Tez savunması, yüksek lisans ve doktora tezinizi bitirdiğinizde tezinizin başarısını ölçmek için yapılan bir sınavdır. Tez savunmasına girmeden önce birçok kişinin ne yapacağını bilmediği görülmektedir. Bu nedenle yüksek lisans savunmasını daha yeni tamamlamış biri olarak sizlere deneyimlerimi aktarmak istedim.
Başlıklar
- Tez Savunması Nasıl Yapılır?
- Tez Savunmasında Neler Sorulur?
- Tez Savunmasında Düzeltme Almak?
- Tez Savunmasında Ne Giyilir?
- Tez Savunması Ne Zaman Yapılır?
- Tez Savunması En Geç Ne Zaman Yapılır?
- Tez Savunma Tarihi Nasıl Alınır?
- Tez Savunması Ne Kadar Sürer?
- Yüksek Lisans Tez Savunması Kaç Dakika?
- Tez Savunma Sunumu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hocaların Sorusuna Verebileceğim Bir Cevap Olmazsa Ne Yapmam Gerekir?
- Çalışmamın Sonuçlarını Tüm Açıklamalarıma Rağmen Doğru Bulmayan Hoca Olsaydı Ne Yapmam Gerekirdi?
Tez Savunması Nasıl Yapılır?
Tez savunması yapmanın genel geçer bir kriteri olmasa da benim gözlemlediğim, sunumlarınızın akıcılığına bağlı olarak çok uzun veya çok kısa olmaması gerektiğidir. Savunma yapmadan önce tezinizdeki önemli, vurucu bölümleri bir slayt hazırlayarak belirtebilirsiniz. Savunma esnasında tezinizi bir bütün olarak görüp anlattıklarınız arasında bağlantılar kurabilirsiniz.
Ben savunmamı yaparken tezimi hikayeleştirerek akıcı bir şekilde anlatmayı uygun gördüm ve sunumum 29 dakika sürmesine rağmen sunum bittikten sonra olumlu geri dönüşler aldığım için kimsenin sıkılmadığını fark ettim. Ben sunumlarda detaya önem veren birisiyim ve genelde her şeyden bahsetmek istiyorum bu nedenle 15-20 dakikada sunum yapmam zor oluyor. Savunma esnasında telefonumun kronometresini açtım ve o şekilde süreyi anca 29 dakikaya indirebildim. Benim gibi detaycıların kesinlikle savunma esnasında kronometre kullanmasını tavsiye ederim.
Tabii ki dinleyicileri anlatım esnasında ara ara slaytınızdan resim, veri örneği veya tablo gibi görsel araçlara yönlendirdiğinizde hem daha keyifli geçer hem de yine kimseyi sıkmamış olursunuz. Hocaları sıkmamaya özen göstermek önemli bu nedenle isterseniz siz de buna benzer bir yol tercih edebilirsiniz.
Tez Savunmasında Neler Sorulur?
Tez savunmasında sorulabilecek sorular tamamen tezinizin içeriğine bağlı olacaktır. Bazen soru gelmeyebilir sadece yorum, eleştiri veya katkı da gelebilir. Savunmaya girmeden belirli bir süre önce zaten sizler jüri üyelerinize tezinizi teslim ediyorsunuz. Onlar tezinizi önceden okuyup notlar alabiliyor ve savunmada size o notlardan sorular yöneltilebiliyor. Veyahut savunma esnasında söylediğiniz bir bilgi üzerinden de size sorular gelebilir.
İşinize Yarayabilir: Tez Önerisi
Tez Savunmasında Düzeltme Almak?
Tez savunmasında düzeltme alırsanız bağlı bulunduğunuz üniversitenin prosedürüne göre yüksek lisans için genelde 3 ay veya doktora için 6 ay sonra tekrardan savunmaya girebiliyorsunuz. Düzeltmeyi tezinizde çok fazla eksik varsa ya da teorik çerçeve, yöntem ve bulgular arasında bilimsellikten uzak bir hava varsa alırsınız. Böyle bir durum yoksa teziniz başarılı bulunur ve belki ufak tefek imla-noktalama veya teze eklemeniz istenen kavram, teori gibi öneriler alırsınız. Bu önerileri yerine getirip tezi enstitüye teslim edersiniz ve işiniz bitmiş olur.
Tez Savunmasında Ne Giyilir?
Tez savunmasında ne giyeceğiniz konusunda bağlı bulunduğunuz bölümün veya hocanızın özel bir isteği yoksa istediğinizi giyebilirsiniz. Zaten bilim yapmaya gidiyorsunuz kılık kıyafete takılacak bir ortam değil sonuçta bilim ortamı. Sizin orada ne giydiğiniz değil ne anlattığınız ne kadar başarılı olduğunuz ön plana çıkmalı, bunu unutmayın. Savunmaya daha fazla odaklanın derim ama bazı yerlerde giyim-kuşam takıntısı olabiliyor o nedenle bu soruyu hocanıza sormanızda fayda var.
Tez Savunması Ne Zaman Yapılır?
Tez savunması, teziniz bittikten sonra ilgili dönem içerisinde jüri önerinizi verip savunma tarihi aldıktan sonra yapılır. Tabii bazı üniversitelerin savunma için belirlediği ayrı zaman dilimleri olabiliyor. Enstitü’nün yayımladığı akademik takvime çok dikkat edin. Bunun haricinde sizin kaç dönemlik lisansüstü öğrencisi olduğunuza da bakmak gerekiyor. Tüm bu detayları enstitü ile çözebilirsiniz.
Tez Savunması En Geç Ne Zaman Yapılır?
Tez savunmasının en geç ne zaman yapılacağı tamamen tezinizin durumuna, üniversitenize, hocanıza, jüri üyelerinin müsaitliğine göre belirlenir. Örneğin siz bahar döneminde tezinizi bitirdiyseniz bahar döneminde savunmaya girebilirsiniz. Veyahut bahar döneminde jüri müsait değilse güz dönemine kalabilir. Belki de danışman hocanız tezi inceleyecek ve savunmaya uygun bulmayacak. Tez savunmasını ne zaman yapacağınız tam netleşmeden biraz belirsiz bir süreç olabilir.
Tez Savunma Tarihi Nasıl Alınır?
Tez savunma tarihi, enstitünüzün yayımlamış olduğu jüri öneri formunu danışmanınız ile doldurduktan sonra alınabilir. Danışmanınızla savunma tarihi belirlersiniz ve sonra jüri önerirsiniz. Sonra evrakları teslim edip savunma tarihinizin netleşmesi için bekleme aşamasına geçersiniz.
Tez Savunması Ne Kadar Sürer?
Tez savunmasının genelde 15-30 dakika arasında olması makbul bulunur. Bazı bireylerin 1 saate yakın sunum yapma deneyimleri olduğunu da duymuştum. Bu tamamen tezinizin kapsamına, içeriğine ve size bağlı diye düşünmekteyim.
Yüksek Lisans Tez Savunması Kaç Dakika?
Yüksek lisans tez savunması 15-30 dakika arasında sürebilir. Ortalama bu dakikaların arasında yapılması önerilse de sizin tezinizin içeriği, kapsamı ve sizin anlatım şekliniz bu süreyi değiştirecektir.
Tez Savunma Sunumu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tez savunma sunumu hazırlarken internetteki sunum örneklerine bakabilirsiniz. Daha önce powerpoint deneyiminiz pek olmadıysa veya genel olarak slayt hazırlamaktan sıkılıyorsanız klasik bir sunum hazırlayabilirsiniz. Bir powerpoint şablonu seçersiniz her sayfaya az az yazı eklersiniz aralara resimler, tablolar eklersiniz ve sunumunuz hazır olur.
Hocaların Sorusuna Verebileceğim Bir Cevap Olmazsa Ne Yapmam Gerekir?
Tezinizi siz kendiniz yazdığınız için hocaların sorusuna muhakkak verecek bir cevabınız olur. Sınava girmeden önce birçok kişi bu konuda stres yaşayabilir, normaldir. Ancak unutmayın ki tezinizin araştırması, veri toplaması gibi baştan sona tüm süreçler size ait, bu nedenle sorulara cevap verememe gibi bir durum asla olmaz. Tez size ait olduğu için kendinizden hep emin olun sorulardan korkmayın. Ama kişisel olarak bilgi eksikliğinden değil de heyecanlanma gibi durumlardan mustaripseniz sorulara hemen cevap vermeye çalışmazsınız biraz beklersiniz sonra sakince cevabınızı verirsiniz.
Çalışmamın Sonuçlarını Tüm Açıklamalarıma Rağmen Doğru Bulmayan Hoca Olsaydı Ne Yapmam Gerekirdi?
Jüri üyesi 3 veya 5 kişiden oluşabiliyor, bu nedenle tezinizin başarılı sayılması için sadece oy birliği değil oy çokluğu da geçerli oluyor. Sunumda bir tane hocayla bu gibi bir sorun yaşama durumunuz olursa ısrarla kendinizi açıklamak yerine teziniz hakkında verilecek kararı beklemeniz daha iyi olur. Savunma esnasında muhakkak sunumunuzu izleyen başka kişiler de olsun ki size yapılabilecek olan herhangi bir haksızlıkta şahitlik edebilsinler. Bu gibi olumsuz örnekleri savunmaya girmeden önce aklınıza getirmemeye çalışın. Keza başınıza hak etmediğinizi düşündüğünüz bir şey gelirse bunun için ilgili yollara başvurup hakkınızı aramanız son derece doğaldır.