Yandal öğrencilerin kayıtlı oldukları anadal lisans programlarının yanında başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir sistemdir. Yandal kapsamında sınırlı sayıda ders alındığı için yandal bitiren öğrenciler bu bölümden mezun olmuş sayılmazlar. Ancak kendilerine verilen sertifika ile ilgili dersleri başarı ile bitirdiklerini resmiyete dökerler. Mezuniyet ana bölüme yönelik sağlanmakta, yandal olarak ise öğrencilere sertifika verilmektedir. Yandal programının genelde yapılma amacı öğrencilerin ilgi duydukları ya da iş yaşamında başarı sağlayacağını düşündükleri derslerin öğrenilmesine yöneliktir. Bu kapsamda yandal yapmak öğrenciler için yeni bilgileri öğrenmeleri sağlamaktadır. Yeterlilik açısından da önemli katkı sunacak olan yandal sayesinde iş yaşamında daha avantajlı konuma gelinmektedir.
Başlıklar
Yandal Nasıl Yapılır?
Yandal yapmak isteyen öğrenciler belirli şartları yerine getirmelidir. Bu şartların sağlanması sonrasında yandal yapılmaktadır. Bir diploma programına kayıtlı halde bulunan öğrenciler Yükseköğretim Kurumu içinde faaliyet göstermekte olan diploma programı kapsamında belirli konulara yönelik sınırlı sayıda ders alma koşulu ile yandal yapabilmektedir. Yandal yapmak için anadal lisans programının en erken üçüncü dönemi olmak kaydıyla, en erken de altıncı yarıyılın başında başvuru yapmak gerekmektedir. Yandal programına başvuru yapıldığı yarıyıla kadar öğrenci mevcut anadal lisans programında yer alan kredi dersleri başarılı bir şekilde tamamlamalıdır. Yandal başvuru tarihleri üniversitelere göre belirli tarihlerde açıklanmaktadır. Bu tarihler arasında başvuru yapılarak yandal programına kayıt işlemleri sağlanır. Toplamda 6 ders alınmaktadır ve başarılı olmak için bu derslerin başarı ile geçilmesi gerekir.
Yandal Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yandal başvurusu yapmak için ilk olarak Rektörlüğün belirlediği tarihleri kontrol etmek gerekir. Yandal başvuru tarihleri geldiğinde size verilen başvuru formu ve transkript belgesi ile birlikte fakülte dekanlığına başvuruda bulunmanız gerekir. Eğer, 2 senelik bir bölümdeyseniz Yüksekokul müdürlüğüne yapmanız gerekir.
Yandal Şartları Nelerdir?
Yandal şartları öğrencilerin başvuru yapabilmesi için yerine getirmeleri şartlardır. Bunun için öğrencilerin şu şartları sağlamaları gerekmektedir;
- Not ortalamasının belirli bir notun üzerinde olması gerekmektedir. Bazı üniversitelere göre değişmekle birlikte yandal başvurusu için 4’lük sistemde en az 2,50 not ortalaması gerekmektedir. Bu sınır bazı üniversitelerde 3.00 olarak belirlenmiştir.
- Öğrenciler mevcut programın en erken üçüncü, en geç ise altıncı yarıyılında başvuru yapabilir.
- Ana lisans programındaki not ortalaması başvuru yaptıktan sonra belirtilen sınırın altına düşmesi halinde öğrencinin yandal ile ilişiği kesilmektedir.
Bu şartların sağlanması halinde isteyen öğrenciler yandal yapabilmektedir.
Çift Anadal ve Yandal Farkı Nedir?
Çift anadal ve yandal farkı her şeyden önce program sonucunda alınan diploma ve belgeye göre belirlenmektedir. Çift anadal bir bölümde tüm dersleri alarak mezun olmak ve çift diploma sahibi olmak anlamına gelmektedir. Hem süresi hem de ders yükü fazladır. Yandal ise en fazla 6 ders üzerinden yapılmakta olup süre açısından bitirilmesi kısa sürmektedir. Aynı zamanda yandal sonucunda diploma alınmamakta, yerine sertifika verilmektedir. İsteyen öğrenciler ise hem çift anadal hem de yandal aynı anda yapabilmektedir.
Yandal Ne Zaman Yapılır?
Yandal yapılışı için öğrencilerin en erken üçüncü yarıyılda, en geç ise altıncı yarıyılda olmaları gerekmektedir. Bu sürelerin dışında kalan öğrenciler yandal başvurusu yapamazlar.
Yandal Kaçıncı Sınıfta Yapılır?
Yandal üçüncü ve altıncı yarıl zaman aralığında yapıldığı için yandal yapmak isteyen öğrenciler ikinci sınıfta ve üçüncü sınıfta yandal programlarına katılabilir. Bunun dışında kalan birinci ve dördüncü ya da daha fazla sürelerde yandal yapmak mümkün değildir.
Anadal Yandalı Etkiler Mi?
Yandal yapabilmek için anadalınızda 100 üzerinden 60’ı geçmiş olmanız gerekir.
Yandal Hangi Üniversitelerde Var?
Yandal pek çok üniversitede yapılmakla birlikte öne çıkan üniversiteler şu şekildedir;
- Afyon Kocatepe Üniversitesi(Afyon)
- Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
- Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
- Ankara Üniversitesi(Ankara)
- Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
- Dokuz Eylül Üniversitesi (İzmir)
- Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya)
- Ege Üniversitesi (İzmir)
- Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
- Fırat Üniversitesi (Elazığ)
- Galatasaray Üniversitesi (İstanbul)
- Koç Üniversitesi (İstanbul)
- Maltepe Üniversitesi (İstanbul)
- Marmara Üniversitesi (İstanbul)
- Yeditepe Üniversitesi (İstanbul)
- Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul)
- Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van)