Üniversite kampüsü, öğrencilerin üniversite içinde vakit geçirdiği yerdir. Üniversite içinde fakülte, spor salonu, kütüphane ve çeşitli etkinlik alanlarının bulunduğu yer kampüstür. TDK’ya göre kampüs yerleşke demektir. Kampüs kavramı Fransızca kökenlidir. Üniversite külliyesi, üniversite kampüsüne yakın bir anlamdadır. Külliye, okul, medrese, kütüphane, tekke, zaviye gibi anlamlara geldiği için üniversite külliyesi dendiğinde üniversite kampüsü söylemi çağrıştırılmak istenir.
Başlıklar
Üniversite Kampüsünde Neler Var?
Üniversite kampüslerinde, kütüphaneler, spor tesisleri, bilgisayar laboratuvarları, sağlık merkezleri, kafeteryalar, yurtlar, büfeler, eczaneler, atmler, postaneler ve marketler vardır. Üniversite kampüsleri, üniversiteli bireylerin okul içerisinde vakit geçirdikleri alanı kapsar. Bu alanda arkadaşlarınızla kafeteryada bir şeyler yiyip içebilir veya kütüphanede ders çalışıp kitap okuyabilirsiniz. Kampüsler bir nevi öğrencilerin yaşam alanıdır. Birçok kampüste üniversitelerin KYK yurtları veya özel yurtları bulunur. Bu yurtlarda kalan öğrenciler kampüs ortamından kopmadan dersliklerine kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler.
Üniversite Kampüsü Nasıl Olmalıdır?
Üniversite kampüsünde olması gerekenler, kütüphaneler, yurtlar, sağlık servisleri, kariyer danışma merkezleri, spor salonları ve tesisleri, eczaneler, marketler, büfeler, postaneler, atmler, laboratuvarlar olarak sayılabilir. Özellikle 7/24 açık sağlık merkezlerinin üniversite içinde bulunması çok önemlidir. Birçok üniversitenin kendi hastanesi bulunduğu için öğrenciler sağlık hizmeti almak istediklerinde gidip oralardan yararlanabilirler. Üniversite kampüsünde görebileceğimiz şeyler birçok üniversite için benzerdir fakat bazı üniversitelerin kendi özel etkinlik ve aktivite alanları da olabilir.
Kampüs ve Fakülte Farkı
Kampüs üniversite içindeki tüm alanları ve fakülteleri de kapsayan bir kavramdır. Ancak fakülte dediğimizde okuduğunuz bölümün binasını kapsayan bir tanım yapmış oluruz. Örneğin fen edebiyat fakültesi dediğimizde fen edebiyat fakültesi bölümlerinin ders gördüğü binadan bahsederiz. Kampüs dediğimizde ise İstanbul Üniversitesinin veya Marmara Üniversitesinin tüm binalarını ve içerenlerini kapsayan bir alandan bahsetmiş oluruz.
Türkiye’nin En Büyük Kampüsü Hangi Üniversitede?
Türkiye’nin en büyük kampüsü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kampüsüdür. Ardından ODTÜ gelmektedir. Üçüncü sırada İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü vardır. Üniversite kampüsleri, öğrencilerin üniversite içinde vakit geçirdikleri alanlardır. Örneğin spor salonuna gitmek istiyorsanız kendi üniversitenizin spor salonlarına yazılabilirsiniz ve böylelikle diğer bireylerle kaynaşma fırsatı edinirsiniz. Kendi ilgi alanlarınıza göre üniversitelerin içindeki topluluklara katılarak kampüs içinde sosyalleşmeniz de mümkündür.
Üniversite Külliyesi Ne Demek?
Üniversite külliyesi, üniversite kampüsünün yerine kullanılmak istenen bir tanımlamadır. Kampüs ve külliye yakın anlamlar barındırmakta olduğu için üniversite kampüsü yerine külliyesi kullanılabilmektedir. Üniversite kampüsü içinde her bireyin kendi ilgi alanlarına uygun vakit geçirebileceği alanlar mevcuttur. Bazı üniversiteler bahar şenlikleri düzenleyerek üniversite kampüsü içerisinde farklı eğlence ve sosyalleşme imkanları tanırlar. Türkiye’de ODTÜ kampüsünün güzelliği açısından beğenilen bir üniversitedir. Bunun yanında Van 100. Yıl Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü gibi üniversiteler de kampüs genişlikleri ile ünlüdür.