7 Adımda Yeni Mezun Cv Hazırlama Rehberi

Yeni mezun bireylere fayda sağlaması için hazırlanmıştır.

7 Adımda Yeni Mezun Cv Hazırlama Rehberi
0

Yeni mezun cv hazırlama, iş hayatına atılmak için kendiniz hakkında belirtmeniz gereken önemli bilgiler içermektedir. CV hazırlarken mezunların farkı yeni mezun oldukları için çoğunlukla eğitim süreçlerine ağırlık veren bir CV hazırlamalarıdır.

Eğitim bilgileri, olumlu kişisel özellikler, iş deneyimleri, yetenekler, ilgi alanları, staj deneyimleri, katılmış olduğunuz sertifika programları veya eğitimlerin bilgilerini özgeçmişinizde belirtmeniz çok önemlidir.

Yeni Mezun Cv Nasıl Hazırlanır?

Yeni mezun bireylerin en çok merak ettiği konulardan biri etkili CV’nin nasıl hazırlandığıdır. Yeni mezun olduğunuz için alanınızla ilgili hiç iş tecrübesine sahip olmamanız doğaldır ancak işverenlerin dikkatini çekmek de bir o kadar önemlidir. Bu nedenle Cv hazırlarken tecrübesizliğinizi kamufle edecek bazı konuları öne çıkararak işverenlerin dikkatini çekmeniz mümkündür. Katıldığınız sertifika programları, gönüllü olarak içinde bulunduğunuz sosyal etkinlikler veya üniversite öğrenci kulüplerinde liderlik vasfı içeren işler yaptıysanız üniversite kulüp etkinlikleri vb. konuları öne çıkarabilirsiniz. Detaylandırmak gerekirse şunlar söylenebilir;

  1. Kişisel Bilgilerinizi Yazın.
  2. Eğitim Bilgilerinizi Yazın.
  3. İş Deneyiminizden (Eğer Varsa) Bahsedin.
  4. Bilgisayar Bilgilerinizi Ve Varsa Teknik Bilgilerinizi Yazın.
  5. Staj Deneyimlerinizden (Varsa Eğer) Bahsedin.
  6. Tecrübesizliğinizi Geride Bırakacak Yetkinliklerinizden Ve Yeteneklerinizden Bahsedin.
  7. Katıldığınız Tüm Eğitim, Sertifika Programları Ve Kurslardan Bahsedin.

1.Kişisel Bilgilerinizi Yazın.

İsminiz, yaşadığınız şehir, adres, e-posta  ve telefon bilgilerinizi yazmanız gerekmektedir. Bunun yanında isteğe bağlı olarak Linkedin profilinizin linkini de paylaşabilirsiniz.

2.Eğitim Bilgilerinizi Yazın.

Hangi üniversitede okuduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Bazı işyerleri lise mezuniyet bilgisini de özgeçmişte görmek isterler, siz de isteğe bağlı olarak bu bilgiyi belirtebilirsiniz. Varsa yüksek lisans ve doktora eğitim bilginizi de yazmanız sizinle aynı başvuruyu yapan bireylere göre avantajlı olmanızı sağlayacaktır.

3.İş Deneyiminizden (Eğer Varsa) Bahsedin.

Eğitim sürecinizde aynı zamanda bir işte çalıştıysanız ve işverenlerin ilgisini çekme konusunda faydası olacağınız düşünüyorsanız özgeçmişinize yazabilirsiniz.

4.Bilgisayar Bilgilerinizi Ve Varsa Teknik Bilgilerinizi Yazın.

Microsoft Office programlarını biliyor olma şartı neredeyse tüm kamu ve özel kuruluşlarda aranmaktadır. Bu bilginin CV’nizde mutlaka yer alması gerekmekte, programları bilmiyorsanız kurslarına gitmeniz önerilmektedir. Bunun yanında iş tanımının gerektirdiği diğer teknik programlar her ne ise o programlara da hakim olmanız gerekmektedir.

5.Staj Deneyimlerinizden (Varsa Eğer) Bahsedin.

Örneğin sosyoloji bölümünden yeni mezun birisiniz ve daha önce yaşadığınız yerdeki Aile Sosyal Politikalar Bakanlığında staj yaptınız diyelim. O halde bunu CV’nizde belirtmeniz dahilinde başvurduğunuz kurumun dikkatini çekecektir.

6.Tecrübesizliğinizi Geride Bırakacak Yetkinliklerinizden Ve Yeteneklerinizden Bahsedin.

Eğitim hayatınız boyunca dahil olduğunuz sosyal etkinlikleri ve gruplardaki liderlik vasıfları gibi durumları CV’de belirtmek sizin için faydalı olabilir. Bunun yanında farklı yetenekleriniz varsa bunları belirtmek iyi olabilir. Örneğin iyi tasarım yapıyorsanız işe kabul edildiğiniz takdirde belki şirket logolarını yapmanız istenebilir ve bunun için prim alabilirsiniz.

7.Katıldığınız Tüm Eğitim, Sertifika Programları Ve Kurslardan Bahsedin.

Akademik hayatınız boyunca kendinize kattığınız her şeyin CV’de yer alması önemlidir. Gittiğiniz bir kurs, varsa yabancı dil sertifikası veya herhangi başka bir belgeyi burada belirtmek önemlidir.

Yeni Mezun CV’de Neler Olmalı?

Yeni mezun CV’de bireyin yetkinliklerini ve akademik geçmişini yansıtan bilgiler olmalıdır. Eğitim bilgisi, varsa yabancı dil bilgisi, kişisel bilgiler, bilgisayar bilgisi veya teknik bilgiler gibi kişinin sahip olduğu yetkinliklerin CV’de muhakkak yer alması önemlidir. Eğitim devam ederken bir işte çalıştıysanız veya staj yaptıysanız bunların bilgisini de yazmanız gerekecektir. Detaylandırmak gerekirse bu konuda şunlar söylenebilir;

  • Kişisel Bilgilerinizi Yazın.
  • Olumlu Özelliklerinizden Bahsedin.
  • Yetenek Ve İlgi Alanlarınızı Yazın.
  • Eğitim Bilgilerinizi Yazın.
  • Sertifika Bilgilerinizi Verin.
  • Varsa Yabancı Dil Bilgilerinizden Bahsedin.
  • Gönüllü Faaliyetlerinizden Bahsedin.
  • Bilgisayar Bilgisi Ve Teknik Bilgilerinizi Yazın.
  • Katıldığınız Kursları Ve Eğitimleri Yazın.

Yeni mezun ve iş arayan biriyseniz CV’de dikkat etmeniz gereken en önemli şeyin açık ve sade bir dil ile tüm bilgileri eksiksiz yazmanızdır. Mülakata çağrıldığınızda ise kendinizden bahsederken özgüvenli ve tereddütsüz bir dil kullanmanız sizi her daim bir adım öne çıkaracaktır.

Yeni Mezun CV Kaç Sayfa Olmalı?

Yeni mezun CV en fazla 2 sayfa olmalıdır. Sade ve açık bir dil ile kendinizi tanıtmanız gerekmekte, okuyanları sıkan nitelikte uzatmalara yer vermemeniz önerilmektedir. Eğitim bilgilerinize ve genel olarak kişisel bilgilerinize yer vermeniz gereken CV’nizde mümkün mertebe gerçekçi bilgiler paylaşmanız tavsiye edilir. Mülakata çağrıldığınız zaman Cv’de yazanlar sorulacağı için uydurma bilgiler paylaşmamanız gerekir ve mümkün mertebe kendinize güvenen bir dil kullanmanız önemlidir.

Staj CV’ye Nasıl Yazılır?

Staj bilgileri yazarken iş tecrübesi başlığı altında staj yaptığınızı bildirerek yaptığınız işin tanımını yazabilirsiniz. Staj bilgilerini yazarken ne kadar süre yaptığınızı ve hangi alanda yaptığınızı muhakkak belirtmeniz gerekir. Varsa eğer akademik hayatınız devam ederken çalıştığınız iş tecrübelerini de Cv’de belirtmek size fayda sağlayabilir. Kendinizi tanıtırken mümkün mertebe açık ve özgüvenli bir iletişim dili kullanmanız tavsiye edilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir