çünkü toplumlar gibi eğitim politikaları da değişen bir yapıya sahiptir. Ancak biz şuan olan yasal çerçeveyi temel alarak açıklayacağız.

Bu yasal çerçevenin 18. Sayfası 66. Satırda Rehber Öğretmen kısmında

  1. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü/Anabilim Dalı
  2. Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü/Anabilim Dalı
  3. Psikoloji Bölümü (*) olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla bu çizelge içerisinde resmi olarak olamaz. Ancak daha önce MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 20.05.2013 tarih ve 1029677 sayılı yazısı ile Rehber öğretmen görevlendirme zorunluluğu bulunan, özel okullar ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlendirilecek yeterli sayıda rehber öğretmen temininde güçlüklerle karşılaşıldığından “Rehberlik Kursu” düzenlenmesi için bir yazı gönderilmiş ve bu yazı çerçevesinde kurumlarda Felsefe Grubu Öğretmeni (Felsefe Bölümü (En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgelendirenler) Sosyoloji Bölümü (En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler)) olan ancak Rehber Öğretmen olarak çalışmak isteyen ve/veya çalışanlara verilen “Hizmetiçi Eğitim”le bu hak tanınmıştır. Soruya cevap olarak yapılacak küçük bir değişiklikle sosyoloji mezunları Rehber Öğretmen olabilir. Kısacası;
  • Sosyoloji mezunları şu anda rehberlik öğretmeni olarak atanamaz.
  • Özel kurumlarda rehber öğretmen olarak çalışma imkanı vardır.
  • Yapılabilecek küçük bir değişiklik ile bunun önü açılabilir.

Soru 2: Formasyon Nedir?

Formasyon, Edebiyat Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Fen Edebiyat Fakülteleri, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi okullardan mezun olan öğrencilere öğretmenlik yapabilmeleri için gerekli olan gelişimsel ve psikolojik becerileri kazandırmak için uygulanan eğitim programlarıdır. Aşağıda YÖK’ün Formasyon Programı için planladığı zorunu ve seçmeli dersleri ekledim.

rehberlik1

 

rehberlik2

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/IdariBirimler/egitim_ogretim_daire_bsk/pedagojik-formasyon-usul-ve-esaslar.aspx (Erişim Tarihi: 17. 06.2021)

Formasyon eğitimi aldıktan sonra öğretmen olarak atanmaya hak kazanırsınız.

Soru 3: Sosyoloji mezunları nasıl rehber öğretmen olur mu ?

Öncelikle şuan uygulanan ve yukarıda anlattığım gibi kamu okullarında rehber öğretmen olarak atanamazsınız. Ancak MEB Özel Öğretim Birimi daha önce yaptıkları bir yazı yayınlar ve hizmetiçi eğitimle rehber öğretmen sertifikası verirse o zaman kamu kurumlarında da rehber öğretmen olarak çalışabilirseniz.

Soru 4: Felsefe bölümü mezunları nasıl rehber öğretmen olur?

Tıpkı sosyoloji mezunlarında olduğu gibi şuan kamu okullarına rehber öğretmen olarak atanamamakla beraber MEB Özel Öğretim Birimi bu alanda bir çalışma yaparsa hizmetiçi eğitim çalışmasından sonra rehber öğretmen olarak çalışabilirsiniz. Ama genel kabul görevlendirme Felsefe Grubu Öğretmeni ya da Müdür Yardımcısı olarak yapılır ancak Rehber Öğretmen olarak çalıştırılır.

İlginizi Çekebilir: Sosyologlar Aile Danışmanı Olabilir Mi?

Soru 5: Sosyoloji Bölümü Mezunu Formasyon Alırsa Ne Olur?

Sosyoloji bölümü öğrencileri ister Açıköğretim Fakültesi ister örgün öğretim şeklinde okuması fark etmeden mezun olduklarında “Sosyolog” unvanı alırlar. Lisans eğitimlerinden sonra Pedagojik Formasyon alırlarsa “MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN ÇİZELGE” ne göre Atamaya Esas Olan Bölümler “Felsefe” ya da “Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri” alanında alabilirler.

Soru 6: Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri alanı nedir?

Çalıştığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kişilerin yaptığı iştir. Bu alan daha çok öğretmen okullarında çalışması için oluşturulmuş bir alandır. Ancak 22.06.2014 yılında milliyet gazetesinde yayınlanan haber ile MEB 21.06.2014 tarihinde yayınladığı bir genelge ile öğretmen liselerini yaklaşık 299 Anadolu Öğretmen Liselerini kapatarak ihtiyaca göre Anadolu, fen, sosyal bilimler, meslek ya da imam hatip liselerinden biri olacağı duyurulmuştur.

Soru 7: Sosyoloji Formasyon Dersleri Zor Mu?

Öncelikle arkadaşlar sosyoloji formasyon dersleri diye spesifik bir alan gibi düşünmeyin. Çünkü formasyon sürecinde alacağınız dersler öğretmenlik alanı ile ilgili olacak. Belki materyal hazırlama ve staj zamanında farklılık olabilir onun dışında çoğu dersler söylediğim gibi ortak derslerdir. Örneğin Eğitim Bilimine Giriş ya da Sınıf Yönetimi gibi

 Zorluk göreceli bir kavramdır. Eğer yapınız bu dersleri almak için uygun değilse zor olabilir. Ancak ilgi alanınızsa çok zevk alacağınız dersler olacaktır. Kimileri stajda zorluk çekerken kimileri teorik derslerde çok zorlanmış olabilir ya da hem teorik hem stajı çok keyifle yapan kişiler vardır. (Ben formasyon almadan önce bir kurumda bir yıl sigortalı öğretmenlik yaptığım için staj yapmadım o çalışma süremi staj yerine saymışlardı. Bu yüzden staj süreci hakkında fikirlerim çevremde duyduklarım üzerinedir. Ancak beni ölçme dersleri biraz zorlamıştır. Eğitim derslerine eleştirdiğim çok şey olmasına rağmen kendi içinde her ders çok bilgi içeren ve keyifli derslerdi.)

İlginizi Çekebilir: Aile Danışmanlığı Nedir?

Soru 8: Daha önce staj yaptınız mı?

Bir önceki soruda dediğim gibi formasyon almadan önce bir kurumda öğretmen olarak bir yıl sigortalı çalıştığım için şahsen staj yapmadım. Çünkü o süreyi staj yerine yasal olarak kabul etmişlerdi. Ancak geçmişte olduğu gibi formasyon eğitiminde staj önemli bir husustur. Ve bazı durumlar dışında herkese verilmesi gerekir.

Soru 9: Öğretmenliğe formasyon ile mi başladınız?

Hayır. Benim öğretmenliğe başladığım yıl yasalar farklıydı. Kamu okulları dışında özel okullarda bölüm mezunları öğretmen olarak çalışabiliyordu. SGK kodlamasında bazen öğretmen, bazen uzman eğitici gibi kod farklılıkları olmasına rağmen yasal olarak çalışabiliyorduk. Nitekim ben formasyon almadan başlayan daha sonra formasyon alan kişilerdenim ve benim gibi onlarca kişi olmuştur.

Soru 10: Lisans eğitimi sırasında formasyon alınabilir mi?

Evet. 2023 yılı itibariyle Lisans okurken pedagojik formasyon derslerini seçmeli ders olarak alabilirsiniz. 3. Dönem yani 2. sınıf itibariyle seçmeli ders olarak almaya başlayabilirsiniz. Mezuniyete kadar tüm dersleri alıp uygulama (staj) eğitimini de tamamlarsanız diplomanız aynı zamanda formasyon belgeniz olacaktır. Bilgileriniz diplomanızın arkasına işlenecek.

Soru 11: Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümü mezunu öğretmen olabilir mi?

Evet. Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin öyle bir hakları vardır. Formasyon eğitimi alırlarsa öğretmen olabilirler. Örgün Eğitim Açıköğretim arasında bir fark var mı? hayır. Çünkü sosyoloji bölümü mezunu herkes sosyolog olur. Bunun eğitim şekli örgün ya da açıköğretim şeklinde olması fark etmez.

Soru 12: Sosyoloji yeni mezunlar nasıl formasyon alır?

Formasyon verilme şekli değişmesine rağmen mezun olup formasyon almayan kişiler için hala formasyon alma hakları devam etmektedir. Üniversitelerin formasyon duyurularını takip ederek uygun şartları sağlıyorlarsa başvuru yapıp yine aynı şekilde formasyon alabilirler.

Soru 13: Hangi sertifika ile Rehber Öğretmen olunabilir?

Günümüzde alacağınız formasyon eğitimi sizleri Felsefe Öğretmenliği unvanı kazandırır. Ancak geçmişte MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 20.05.2013 tarih ve 1029677 sayılı yazısı ile Rehber öğretmen görevlendirme zorunluluğu bulunan, özel okullar ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görevlendirilecek yeterli sayıda rehber öğretmen temininde güçlüklerle karşılaşıldığından “Rehberlik Kursu” [1]düzenlenmesi için bir yazı gönderilmiş ve bu yazı çerçevesinde kurumlarda Felsefe Grubu Öğretmeni (Felsefe Bölümü (En az 16 kredi Sosyoloji, 16 kredi Psikoloji aldığını belgelendirenler) Sosyoloji Bölümü (En az 16 kredi Felsefe, 16 kredi Psikoloji, 8 kredi Mantık aldığını belgelendirenler)) olan ancak Rehber Öğretmen olarak çalışmak isteyen ve/veya çalışanlara verilen “Hizmetiçi Eğitim”le bu hak tanınmıştır. Soruya cevap olarak yapılacak küçük bir değişiklikle sosyoloji mezunları Rehber Öğretmen olabilir. Ancak bu tarz bir yazının gönderilmesi gerekmektedir.

Soru 14: İlk başta zorlandığınız noktalar neydi?

İlk başta beni müfredat çerçevesinde ders anlatmak biraz zorladı. Ancak daha sonra elbette alışıyorsunuz ve zamanla bir sistem kuruyorsunuz.

Ama genel olarak rehber öğretmenler özel sektörde çalışma şartları çok yoğun ancak karşılığında aldıkları ücret şartlara göre çok daha düşük kalmaktadır.

Bunun yanında rehber öğretmenlerin çoğu kurumlarda sekreter gibi düşünülmesi ve yaptıkları işlere yeteri kadar saygı gösterilmemesi birçok öğretmen arkadaşımı olumsuz etkilemektedir.

Yine bunlar kadar önemli kurumda tek öğretmenin belki 250-300 kadar öğrenci ile çalışması kaliteli eğitim açısından sorun oluşturmaktadır. Nitekim bu durumlar öğretmen arkadaşlarımızı olumsuz etkilemekte ancak onlar özveriyle çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Soru 15: Sosyoloji mezunları rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilir mi?

“MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ” nin “Üçüncü Bölüm” ün de

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde görevlendirilecek personel

MADDE 6 – (1) Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde;

  1. a) Müdür,
  2. b) Kontenjanı yüzden fazla olan merkezlerde müdür yardımcısı,
  3. c) Bünyesinde birden fazla özel öğretim kurumu bulunduran merkezlerde gerektiğinde genel müdür ve genel müdür yardımcısı,

ç) Bakanlıkça belirlenen destek eğitim programlarını uygulayacak zorunlu özel eğitim ve rehabilitasyon personeli,

1.d) Psikolog veya rehber öğretmen,

görevlendirilir.

(2) Ayrıca, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde ihtiyaç duyulan diğer personel de görevlendirilir.

“Kurucu veya kurucu temsilcisinin görev, yetki ve sorumlulukları, Genel müdürün görev, yetki ve sorumlulukları, Genel müdür yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları, Merkez müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları, Müdür yardımcılarının görev, yetki ve sorumlulukları, Çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmeninin görevleri, Psikologun görevleri, Okul öncesi öğretmeninin görevleri, Dil ve konuşma bozuklukları uzmanı/dil ve konuşma terapisti/dil ve konuşma pataloğu/odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanının konuşma bozukluğuyla ilgili görevleri, Odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı/eğitim odyoloğunun işitme engeliyle ilgili görevleri, Fizyoterapistin görevleri, Diğer personel”

olarak tanımlanmaktadır. 16. Madde’nin “n” bendinde Rehber Öğretmenlerle ilgili olarak,

“Merkezde psikoloğun görevlendirilememesi hâlinde rehber öğretmen psikologun yürüttüğü görevleri yapar. Rehber öğretmene gerektiğinde haftada on saati geçmemek üzere Kurulca belirlenen esaslar doğrultusunda destek eğitimi görevi de verilebilir.”

olarak tanımlanmaktadır. Bu yönetmeliğe göre “rehber öğretmen sertifikası” olmayan sosyologların çalışması için uygun yasal çerçeve görünmemektedir. Ancak yine de sınırlı olarak sosyolog çalıştırıldığı görülmektedir. Ancak maalesef bir çok iş imkanında olduğu gibi aynı fakültelerden mezun olunmasına rağmen sosyologlara haksızlık yapılmaktadır. Nitekim sosyologlar toplum içerisinde önemli olan özel eğitim ve rehabilite alanlarında çalışma yeteneğine ve becerisine sahiptir. Yapılacak basit yasal düzenlemelerle sosyologlar ülkemizde daha fazla istihdam edilebilir. Bu istihdam ile birlikte toplum içerisinde var olan istenmeyen durumlarda azalmaların olduğu görülecektir.

İlginizi Çekebilir: Sosyologlar Felsefe Grubu Öğretmeni Olabilir Mi?

Merhaba, Anadolu Üniv. Sosyoloji (Pedagojik Formasyon) ve Hitit Üniv. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Şimdi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans tez dönemindeyim. Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık süreci ve tercih dönemlerinde ücretli danışmanlık yapmaktayım. iletişim için: hcakmak805@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (17)

Popüler Yorumlar
  1. Hakan Çakmak 10 Ağustos 2021

    Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim Sena Hanım. Birey nasıl ki tek başına var olamazsa insan olan her kurumda da sosyolog olmalıdır. Rehberlik öğretmeni, rehabilitasyon merkezleri, ilçe ve illerde ki kamu kurumları da dahil olmak üzere…

  2. Kesinlikle formasyon geri gelmeli ve bizlerinde rehberlikte çalışma hakkı olmalı ki var olan bir haktı zaten resmen verilen hakkı geri alıyorlar.Sosyoloji gibi toplum odaklı bir bölümün nasıl toplumdan soyutlandığını yaşıyoruz içinde bulunduğumuz durumda.

  3. Hakan Çakmak 9 Ağustos 2021

    Merhaba Aysel Hanım, rehabilitasyon merkezlerinde bizler bir dönem alınan rehberlik sertifikaları ile çalışabiliyorduk ama yasal değişiklikle şuan malesef ki çalışamıyoruz. Bence bu büyük bir hata çünkü sosyologlar rehabilitasyon ve özel eğitim konusunda çok iyi işler çıkatabilecek meslek mensuplarıdır. Ben kpss de atanabilmenizi öneririm eğer olmuyorsa özel öğretim kursu ya da özel liselerde başvuru yapıp eğer olursa başlamınızı öneririm. Ama özel okullarda malesef mesleğimiz hak ettiği karşılığı tam göremiyor inşallah yakın zamanda şartlar daha geliştirilir sizler de istediğiniz alanda daha keyifle çalışabilirsiniz. Başarılar dilerim…

Yapılan Yorumlar
  1. Aysel Bozkurt 9 Ağustos 2021

    Günaydın,sosyoloji mezunuyum,formasyon da aldım.İs arıyorum fakat özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri,sosyoloji mezununu almadıklarını söylüyorlar.Onlara gelen yönetmelik öyle diyormuş,çalışmak kendimi gelistirmek istiyorum,nereden başlamalı ne yapmalıyım bilmiyorum….

    • Hakan Çakmak 9 Ağustos 2021

      Merhaba Aysel Hanım, rehabilitasyon merkezlerinde bizler bir dönem alınan rehberlik sertifikaları ile çalışabiliyorduk ama yasal değişiklikle şuan malesef ki çalışamıyoruz. Bence bu büyük bir hata çünkü sosyologlar rehabilitasyon ve özel eğitim konusunda çok iyi işler çıkatabilecek meslek mensuplarıdır. Ben kpss de atanabilmenizi öneririm eğer olmuyorsa özel öğretim kursu ya da özel liselerde başvuru yapıp eğer olursa başlamınızı öneririm. Ama özel okullarda malesef mesleğimiz hak ettiği karşılığı tam göremiyor inşallah yakın zamanda şartlar daha geliştirilir sizler de istediğiniz alanda daha keyifle çalışabilirsiniz. Başarılar dilerim…

      • F.Nur Tekin 30 Mayıs 2023

        Sertifika da çok gereksiz.zaten sosyoloji okurken bir çok derste o konuları gõrüyoruz.tekrar bir daha gereksizce bir eğitim oluyor hem zamanımız hem paramız gidiyor.aile danışma sertifikasıda,rehberlik sertifikasıda çok gereksiz.aile sosyolojisi dersini boşuna mı gördük.aile danışmanlığı sertifikası diye bir şey çıkardılar.biz niye okuyoruz bu üniversiteleri…durmadan zora koşuyorlar bıktıriyorlar ömrümúz gidiyor didinmekten ben 50 yaşıma geldim.pedagojik formasyonum var.7 sene önce almıştım.sosyoloji mezunuyum.aradan yıllar geçti.yaşa takıldıklari için memur olamadım.öğretmenlik içinde felsefe grubu õğretmenliği için alan açmadiklari için yada çok az açtiklari için õgretmende olamadım.ústelik iki çocukla,evli,olduğum halde birde bir hastama bakarak dişardan bitirmiştim acíkõgretim sosyoloji yi.okurken hep düşünúrdüm sanki profosör olacagız diye..o kadar çok kitap okadar çok ders görüyoruz ki mezun oluyoruz ama bir de bir sürü sertifika almamizı koşulluyorlar canımızdan beziyor enerjimiz túkeniyor.egitim sistemi degişmeli.insanlarin umuduyla oynanmamalı,zamanı,enerjisi ve parası sömürülmemeli.Eğitim sistemi değişmeli.

    • aysel hanım pedagojik formasyon programı kaldırıldı diye duymuştum. Siz ne zaman ve hangi üniversiteden aldınız yardımcı olurmusunuz.

    • Merhaba. Ben bu sene sosyoloji bölümünden mezun olacağım inşallah. Fakat psikoloji bölümünde yeterli hoca olmadığımdan dolayı bize psikoloji dersi verilmiyor. Mağdur durumda oluyoruz. Bunun önüne nasıl geçebiliriz? Aslında 4 tane psikoloji dersi aldım fakat bunların akts 16 ediyor kredisi 12 ediyor. Krediye bakılıyor dediler. Fakat Anadolu üniversitesinden bir arkadaşım açıktan mezun oldu ve onun transkrptinde akts yazıyor ve formasyon kabul edildi. Bu durumda akts ye mi yoksa krediye mi bakılıyor?

      • Hakan Çakmak 9 Aralık 2022

        Betül Hanım merhaba,
        Aslında bu konuyla ilgili universitenize talepte bulunarak başka üniversiteden de olsa hoca getirilerek sağlanabilir. Eğer gelmez ve bu şekilde mezun olursanız formasyon almaya hak kazanamazsınız. Çünkü orada akts ye değil krediye bakılıyor. Sadece şunu öneririm mezun olmayın. Sınıfınızı örgütleyin üniversitenizi dilekçe yağmuruna tutun. Evet Acikogretim fakülteleri kredileri formasyona uygun veriyorlar.

  2. Kesinlikle formasyon geri gelmeli ve bizlerinde rehberlikte çalışma hakkı olmalı ki var olan bir haktı zaten resmen verilen hakkı geri alıyorlar.Sosyoloji gibi toplum odaklı bir bölümün nasıl toplumdan soyutlandığını yaşıyoruz içinde bulunduğumuz durumda.

    • Hakan Çakmak 10 Ağustos 2021

      Kesinlikle sizinle aynı fikirdeyim Sena Hanım. Birey nasıl ki tek başına var olamazsa insan olan her kurumda da sosyolog olmalıdır. Rehberlik öğretmeni, rehabilitasyon merkezleri, ilçe ve illerde ki kamu kurumları da dahil olmak üzere…

  3. Ben eğitim fakültesi mezunuyum .
    Acikögretim sosyoloji bitirdim.
    Özel okulda pdr olabilmem için ne yapmalıyım?

    • Hakan Çakmak 29 Temmuz 2022

      Merhaba Reyhan Hanım,
      Eğitim fakültesinde ne bitirdiniz bilemiyorum. Ama eğitim fakültesi olarak öğretmenlik hakkına sahipsiniz. AÖF’den sosyoloji bitirdiğiniz için özel okullara başvuru yapmalısınız. Eğer ekstra bir olumsuz durum yoksa anlaşacağınız kurum sizin o şekilde çalışmanızı başlatacaktır.

  4. Bahriye Gürpınar Geredeli 10 Şubat 2022

    Merhaba, İstanbul Üniversitesi (AUZEF) Sosyoloji mezunuyum. Kocaeli Üniversitesi Pedagojik Formasyon Eğitimi, Marmara Üniversitesi Aile Danışmanlığı Eğitimi aldım. Şuan bir belediyede Aile Danışmanı olarak çalışıyorum, evlenen çiftlere de Evlilik Danışmanlığı hizmeti veriyoruz . Bu konuda tereddüt edenler için bu yorumu yapma gereği duydum. Alınan her eğitimi destekleyici programlara da katılarak yol alırsanız, hedefinize ulaşırsınız. Önce hayal kurun, hedefleyin, isteyin, planlayın, emek verin ve başarıya ulaşın. Hayalleriniz için hangi yaşta olursanız olun, asla geç değildir. Saygılarımla.

    • Umut verici bir yorum yapmışsınız ve söylediklerinizde çok haklısınız maalesef çabalamadan bir yere gelinmiyor bu arada ne kadar maaş alıyorsunuz paylaşır mısınız bizimle?

  5. Berra mutlu 29 Temmuz 2022

    Hayırlı Günler, ben sosyoloji mezunuyum ve daha formasyon almadım. Formasyon almadan özel bir kurumda rehberlik yapabilir miyim formasyon şart mı yoksa formasyon olsa bile yapamıyor muyum? Bilgilendirirseniz çok sevinirim

    • Hakan Çakmak 29 Temmuz 2022

      Merhaba Berra Mutlu,
      öncelikle formasyon belgeniz olmadan çalışma şartınız çok çok düşük bir ihtimal olacaktır. Mümkün olduğu kadar formasyon belgesine sahip öğretmenlik ataması yapılabilecek kişilere öncelik verilmektedir. Eğer en kısa zamanda formasyon alırsanız. Düşündüğünüz anlamda daha avantajlı olabilirsiniz.

  6. Merhaba sosyoloji mezunuyum pedagojik formasyon alıp özel anaokulunda rehber öğretmen olabiliyormuyum
    Yada pedagojik formasyon almadan bu sadece aile danışmanlığı sertfikasi alsam mümkün oluyor mu

    • Hakan Çakmak 27 Haziran 2023

      Merhaba,
      pedagojik formasyon farklı aile danışmanlığı sertifikası farklı şeyler. Formasyonunuz olmadan Aile Danışmanlığı Belgesi alabilirsiniz. Sosyologlar genel olarak Felsefe Grubu Öğretmeni olarak alırlar formasyonu ve özel okullarda dolaylı yollardan rehber öğretmen olarak çalışırlar. Aile Danışmanlığı belgesi almanız sizi öğretmen yapmaz dolayısıyla anaokulunda öğretmen olarak çalışamazsınız. Dolaylı olarak yapabilirler mı yapabilirler ama yasal olarak böyle bir hakkınız yok. Size tavsiyem AÖF’den çocuk gelişimi okuyun. Teşekkürler, iyi günler.

      • Neşe Vardarlı 31 Ekim 2023

        Merhaba, ben size biraz farklı bir şey sormak istiyorum Hakan Bey,
        2002 yılında sosyolojiden mezun oldum akabinde tezsiz yüksek lisans yaptım, Kpss ve gerekli krediler tamam olduğu için rehber öğretmen olarak atandım. Göreve başladığımda ayrıca rehberlik sertifikası da aldım. Bu arada aile danışmanlığı sertifikası, klinik psikoloji yüksek lisansı ve terapist yetiştirme programlarını da bitirdim. Şimdi soruma gelmek isterim, kısacası aile danışma merkezi açmak biraz zor. en az 2 meslek elamanı, çalışanı vb.. şartları var. Benim merak ettiğim devlette rehber öğretmen olarak görev yapan ben, aile danışmanlık merkezi değil de bireysel danışma merkezi açsam yasal olarak buna hakkım var mı?
        Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir