TIP FAKÜLTESİ TANITIMI / NEDİR? / NE İŞ YAPAR?

TIP FAKÜLTESİ TANITIMI / NEDİR? / NE İŞ YAPAR?
tıp fakültesi tercih
0

Tıp fakültesi tercihi yapacak adaylar için hazırlanmış olan bu yayında tıp fakültesi dersleri ve tıp fakültesi sıralamarına değinerek, bilgilendirme yapılacak. Dilerseniz, tıp fakültesi öğrencisi tarafından yapılan bilgilendirmemize geçelim;

TIP FAKÜLTESİ

Merhaba, bu yazıda şu an öğrencisi olduğum tıp fakültesi hakkında elimden geldiğince bilgi vermeye çalışacağım. Yazımı iki bölüm olarak planlıyorum. Birinci bölümü henüz tıp fakültesi seçmeye karar vermemiş olanlar için, ikinci bölümü de tıp fakültesini seçmiş ya da kazanmış olanlar için yazacağım.

TIP FAKÜLTESİ SEÇMEDEN ÖNCE

Öncelikle bu yazıyı okuyorsanız tıp fakültesi yazmayı düşünenlerden yani Türkiye genelinde yapılan sınavda belli bir başarıyı yakalamış kişilerdensiniz. Bu sebeple sizi tebrik ediyorum. Bildiğiniz gibi hazırlık okumayıp herhangi bir sınıf düzeyinde kalmazsanız tıp eğitimi 6 yıldır. 6 yıl sonunda ise uzman doktor sıfatına erişmek için sizi bekleyen bir TUS sınavı ve seçeceğiniz bölüme göre değişen uzmanlık eğitimi vardır. Bu bilgileri her yerden edinebileceğinizi düşündüğüm için bu yazıda buraya odaklanmayı düşünmüyorum.
Öncelikle tıp okumak istiyorsanız masa ve sandalyeyi sevmeniz gerekmekte ( tabii oturarak çalışanlardansanız ) bolca kitap , sayfa sayfa not , kısa zamanda öğrenilmesi gereken çok fazla bilgi tıp fakültesinin vazgeçilmezleridir. Durun hemen gözünüz korkmasın. Zaten tıp kazanan biri iseniz az çok çalışma alışkanlığınız vardır . Yani bu bölümü kazanabilen birinin, bitirebileceğini de düşünüyorum. Her şeyden önce kendinizi tatili az olan bir öğrenciliğe ve mesleğe alıştırmanız lazım . Çoğu bölümde sınıf geçmek için sınav haftası çalışmak yeterken tıp fakültesi için bunun geçerli olmadığını tahmin edebiliyorsunuzdur. Belki şu ana kadar yazdığım kısımda sürekli çalışmaktan bahsettiğim için soğumuş olabilirsiniz ama bizim uğraş alanımızın insan canı olduğu
bilinciyle bu bölüme gelmenizi tavsiye ederim. Her bölümde olduğu gibi tıp fakültesinde de severek okuyanlar başarılı olanlardır. Eğer aile isteği sonucu tıp okuyacak olanlardansanız kesinlikle okuyamazsın , yapamazsın diyemem tıp kazanan biri iseniz korkmayın. Belki 6 yılda olmasa da bir şekilde bitirebilirsiniz ama meslek sırasında hastaneler size eziyet olacaksa bir kere daha
düşünün derim.

Son olarak tıp fakültesi seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç noktadan bahsetmek istiyorum. Çok genel olarak değinecek olursam gideceğin üniversitenin kadavra ve mikroskop sayısı , maket yeterliliği yani genel itibariyle labaratuvar imkanları önemli konular arasında ama yetersiz maketi , mikroskobu , kadavrası olan bir yerde okusanız bile kendinizi yetiştirirseniz bunların eksikliğini hissedeceğinizi düşünmüyorum.
Bu konuya çok genel değindiğimin farkındayım çünkü her ne olursa olsun bu faktörlerden en önemli olanı SİZSİNİZ

TIP FAKÜLTESİ KAZANDIKTAN SONRA

Yeni bir tıbbiyeli olarak bu yazıyı okuyorsanız öncelikle tebrik ederim. Hem öğrencilik hem de meslek hayatınınızın başarılı ve mutlu geçmesini dilerim. Belki üst dönemlerinizden İlk sınavlarda çok kasma sınav haftası çalışsan yeter. Sene sonunda zaten çok çalışacaksın biraz dinlen tarzında cümleler işitebilirsiniz. Ben size tam tersini öneriyorum. Yani bunun ilki , sonu yok. Her zaman derslere asılmanızı ve ilgili olmanızı öneririm. Çoğu üniversitede ilk sınavlar, hem konu sayısı hem de zorluk seviyesi olarak öğrenci dostudur. Sizin de bu ilk sınavları iyi değerlendirip yüksek notla başlamanız sene sonunda gireceğiniz final öncesi sizi çok rahatlatacaktır. Bu yazıda Şu çalışma sistemini yaparsanız çok iyi notlar alırsınız gibi cümleler kurmam doğru olmaz diye düşünüyorum. Deneme yanılma yoluyla da olsa kendi sisteminizi kendinizin bulması size daha çok fayda sağlayacaktır. Takdir edersiniz ki herkese hitap eden bir çalışma sistemi belirlemek oldukça zordur ama küçücük bir tavsiye verecek olursam ilkokulda ya da lisede edinmiş olduğunuz ders dinleyebilme alışkanlığınız varsa onu kaybetmemenizi öneririm. Evet üniversite de ders dinleyip ders esnasında küçük notlar almak size fayda sağlayacaktır.

Biraz da uygulamalı derslerin öneminden bahsedip bitireceğim. Anatomi dersini ele alacak olursam bu ders işleyişi çoğu üniversitede hemen hemen aynı diye biliyorum. Önce sınıfta teorik olarak ( PowerPoint sunusu üzerinden ) konular işlenir. Daha sonra sınıf gruplara ayrılarak maketler üzerinden aynı ders tekrar edilir. Benim size tavsiyem bu uygulamalı dersleri arkadaşlarınızla , asistan hocalarla aktif şekilde çalışmanız. Bu şekilde daha akılda kalıcı olacaktır. Yani uygulamalı derste herkesle beraber kavramları öğrenmeye çalışın derim. Amaan sınava kadar zaten unutacağım diye düşünmeyin çünkü sınavdan bir gün önce baktığınız fotokopideki bilgi değil arkadaşınızla tartıştığınız bilgi kalıcı oluyor. Dersi derste öğrenmek uygulamalı dersler için iyi bir metod olsa da teorik dersler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Tek sefer duyduğunuz bilgileri hemen özümsemeniz o kadar kolay olmuyor.

Son olarak yazı boyunca ders çalışmanızı tavsiye etsem de kesinlikle sosyal hayatınızdan ödün vermemenizi öneririm. Üniversitede kulüpler hem hobi edinmede hem de hobiye zaman ayırmada size imkan sağlayacaktır. Ders çalışma uğruna sosyal hayattan mahrum olup mutsuz bir doktor olmanızı istemem. Hem ders hem sosyal hayat nasıl olacak diye düşünmeyin. Emin olun çevrenizde ikisini de eş zamanlı yürüten insanlarla karşılaşacaksınız. Onlardan bu konuda yardım almanızı öneririm.
Biliyorum yazı boyunca herkesten ayrı , çok faydalı şeylerden bahsetmedim. Ne kadar anlatsam da bizzat yaşarken hissettikleriniz farklı olacaktır. Kendi deneyimlerinizin benimkilerden çok daha iyi olması , başarılı ve mutlu bir doktor olmanız dileğiyle
sağlıcakla kalın…

AHMET ARSLAN – TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİSİ

Sosyologer, tüm platformda sosyoloji çerçevesinde paylaşımlar yapan ve sosyologlara yayın imkanı tanıyan dijital bir platformdur. Dijital sosyoloji arşivi oluşturma amacı ile kurulmuştur.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir