Zoom kavramının Türkçe karşılığı büyütmek, yakınlaştırmak, kadraja almak vb. gibi anlamlara gelir. Daha çok sinema ve fotoğraf alanında yapılan zoomlama işlemi, günlük hayatta pek çok insanın farkında olmadan yaptığı bir işlemdir.
Zoomlama işleminin yapıldığı en temel alanlardan birisi sosyal medya uygulamalarıdır. Kuşkusuz sosyal medya kullanan pek çoğumuz, karşımıza çıkan herhangi bir fotoğrafı veya gönderi olarak atmaya karar verdiğimiz fotoğrafı yakınlaştırmış, büyütmüş ve detaylıca incelemiştir. Zoomlama işleminin gereksinimi, karşıda duran görselin, fotoğrafın veya resmin detaylıca incelenmesinde yatar. Ancak bu işlem-yöntem aynı zamanda bir dezavantaj yaratır. Örneğin bir fotoğrafı yakınlaştırmak ve o fotoğrafın bir yerine odaklanmak, o fotoğrafın bütünlüğünün göz ardı edilmesine yol açar. Ayrıca bir resmi yakınlaştırarak, ayrıntılı bir şekilde incelemek; resmin bütünlüğünde herhangi bir sorun olarak görülmeyen unsurun, kusur olarak görünürlüğüne yol açar.
Toplumsalın zoomlanması ise, toplum içerisindeki herhangi bir grubun veya üyenin herhangi bir toplumsal gruba veya üyeye karşı odaklanmasını ifade eder. Toplumsal alanda yapılan bu işlem, dah çok toplumun içinde bulunduğu ekstrem bir durum karşında yapılır. Toplum içerisinde bulunan bir üye veya grup, yaşanılan ekstrem durumu, toplum içerisinden herhangi bir üyeye veya gruba karşı odaklanarak açıklamak, anlamak veya yorumlamak ister. Örneğin Elazığ Depremi sonrasında bir grup insanın Elâzığ bölgesine odaklanarak, orada yaşayan insanların etnik kimliği üzerinden durumu anlamlandırmaya, yorumlamaya ve açıklamaya çalıştığı gözlenmiştir. Bu tarz örnekler daha da çoğaltabilir.
Sonuç olarak, toplumsalın zoomlanması dar bir bakış açısına yol açar; bireylerin düşünce sistemini sınırlandırır. Zoomlama işlemiyle görselin, resmin veya fotoğrafın bütünü için herhangi bir sorun teşkil etmeyen bir unsur yaratılır. Dolayısıyla ötekileştirmeye, dışlamaya, suçlamaya ve damgalamaya yol açan her bir işlemden vazgeçilmelidir.