Sosyoloji Tercih Edilmeli Mi? Peki, Aöf Sosyoloji?

Sosyoloji Tercih Edilmeli Mi? Peki, Aöf Sosyoloji?
1

Okumayı seviyorsanız, gözlem yapma yeteneğiniz varsa, diğer insanlardan farklı olarak düşünme ve olayları analiz etme yeteneğine de sahipseniz kesinlikle tercih etmelisiniz. Ayrıca unutmayın ki sosyoloji öyle bir bilimdir ki mühendislikten hukuka hukuktan diş hekimliğine diğer bilim dallarında okuyan ya da mezun olan kişiler tarafından da merak edilip öğrenmek istenilen bir bilimdir. Böyle kıymetli bir alanı bitirip “Sosyolog” olmak için elbette tercih edilmelidir.

Sevgili genç arkadaşlar bu yazı “Sosyologer” sayfasını takip eden ve tercih dönemi içinde kendisi ya da etrafında tercih yapacak kişiler arasında sosyoloji bölümünü yazıp yazmamakta tereddüt eden genç arkadaşlarımız için bir rehber olması için yazıldı.

Sosyoloji biliminin ülkemiz sınırları içerisinde maalesef ki çok bilinmeyen, yöneticiler tarafından da kıymeti hak ettiğinden çok az kalan bir alan olduğu maalesef bir gerçektir. İş imkânı sınırlı olmasına rağmen sosyal bilimler içinde çok geniş bir alana sahip olan bir bilim elbette tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki sosyologlar sadece kendi ülkemiz sınırları içerisinde çalışmak zorunda değildir. Çünkü sosyoloji bir bilimdir ve bilim evrensel özelliğe sahip olduğu için her yerde aynı bilimsel terminoloji ile çalışabilir. Sözün özü, ben olsam tercih ederim.

Aöf (Açıköğretim Fakültesi) Sosyoloji Bölümü Tercih Edilmeli Mi?

Açıköğretim Fakültesi çeşitli sebeplerle örgün eğitime devam edemeyecek olan ancak örgün olmasa da okumaya, eğitim almaya devam etmek isteyen kişiler için oluşturulan bir öğretim şeklidir. Eğer siz sosyoloji okumayı istiyor ancak çeşitli şekillerde örgün öğretim okuyamayacak durumdaysanız kesinlikle tercih etmelisiniz. Ayrıca açıköğretim fakültesi mezunları örgün öğretim mezunları ile aynı haklara sahip olmaktadır. Öğretmenlik formasyonu, yüksek lisans yapma gibi haklara yasal olarak sahip oluyorlar ancak bazen bazı durumlar hariç ki bir örnek vermem gerekirse İzmir’ de bir devlet üniversitesi sosyoloji yüksek lisans başvurusuna örgün öğretim mezunu olmak şartı gibi bir şart koymuştu. Bu tarz özel şartlarda başvuru yapamazsınız ama böyle özel sınırlandırmalar olmazsa sizler de her türlü hakkınızı kullanabilirsiniz. O yüzden tercih edilebilir ama örgün öğretim her zaman önceliğim olur.

Sosyologer’i Instagram’dan takip etmek için buraya tıklayınız.

Sosyoloji Okumak Mantıklı Mı?

Sosyoloji okumak bazen puan zorunluluğu, bazen öğretmenliğe geçiş için bazen de Sosyologer’ın kurucusu Erel Alkan gibi sınava hazırlanırken en başından istekle yazılan bir bölüm olarak farklı sebeplerle yazılmasına rağmen o ya da bu şekilde sosyoloji ile tanışan kişilerin büyük bir çoğunluğunun sonrasında iyi ki demesiyle sonuçlanır. Mantıklı mı sorusunun karşılığı Türkiye’ de bölümü bitirir bitirmez işe girmek olarak algılanmaktadır. Bu çerçevede baktığımızda evet demem biraz zor olur ama severek bir bölüm okuma, hayata bakış açısının değişimi, toplumu katmadan yapılan her analizin nasıl eksik kaldığı gibi olumlu katkıların yanında evet iş imkânının kısıtlı da olsa geriye dönüp baktığında iyi ki okumuşum diyeceğiniz bir bölüm ki bence mantıklıdır.

Sosyoloji Okumak İçin Gerekenler

Sosyoloji okumak için

  • Okumayı sevmelisiniz,
  • Analiz edebilme yeteneğiniz olmalı,
  • Olanlar ve olması gerekenler arasında düşünsel anlamda çalışabilen yani rasyonel ve ideal olan durumları değerlendirme ve her ikisinin de farkında olabilme özelliğiniz olmalı,
  • Ölene kadar öğrenmeye açık olmalısınız,
  • Bence bu özelliklerden farklı bir özellik olarak ise diğer insanlardan daha farklı bakış açısı, onlara göre daha farklı analiz etme ve hoşgörü oranınızın daha yüksek olması gerekiyor. Bu özellik sizi toplum içerisinde bazen anlaşılmaz, garip, değişik gibi algılatabilir. Siz bunlara takılmadan yaşamaya devam edebilecekseniz elbette tercih edin.

Sosyologer’i Twitter’dan takip etmek için buraya tıklayınız.

Sosyoloji Dersleri Zor Mu?

Hayır. Sosyoloji dersleri zor dersler değildir aksine çok keyifli derslerdir. Vize ve final haftalarında mesela yurt gibi bir ortamda kalacaksanız arkadaşlarınız masa başında ders çalışırken sizler bazen koridorlarda bazen yatağınızın üzerinde sürekli okurken, bazen ezber yaparken ama genel olarak sonucunda alacağınız bilgi ve donanımın verdiği haz ile birçok anı biriktirerek ileride hatırlayacaksınız.

aof sosyoloji tercih edilmeli mi

Sosyoloji Bölümü İyi Olan Üniversiteler

Süleyman Demirel Üniversitesi (Torpil yaparak bir süre eğitim aldığım ve şuan Türkiye’de birçok sosyoloji bölümüne dağılan hocalarıma saygı ve sevgilerimi iletmiş olayım bu vasıtayla) Elbette çok kaliteli hocalarımız bu bölümde hala görev yapmaktadır (Songül Sallan Gül hocam gibi).

Süleyman Demirel Üniversitesi’nde eğitim aldığım dönemde bir hocamın bir sözü vardı.

N.A: “Sosyoloji sağdan üç adım soldan üç adım kentlerde okunmamalıdır. Mesela İstanbul’da kapıdan dışarı adım attığın an başlar sosyoloji derdi.” Bu söze katılmamak imkânsız ama bu daha küçük üniversitelere haksızlık olur. Bazı küçük üniversitelerde alanlarında çok kıymeti hocalarımız vardır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyoloji Bölümü Öğrencileri Nerelerde Staj Yapabilir? | Korkmaz Sural

Sosyoloji bölümü için ilk yirmi üniversite önerim:

  1. Koç Üniversitesi
  2. Boğaziçi Üniversitesi
  3. Galatasaray Üniversitesi
  4. ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)
  5. Bahçeşehir Üniversitesi
  6. İstanbul Bilgi Üniversitesi
  7. İstanbul Üniversitesi
  8. Ankara Üniversitesi
  9. Hacettepe Üniversitesi
  10. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  11. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  12. Ege Üniversitesi
  13. Dokuz Eylül Üniversitesi
  14. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (Fatih Kahraman hocamızı incelemenizi naçizane öneririm.)
  15. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Muammer Tuna, Vefa Saygın Öğütle, Sergender Sezer hocalarımızın emekleri yadsınamaz.)
  16. Süleyman Demirel Üniversitesi (Özellikle Songül Sallan Gül hocam başta olmak üzere, Cevdet Yılmaz, Özlem Kahya Nizam, Cihad Özsöz(Bir mail kadar yakındır.), Çiğdem Manap Kırmızıgül hocalarımızın katkıları yadsınamaz.)
  17. Karabük Üniversitesi (Özellikle Adem Sağır hocamızın öncülüğünde online yaptıkları çalışmalar ve hocamızın sosyolojiye yaptığı çağrı çok kıymetlidir.)
  18. Akdeniz Üniversitesi (Suat Kolukırık hocamızın katkıları çok kıymetlidir.)
  19. Anadolu/Mersin Üniversitesi
  20. Bursa Uludağ Üniversitesi

Not: Bu sıralamayı puan ya da başarı sırlamasına göre değil büyük kentlerin dışında bu alanda göz önünde olan üniversiteler ve kıymetli hocalarımızı baz alarak hazırladım.

Sosyoloji Bölümünün Geleceği

İnsanlar sosyal varlıklar oldukları için insanın olduğu her yerde sosyoloji bilimi var olacaktır. Özellikle değişen toplum yapısı sosyolojik bakış açısına ihtiyaç duyacaktır. Kentleşme, göç, suç, çocuk, hukuk, siyaset, din, bilgi, eğitim, çalışma ya da endüstri, kültür sosyolojisi gibi çalışma alanlarına sahip olan bir bilim dalının geleceğin bugünden daha iyi olacağını düşünmek yerinde olacaktır.

Sosyoloji Okuyanlar Memnun Mu?

Evet, sosyoloji okuyanlar genelde memnun olurlar. Onların memnun olmadıkları okudukları alanlarda iş bulma imkânının dar olması, okudukları bilimin toplumda hak ettiği değerden daha az değer görmesi gibi sorunlardır. Temennimiz yetkililerin bu alanda daha çok istihdam yaratmasıdır. Çünkü,

Daha çok istihdam sosyologların çalışmasına, sosyologları çalışan toplumlar ise daha huzurlu ve mutlu yaşayan toplumlara sebep olur.

Sosyoloji Tercih Kodu Nedir?

Sosyoloji tercih kodu, ÖSYM kılavuzunda her bir bölüm için farklı bir tercih kodu sunulmaktadır. Ücretsiz, burslu, yüzde elli burs gibi çeşitli şekillerde yaklaşık olarak 152 ‘ye yakın sosyoloji bölümü bulunmaktadır. Size yararlanmanız için iki link bırakacağım. İlki sosyoloji bölümüne 2020 yılında yerleşenlerin netlerini göstermek için (Resmi sosyoloji sıralamasını da görebileceksiniz.) ikincisi ise ÖSYM kılavuzu linki bu linkle ilgilendiğiniz bölümün tercih koduna ulaşabilirsiniz.

  1. Sosyoloji (EA) | TYT-AYT Net Sihirbazı (yok.gov.tr)
  2. pdf (osym.gov.tr)

Aöf Sosyoloji Tercih Kodu Nedir?

Aöf sosyoloji tercih kodları şu şekildedir;

  • 101010819- Anadolu Üniversitesi
  • 101411134-Atatürk Üniversitesi
  • 105611289- İstanbul Üniversitesi

Bol şanslar.

Hakan Çakmak

Sosyolog/ Rehber Öğretmen

thumbnail
Önerilen Yazı
Sosyoloji Bölümü Mezunları Rehberlik Öğretmeni Olabilir Mi? 15 Soru 15 Cevap

 

Merhaba, Anadolu Üniv. Sosyoloji (Pedagojik Formasyon) ve Hitit Üniv. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunuyum. Şimdi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans tez dönemindeyim. Üniversiteye giriş sınavlarına hazırlık süreci ve tercih dönemlerinde ücretli danışmanlık yapmaktayım. iletişim için: hcakmak805@gmail.com

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Hakan Çakmak 9 Ağustos 2021

    Sevgili arkadaşlar,
    Bir eksiği düzeltmek istiyorum. İlk 20 sıralaması içerisine Marmara Üniversitesi aklımdayken yazmayı unutmuşum. Çok kıymetli akademisyen İbrahim Karataş hocamın fark etmemi sağlaması üzerine ilk 5 sıra içerisinde rahatça önerebileceğimiz bir ekleme olarak belirtmek isterim. İbrahim Hocamıza tekrar çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir