Sosyoloji bölümü mezunlarının yüksek lisans yapabileceği alanlar, bölümün disiplinler arası çalışmalara uygunluğu dolayısıyla çok sayıdadır. Bu doğrultuda en önemli nokta, mezun olan öğrencinin çalışma yapmak istediği, uzmanlaşmak istediği alanı seçmesidir. Sosyoloji, çok geniş bir alana hitap eden, birçok yan alana sahip bir disiplin olması sebebiyle de uzmanlaşmak istenilen konular ve dalların sayısı çoktur. Bu geniş yelpaze sosyoloji öğrencileri ve mezunları için bir avantaj olarak değerlendirilmektedir. Sosyoloji yüksek lisans programları;
- Sosyoloji Anabilim dalı Yüksek Lisans Programı
- Aile Danışmanlığı Yüksek Lisans Programı
- Medya ve Kültürel Çalışmalar Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Felsefe Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Göç Çalışmaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Kadın Çalışmaları / Araştırmaları yüksek Lisans Programı
- Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Toplumsal Yapı ve Değişme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
- Sosyometri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı
Başlıklar
Sosyoloji Bölümü Alan Dışı Yüksek Lisans Yapmak
Yüksek lisansa dair en çok merak edilen sorulardan biri de alan dışı bir programda yüksek lisansın yapılıp yapılamayacağı sorusudur. Elbette alan dışında yüksek lisans yapılabilir. Ancak bunun için o bölümü açan üniversitenin ve bölümün kabul koşullarında ‘disiplinler arası alım’ maddesinin bulunması gerekmektedir. Bazen de doğrudan birkaç bölümün adı verilmekte ve bu bölümlerden alım yapıldığı ilan edilmektedir. Başvuru yapılmadan önce bu ilanlar ve duyurulara mutlaka bakılmalıdır.
AÖF Sosyoloji Mezunları Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
AÖF Sosyoloji bölümü mezunları da örgün öğretim mezunları ile doğrudan ayna haklara sahiplerdir. Bu nedenle tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarının tamamına başvuru yapabilmekte ve akademik kariyerlerini sürdürebilmektedirler.
İlginizi Çekebilir: Aile Danışmanlığı Nedir?
Sosyoloji Yüksek Lisans Kimler Yapabilir?
Sosyoloji yüksek lisans programlarına kimlerin alınacağı bölüm kararına bağlıdır. Yapılan duyurularda herhangi bir koşul belirtilmez ise her alandan kimseler sosyoloji bölümünde yüksek lisans yapabilmektedir. Sosyoloji bölümü, tüm bilimsel disiplinlerle ilişkili olduğundan her alandan kişiler çalışma yapılabilmektedir.
Sosyoloji Yüksek Lisans Şartları Nelerdir?
Sosyoloji bölümünde yüksek lisans yapma şartları bazen okuldan okula değişmektedir. Ancak yine de genel olarak aranan şartlar benzerdir. ALES 60 ve üstü bir puan almak, YDS veya YÖK-DİL’den bir yabancı dil puanı almak (bazı okullarda sadece dil puanınızın olması yeterli iken bazı okullar en az 40 puan almayı şart koşmaktadır) gibi koşullar istemektedir. Bunların dışında bilim sınavında en az 50 almış olmak gerekmektedir. Eğer okul tercih ediyorsa mülakatları da başarı ile geçmek gerekmektedir. Lisans ortalaması da 2.00’ın üzerinde olmalıdır. Yine de öncelikle başvurulacak okulun ve bölümün başvuru koşulları incelenmelidir.
İlgili İçerik: Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Sosyoloji Yüksek Lisans Kaç Yıl Sürer?
Sosyoloji tezli yüksek lisans programı, 2 dönem ders dönemi, 2 dönem tez dönemi olmak üzere toplam 4 dönem yani 2 sene sürmektedir. 2 dönem de uzatma hakkı bulunmaktadır. En fazla 3 sene içerisinde bitirme zorunluluğu vardır ancak olağandışı durumlarda enstitüye yazılacak bir dilekçe ile 1 dönem daha uzatma hakkı tanınabilmektedir.
Sosyoloji tezsiz yüksek lisans programı ise yalnızca 2 ders döneminden oluşmaktadır. Uzatma koşulları ise okulların veya enstitülerin yönetmelikleri doğrultusunda değişkenlik göstermektedir.
İlginizi Çekebilir: Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehberlik Öğretmeni Olabilir Mi?
Üstad selamlar.
Sosyolojide yukarıda saydığınız alanlardan en çok akademisyen açığı bulunanlar hangisidir acaba.
Yada hangisinden yüksek lisans yaparsak daha fazla eğlenceli olur