Takım Koçluğu

Takım koçluğu hakkında bilgiler verilmiştir.

Takım Koçluğu
takim koclugu
0

Mesleki bir unvan olarak takım koçluğu yüksek bir performansa sahip olabilmesi adına takımını sürekli olarak destekleyen ve motivasyon devamlılığını sağlayan kişidir. Gereken yerlerde taktikler veren ve takımı en iyi şekilde yöneten kişilerdir.

Son derece dinamik bir yapı sergileyen takımlarda ya da gruplarda kişilerin bir arada tutulması, yapılan işe dair teknik bilgilerin aktarılması ve kişiler arası iletişimin güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Böyle durumlarda takım koçluğu kavramı büyük bir önem taşıyor.

Bu kişiler teknik anlamda bilgi yüklü olmakla birlikte kişiler arası iletişim konusunda da son derece deneyimli kişilerdir. Takım koçu olarak görev yapan kişilerin belli başlı görevleri vardır. Takımların başarısını yükseltebilmek adına bu kişiler son derece girişimci ve sorunlara farklı açılardan yaklaşabilen kişilerdir. Bir ekip ruhunu en iyi şeklide yaşatmayı başaran kişiler arasında yer alırlar. Her bakımdan çevrelerini destekleyici kişiler de denilebilir.

Takım Koçlarının Görevleri Nelerdir?

Belli gruplara ya da takımlara koçluk yapan profesyonel kişilerin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Takımlarda görev alan tüm oyuncularda ya da üyelerde psikolojik olarak güven ortamı oluşturabilmek
  • Takım üyelerinin her bilgiyi bir arada öğrenmesini sağlamak
  • Takımların ulaşması gereken tüm hedefleri kişilere aktarmak ve bunlara ulaşmak için gerekli motivasyonu sağlayabilmek
  • Takım üyelerinin birbirleri ile doğru iletişim kurabilmelerini sağlamak ve empati kurabilmelerine yardımcı olmak.
  • Kişilerin birbirlerine karşı her zaman yapıcı bir şekilde yaklaşabilmelerini sağlamak
  • Çalışma şeklinin takım üyeleri tarafından anlaşılmasını sağlamak
  • Görevlerin ve ilişkilerin daha yapıcı şekilde yerine getirilmesini sağlamak

Bunların dışında takım üyelerinin belirlenen amaçlara olan bağlılığı artırmak önemli bir görevidir. Bununla birlikte takım kültürünün oluşmasına destek vermek, takımın motive olmasını sağlamak ve problemlerin daha kolay bir şekilde çözülebilmesini sağlamak önemli görevleri arasında yer alıyor. Son derece özel olan bu meslek için takım koçluğu eğitimi almak hizmetin kalitesi açısından son derece önemlidir.

Takım Koçu Nasıl Olunur?

Takım koçluğu nedir sorusu kadar merak edilen konulardan birisi de bu mesleğin ne şekilde kazanıldığıdır. Takım koçu olmak isteyen kişilerin mutlaka akademik olarak son derece iyi eğitimler almış olması gerekiyor. Kişiler hangi alanda bir takıma koçluk yapacak ise o alanda üniversitelerin dört yıllık lisans programlarından mezun olmaları gerekiyor. Birçok farklı alanda verilen takım koçluğu hizmeti kişilerin aynı zamanda yüksek lisans yapmasını da gerekli hale getirebilir.

Kişiler eğer üniversite eğitimi almamışlarsa ya da alanlarında daha da yetkin bir kişi haline gelmek isterlerse bu alanda özel sertifikasyon programlarına dâhil olabilir ve gerekli eğitimleri daha detaylı olarak alabilirler.

Bu alanda hizmet verecek olan kişilerde birtakım özellikler aranır. Öncelikle iletişim gücünü geliştirmiş olması gerekiyor. Bilgilerini karşı tarafa kusursuz bir şekilde aktarabilmesi bu kişilerin en önemli özelliklerindendir. Esnek çalışabilmesi ve kişilerle rahat bir şekilde iletişim kurabilmesi de önemli faktörlerdir. Motivasyonu yükseltebilmek için hayata daima pozitif bakış açısına sahip olabilmek, sorunları görebilmek ve çözümcü yaklaşabilmek en önemli özellikleri arasında yer alıyor. Kısacası profesyonel takım koçları grup çalışması ruhunu destekleyebilecek ve yönetebilecek kişilerdir.

Sosyologer, tüm platformda sosyoloji çerçevesinde paylaşımlar yapan ve sosyologlara yayın imkanı tanıyan dijital bir platformdur. Dijital sosyoloji arşivi oluşturma amacı ile kurulmuştur.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir