Yüksek lisans programlarına başvurmak isteyen sosyoloji mezunu bireylerin not ortalaması 100 üzerinden en az 65, 4’lük sistemde ise 2,50 olmalıdır. Bu ortalamanın üzerinde bir ortalama değeriniz varsa rakipleriniz arasında daha üstün bir konumda olmanız muhtemeldir.
Unutulmaması gereken detay, not ortalamanız ne kadar yüksek olursa olsun ALES sınavında aldığınız puan ve bilim sınavında aldığınız puanın ortalamalarının da yüksek lisans mülakatlarındaki başarınızı etkiliyor oluşudur.
Başlıklar [Göster]
Sosyoloji Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?
Sosyoloji yüksek lisans için not ortalaması girilen üniversitenin belirlediği şartlara göre değişse de genel geçer olarak 100’lük sistemde en az 65, 4’lük sistemde en az 2,50 olmalıdır. Hangi üniversitede yüksek lisans yapmak istiyorsanız enstitünün web sayfasından giriş şartlarını okuyabilirsiniz.
Bazen not ortalaması 3 ve üzeri olan bireylerin ALES ve bilim sınavı puanı düşük olabildiği için mülakatları kazanamayabilir. Bazen de not ortalaması 2,50 olan birey, ALES ve bilim sınavının ortalaması sonucunda yüksek lisans yapmaya hak kazanabilir. Yüksek lisans yapmak ve akademik kariyerde ilerlemek tamamen kişisel deneyimlerin gösterdiği sonuçlar ile ölçülmektedir.
Yüksek Lisans İçin Ales Kaç Olmalı?
Yüksek lisans için ALES sınır puanı 55 olarak belirlenmiştir. Ancak, başvurmak istenilen bölüm ve üniversitenin istediği koşullara göre sınır puanında değişiklikler olabilmektedir. Örneğin, sosyoloji alanında yüksek lisansa başvurmak istiyorsunuz ve başvurmak istediğiniz üniversite ALES sınır puanını 65 olarak belirlemiş, siz de bu şartı sağlamak durumundasınız.
Yüksek lisans yapmak isteyenler, araştırmacı kimliklerini bu süreçte de ortaya koyarak dil puanı, bilim sınavları ve ALES sistemi hakkındaki tüm bilgileri öğrenmelidir. Akademik kariyere ciddi anlamda başlıyorsanız bol bol okumalı, araştırmalı ve kendinizi ortaya koymalısınız.
Yüksek Lisans İçin YDS Kaç Olmalı?
Yüksek lisans yapmak için genel geçer olarak YDS puanı 50’dir. Fakat başvurmak istenen bölüm ve üniversite dil şartı koşmamış da olabilir. Tüm bu bilgileri öğrenmek için belirlediğiniz hedef doğrultusunda araştırmalarınızı sıklaştırmanız gerekmektedir.
Bazı üniversiteler, Yökdil, Toefl vb. dil sınavlarından aldığınız puanları da kabul edebilmektedir. Kimi üniversite de sınırı ilgili bölümün niteliğine göre 70’e 80’e çıkarabilmektedir. Akademik yolculuğuna başlayacak birisi sadece burada okudukları ile kalmayıp bireysel olarak yüksek lisans başvuruları için araştırmalarını sıklaştırmalıdır.
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyenlerin not ortalaması 4 üzerinden en az 2.20 olmalıdır. Yurtdışındaki her üniversitenin de kriterleri aynı olmayacağı için hangi üniversiteye başvuracaksanız internet adresini ziyaret etmeniz ve bilgi toplamanız gerekmektedir.
Sosyoloji alanından mezun bireyler, master için yurtdışını tercih etmek isteyebilir ve bunun için araştırmalarını sıklaştırması gerekir. Hangi alan hangi ortalamayı şart koşmuş ve yetkinlikler açısından öğrencilerden neler istiyor bunları keşfetmek önemlidir.
Tezsiz Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?
Tezsiz yüksek lisans programı, tezli yüksek lisans programından farklı alım koşullarına sahip olduğu için not ortalaması 2,50 olan bireylerin neredeyse tamamı programlara kabul alabilmektedir. Bunun dışında 2.00 ortalama dahi tezsiz yüksek lisans kapsamında kabul görebilmektedir.
Tezsiz yüksek lisans için belirli bir ücret ödendiği için not ortalaması, tezli yüksek lisansa girişte olduğu kadar önemli değildir. Tezsiz yüksek lisans, akademik kariyere bir artı sağlamamakta iş konusunda uzmanlaşmak isteyen bireylerin tercih ettiği bir yöntem olmaktadır. Akademik kariyer yapmak ve akademisyen olmak istiyorsanız tezli yüksek lisans programını bitirdikten sonra doktora yapmanız gerekmektedir.
Tezli Yüksek Lisans İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?
Tezli yüksek lisans için not ortalamasının 100’lük sistemde en az 65, 4’lük sistemde ise en az 2,50 olması gerekmektedir. Sosyoloji bölümünden mezun bireylerin not ortalamalarını 2,50’nin üzerinde tutmalarını yüksek lisans yapan birisi olarak tavsiye ettiğim söylenebilir.
ALES, dil puanı ve ortalamanın dengeli bir şekilde istenen başarıyı vermesi bazen mümkün olmuyor. Bu nedenle, sosyoloji öğrencilerine lisanstan mezun olmadan ALES ve YDS sınavına çalışmalarını ve bol bol kitap okumalarını öneriyorum. Yüksek lisans yapmak demek, sadece prosedür gereği girilen ALES ve YDS sınavlarından ibaret olmadığı için en önemlisinin bilim sınavı olduğunu da unutmamalarını not düşmek istiyorum.
Ortalama 2.50 Altında Yüksek Lisans Yapabilir Mi?
Ortalama 2.50’nin altında ise tezsiz yüksek lisans yapılabilir veya özel üniversitelerde bu ortalamayı kabul eden alanlarda yüksek lisans yapılabilir. Sosyoloji için yüksek lisans yapmak isteyenlerin ALES ve YDS puanı 90 ve üzeriyse ancak ortalamaları 2.50’nin altındaysa belki bir şansları olabilir. Tabi bu durumda sadece üniversitenin şart koştuğu puan sınırları baz alındığı için not ortalaması en az 2.50 olmalı ibaresi kesinleşmişse yüksek lisansa kabul edilmeyebilirsiniz.
Yüksek lisans yapmak ve akademik kariyerde ilerlemek derya deniz konular olduğu ve bireysel deneyimlere göre farklılaşabildiği için muhakkak bol bol araştırmanızı öneriyorum. Burada okuduklarınız ile yetinmeyip ilgili yerleri aramanız, internet sitelerini didik didik etmeniz ve bol bol okumanız gerekiyor.