Yazar, kendisinin de belirttiği gibi birçok literatürden faydalanarak, teorik bir çerçeve sunmuştur. Örneğin bağımlı gelişme aşamalarını dönemselleştirirken Latin Amerika literatürünün 1950 sonrası çalışmalarından, ideoloji konusunda ise Latin Amerika popülizmi ve Avrupa faşizmi üzerindeki tartışmalardan yararlanmıştır. Fakat bunları yaparken sadece Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarihiyle ilgili önemli materyalleri dipnotlarında vermiştir. Birçok yerde kaynaklardan faydalanmış olan yazar, konu bütünlüğünü bozmadan söylemek istediği şeyleri, kaynakları bir arada derleyebilmiştir. Yalnızca Türk kaynaklardan değil, farklı kaynaklardan da faydalanması, tek bir görüşe sabit kalmaması, çeşitlilik içeren düşüncelerden faydalanması da eserin daha doygun duruma ulaşması açısından önemlidir.
Eser, işlediği konu bakımından “Osmanlı Periferileşme Sürecini” ele alan nadir eserlerdendir ve bu yönü, eseri oldukça önemli kılmaktadır. Eser, konuya ilgisi olmayanlar ya da konu hakkında bilgisi zayıf olanlar için kavramlar açısından zorlayıcı kalmış ve zaman zaman bazı bölümlerde yavaş bir şekilde ilerlemiştir. Bir diğer önemli nokta ise, yazar, eserde toplumsal gerçekliği tam anlamı ile açıklamayan bir bakış açısı kullandığından, siyasi-sosyal ikilemde bir açıklama açısından yetersiz kalmıştır; çünkü eser daha çok devleti ön plana atan bir atmosferde ele alınmıştır. Fakat yine de konuya ilgisi olan okuyucuyu etkileyebilecek bilgiler bakımından da eserin doyurucu nitelikte olduğu söylenebilir.
Kitap, hâkim sınıfların iktidarı kullanma biçimleri çevresinde gelişir. Yazarın periferileşme sürecini anlatmak istediğini düşünürsek bunu başardığını söyleyebiliriz. Örneğin köylü üreticilerin, ticarete yönelik çalışması, siyasi otorite desteğiyle değil, siyasi otoriteye rağmen oluşmuştu. İttihat ve Terakki’nin bütün İslami mahkemeleri okulları ve vakıfları laikleştirerek siyasi kurumu dini meşruiyetinden ayırmaya çalışması da siyasi iktidar dışında gelişen bir olay olmuştur. Bu her iki örneği de periferileşme sürecinden bir parça olarak ele alabiliriz.
Bunlar dışında yazar kitapta iki sınıfa ağırlık vermiştir: Burjuvazi ve Bürokratlar. Bu sebeple köylüler ve işçi sınıfı yeteri kadar ele alınmamış, incelenmemiştir. Fakat eserin adına baktığımızda Türkiye’de Devlet ve Sınıflar adıyla aslında diğer sınıfları da açıklaması, devlet ve bu sınıflar arasında geçen daha çok ilişkiyi, birbirlerini etkileme biçimlerini göstermesi beklenebilirdi. Sadece bürokrat ve burjuvaların değil, işçi ve köylülerin de merkez dışında gösterdiği faaliyetlere daha detaylı değinmesi de bu anlamda önemli olabilirdi.
Sonuç olarak kitap, Osmanlı’nın geçmişinden günümüze kadar Türk siyasal hayatında meydana gelen gelişmeleri anlatırken dünya-ekonomi sisteminden, toplumsal değişimleri devrim süreciyle tanımlama perspektifinden yararlanmıştır. Osmanlı sisteminin feodalizmden farkı, bir Türk burjuvazisinin neden gelişemediği, devletin sermaye ile ilişkileri, demokratikleşme, ithal ikameci sanayi stratejisi gibi konular kitabın incelediği başlıklar arasındadır. Eser daha çok iktisadi açıdan ve devleti ön plana alan bir şekilde ele alınıp yazılmıştır. Bütün bunlar yapılırken de yazar, geniş bir teorik çerçeve sunmuş, birçok kaynaktan yararlanmıştır.
Kitabın, başlığını tamamlar nitelikte olmasını söyleyebilmemiz için burjuvalar ve bürokratlar dışında da var olan sınıflara değinmemesi, toplumsal yapıyı devletin geri planında ele alması bir eksiklik olsa da yine de anlattığı konular bakımından açıklayıcı bir eser olmuştur.
Bu alanda daha önce okunmuş olan eserler veya konuya olan bir ilgi varsa eğer, eser okuyucu için daha kolay olacaktır fakat eser bu alanda yapılan ilk okumalar arasındaysa, kitabın bazı terimleri açıklamada yetersiz kaldığı söylenebilir. Yine de eserin, “Osmanlı’da Periferileşme Süreci” üzerine yazılmış nadir eserlerden olduğunu tekrar söylemekte fayda var.
Yazarın amacına ulaşıp ulaşamadığına bakacak olursak eğer, kitapta -özellikle bölüm aralarında da bunu görüyoruz- Osmanlı periferileşmesine etki eden faktörlere, sonuçlarına değinmiştir. Ayrıca olayları tarihsel bağlamda ele alması da kitabın neredeyse tamamında görünmektedir.